Radek Karkys o filmu Wakeporning

Domácí wakeboardovou sezónu startuje tour premiér originálního českého wake filmu “Wakeporning”, za kterým nestojí nikdo jiný než známá LIP Production, tedy mimo jiné autoři spousty projektů souvisejících se snowboardingem, skateboardingem, freeskiingem a dalšími adrenalinovými sporty. O čem Wakeporning je, jak se natáčel a na co se můžeme těšit během premiérové tour, nám v tomhle rozhovoru sdělí hlavní autor filmu Radek Karkys.

Čau Karkys, tak pojď do nás… Kdy a jak vznikla myšlenka natočit po několika dílech Snowporningu i Wakeporning?
No právě, že to vzniklo při natáčení Snowporningu 2012. Od kámoše wakeboardera Peldy jsem si na filmování půjčoval naviják a říkal jsem, že mu za to nafilmuju nějaký krátký wake edit. Po čase se mi to rozleželo v hlavě a přišel jsem na celkem fajn nápad. Proč točit krátkej wake edit, když můžeme vlastně natočit český wake film. Proběhlo pár schůzek, pár telefonátů dalším jezdcům, naplánovali jsme datum natáčení a díky tomu, že za mnou stojí naše firma LIP Production, jsme mohli začit.

S kým a kde všude jste natáčeli?
Chtěli jsme pokrýt co nejvíce českou wake scénu, ale zároveň jsme měli na natočení celého filmu jen 12 dní, což je strašně málo na plánování velkého cestování. Takže jsme začali s partičkou co jezdí za člunem v Třebouticich v severních Čechách, pak jsme naložili loď na vlek a vyrazili tisíc kilometrů do Francie na jezero Annecy. Z Francie jsme jeli do wakeparku na Těrlicku, kde proběhl teda pěknej maras, pak do Maďarska do Gyoru a zakončili jsme to na Merkuru. Můžu říct, že to byl pěknej hardcore, a to jak ježdění, tak i ty společenskokulturní večery u lahve Jägermeistera :D

Co technika, na co se natáčelo a čeho jste využívali? Většině fanoušků asi neuniklo, že se dokonce natáčelo z vrtulníku, jak se vám tohle povedlo?
Technicky jsme ten obraz chtěli mít hezkej. Domluvili jsme se s půjčovnou kamerové techniky Film Buddies, vymysleli super barter a zapůjčili si kamery Sony F5, Sony FS700 a foťák Panasonic GH4. Od Fomei jsme si půjčili led světla, jsou celkem silné a hlavně na baterku a tím pádem nemusíš tahat doprostřed jezera prodlužovák s elektřinou. No a ten vrtulník. Wakeboarding za lodí můžeš točit ze břehu, z lodi nebo z plováků přivázáných k lodi. Při tomto sportu tak jsi kompozičně dost omezený, takže jsme dělali všechno proto, abychom dostali na natáčení vrtulník. No a je to celkem jednoduché. Oslovili jsme firmu, objednali, vyřídil patřičná povolení na nízké lítaní, přistaní na pozemku u spotu, zaplatili a bylo to… My jako LIP Production spolupracujeme s helikoptérovou společností Helitom, takže jsme hned měli jasno na koho se obrátit. Hlavně jejich piloti jsou top a s nikym jinym bych do heliny nesedl.

Ty máš hodně zkušeností s natáčením snowboardingu, skateboardingu, freeskiingu… bylo v něčem pro tebe natáčení wakeboardingu jiný?
Jo, je to jiné v tom, že točíš vodu. Když snowboardista nebo freeskier zahraní, tak na tebe stříkne sníh, wakeboardista tebe a kamerovou techniku postříká vodou a to je průser… Jinak nemrzneš, jsi u vody, a tak je větší pohodička. Každopádně to pro mě bylo něco nového, barevného a fakt mě to bavilo.

Wake to je loď, park, winch… Co z toho ve filmu uvidíme a co se tobě z těchto wake elementů líbí nejvíc?
Jak jsem už zmínil, filmem jsme chtěli pokrýt co nejvíce české scény, takže ve filmu uvidíte wakeboarding za lodí, v parku, za navijákem a na baru, hehe. Nemůžu říct co se mi z těch elementů líbí nejvíc. Všechno má svoje a všechno mě bavilo.

Máš nějakou zajímavou historku z natáčení?
Na tenhle rozhovor odpovídám v autě na cestě na Těrlicko, kde proběhne první premiéra Wakeporningu a strašně se bavíme nad historkou jak jsem nejmenovanému kameramanovi na baru na Těrlicku udělal trychtýř z gumové podložky a do krku jsme mu vylili asi deset sakra velkých paňáků jagera. Našli jsme ho pak nahého venku u auta, pořezaného a znásilněného od místní rakety. Taková normální pohodíčka.

Chystáte dlouhou premiérovou tour, řekni nám něco o ní - kde kdy a na co se můžeme kromě promítání Wakeporningu těšit?
Jop, tour odstartovala předpremiérou Skateporningu v Kladně. Skateporning (režie Martin Hausner) je druhý počin tohoto roku z naší produkce, takže tour jednou oba filmy. Dále pokračujeme na Těrlicko, do Brna, Bratislavy, Košic, Merkur, Stráž a Praha. Můžu napsat jen to, že tour už máme nacvičenou ze Snowporning tour, takže to bude zase velký, legendarní a doufám, že to všichni přežijí.

Na závěr děkovačka?
Všichni, kterým chci poděkovat, jsou uvedený ve filmu. Těch lidí je fakt hodně a tady by to bylo na několik stránek. Každopádně díky všem, kteří mají ve filmu a v premierové tour prsty. Fakt si toho hodně vážim a jsem rád, že tu radost můžu s celou touto crew sdílet. Neuvěřitelně se těšim až si dám se všema drink!

Termíny premiér filmů Wakeboarding & Skateporning:

6.5. - Brno /​/​ Malá Amerika
13.5. - Bratislava /​/​ Ateliér Babylon
16.5. - Merkur /​/​ wakepark
22.5. - Košice /​/​ T-​klub
29.5. - Stráž /​/​ wakepark
5.6. - Praha /​/​ KZ Domovina
11.6. - Varšava /​/​ tbc

Další zajímavé články