Patrik Hanes o přípravě a plánech na sezónu 2015

Pokud někdo z vás náhodou ještě neví, o koho jde, tak Patrik Hanes je mladá naděje českého wakeboardingu. Ještě nedávno mu bylo pouhých 13 let a už obsazoval přední příčky na závodech a to ještě navíc v kategorii Muži Open, kde závodil už s dospělejma chlapama. Patrikův nejoblíbenější park je Stráž pod Ralskem, kde taky tráví nejvíc času. Patrika jsme odchytili na kondičním tréninku Break a leg a tak jsme ho vyzpovídali, jak se připravoval na sezónu přes zimu, jaké jsou jeho plány na rok 2015 a taky třeba jaký má názor na dnešní mládež.

Ahoj Patriku, zrovna jsme tady na BAG tréninku, takže je vidět, že o svou fyzičku dbáš, co tady tomu říkáš?

Je to tady super. Doporučuju to každýmu. Úplně nejvíc ubytování, nejvíc hotel, je tady zábava, posezení s klukama. Furt se tady něco děje, furt ňáký trénování, což je super na začátek tý sezóny, abyste se trochu rozhejbali a protáhli svaly. 

A ty když trénuješ, jsi zvyklý na dlouhé tréninky nebo spíš na kratší a častější?

Já jsem osobně zvyklej víc na kratší, ale intenzivnější tréninky s trochu většíma pauzama. Protože nerad trénuju dlouho v kuse, že bych cvičil třeba dvě hodiny najednou. Já si udělám půl hodiny jeden trénink na jedný metodě - třeba trampolína, pak si udělám třeba TRX půl hodiny, prostě střídám to a mezitím mám asi 10 minutový intervaly jakože pauzy. Takže denně na tom strávím 2 hodiny, ale mám mezitím přestávky.

Krom tohohle tréninku, jak vypadala tvoje příprava na sezónu v zimě? Co, jak často, kde, s kým...

Já jsem si přestavěl naší půdu na takový menší fitko, dal jsem si tam trampolínu, to TRXko. Chodím tam docela často, ale moc tomu nedávám, protože vlastně nemám s kým. Když tam jseš sám, tak tě to unavuje a nebaví tě to tolik. Snažím se tam chodit cvičit vždy s někým - vodím si tam kluky, který se sebou taky chtěj už něco udělat, takže tam občas spolu chodíme a makáme na sobě. Já osobně tam chodím více méně skoro každej den. Záleží na tom, jak jsem unavenej nebo v kolik příjdu ze školy.

Tobě je teď čerstvě 14, takže chodíš do nějaký devátý třídy? 

No teďko chodím ještě do 8. 

Ok. Chtěla jsem se zeptat, co tvoji kámoši, vrstevníci ze školy, zajímalo by mě, jak jsou na tom oni s pohybem a co je pravda na tom, že dnešní mládež sedí stále jen u počítače a na Facebooku?

No já chodím cvičit s jedním kamarádem ze třídy a s jedním kámošem co chodí do fitka, a občas zajde právě se mnou. Ale je fakt, že z převážné části je to s těma dětma tak, jak se to říká. Třeba v 8 letech dostanou svůj první iPhone, pak jim koupí rodiče počítač za 50. tisíc, hrajou na tom hry místo toho, aby šli ven si zaběhat. A to je kravina.

Proč si myslíš, že nesportují? Co to může změnit?

Podle mě je to hodně na rodičích, protože rodiče je vychovávaj. Dnešní rodiče, který měli svoje rodiče přísný z tý starý školy si řekli, že takový ke svým dětem nebudou, tak jim dávaj víc prostoru. Jenže čím víc prostoru oni dostávaj, tím víc si toho ty děti nevážej, a právěže místo toho, aby si šli zaběhat nebo posilovat, tak si radši skočej támhle někam s kamarádem, zakouřej si nebo seděj u počítače, nebo skypujou a to je prostě - nevím. Divný ta dnešní mládež (smích)... Já si myslím, že by měl člověk užívat mládí, dokud to jde.

Patriku, řekni mi, na co se můžeme od tebe tenhle rok těšit, budeš zas usilovat o první příčky na závodech v ČR? Hodláš se ukázat na všech závodech? Co ňákej svět – plánuješ, přemejšlel si o tom?

Tak waku se chci určitě věnovat dokud to půjde, pokud se něco nestane. Nechci to přivolávat, to určitě ne, ale prostě dokud to půjde, tak budu jezdit. Teď se mi dostala úžasná nabídka. Mám teď další sponzory, je to úplně úžasný. Teďka budu moct konečně cestovat i na zahraniční závody, protože se tam našly ňáky finance. Samozřejmě se pokusím jet i všechny český závody, pokud se mi tam nedostane ňákej zahraniční. Zatím to vychází jenom na jeden, takže by to mělo bejt v pohodě. Budu jezdit německý závody, slovenský, polský, maďarský, rakouský...prostě všechny který budou pod IWWF nebo WWA, aby už tam byly nějaký body a mohl bych se třeba dostat na Mistrovství Evropy a popřípadě i světa.

A jak to vlastně funguje s těma bodama?

No pokud se na zahraničních závodech dobře umístím, tzn. 3., 2., 1.místo, možná třeba i 4., ale nemyslím si, tak budu dostávat určitý body a na základě těch bodů se můžu dostat na Mistrovství Evropy a popřípadě právě i toho světa, pokud by to vyšlo.

Ok super, tak budu držet palce. Ještě mi řekni mi, pojedeš tuhle sezónu na waku i na skejtu, jak sme u tebe zvyklí?

Na skejtu teďko pojedu taky určitě, protože jsem si objednal z Ameriky novej wakeskate za 10 tisíc, takže se na tom budu muset trošku naučit, ...

Tak máš aspoň teď pořádnou motivaci☺

Mám motivaci obrovskou ☺. Rodiče teda nebyli až tak spokojený, ale věděj, že je to pro moje dobro, takže jim za to moc děkuju. A až mi skejt příjde, budu se snažit na tom co nejvíc zabíjet. A do letošní sezóny se chci naučit jak na waku tak na skatu věci, který se už jezděj na světový úrovni, protože tady Česká republika je vlastně ještě pořád v plínkách.

Na závěr mi řekni, jaký budou tví sponzoři pro tento rok?

Teď se mi naskytl sponzor Snowboard Zezula, do kterýho pak spadá i Hyperlite, to jsou wakeboardy, a Bern, to jsou sportovní helmy a potom samozřejmě Mystic, kterýmu jsem asi nejvíc vděčnej, protože ten se mě vlastně ujal jako první.

Moc díky za tvůj čas a přeju ti do týhle sezóny hodně zdaru a žádný crashe.

Díky☺

Více foto na www.wakelife.cz

Další zajímavé články