Radko Hradil a jeho pohled na wakeboarding

Radko Hradila jsme viděli jezdit na letošním Wakepoolu v Liberci a zaujal nás natolik, že jsme se rozhodli vám s ním naservírovat rozhovor. Radko je totiž mladý talent v mnoha směrech, o čemž se přesvědčíte když budete číst dál... Rozhovor jsme pro větší autentičnost nechali tak, jak vznikal - československy, protože si myslíme, že Čechů, kteří rozumí slovenštině ubývá a to je škoda! Enjoy!

Ahoj Radko, u nás na Freeride.cz máš premiéru, tak se prosím představ, ať víme s kým máme tu čest...
Takže čaute moje  meno je Radovan Hradil, mám 18rokov, som z Piešťan a uz asi 12 rokov jazdím na waku.

Díky za svižné představení. Kdyby tě někdo ze čtenářů chtěl poznat osobně a to u vody, kde tě může potkat nejčastěji jezdit?
Môj homecable je WakeSoul v Ratnovciach pri Piešťanoch, ale veľmi často jazdím na Wakelake v Bratislave. 

Potkali jsme se na Wakepoolu v Liberci, kde ti triky padaly skvěle a tvoje jízdy mě bavily. Jezdíš rád na dvousloupových vlecích?
2.0 systém je super. Vždy tam s kamošmi hecujeme nové triky. Väčšina systémov ma len pár alebo žiadne prekážky ale keď som prišiel do Liberca tak to bola pre mna výzva pretože som nikdy nejazdil také prekážky a na takom mieste.

Jaký styl wakeboardingu tě tedy baví nejvíc? Vlek, dvousloup, loď nebo winch?
Najviac ma baví vlek. Už som prešiel po svete dosť vlekov kde boli aj 2.0 systemy ale na vlek nemá nič... Za loďou som tiež pár krát jazdil ale kedže som zvyknutý na vlek ktorý tahá hore a nerobí žiadne vlny tak loď bola pre mna taká divná ale zábavná. Za člnom som odjazdil aj 2 preteky a tuším som bol aj na bedni.

Už jsi někdy vyzval nějaký street spot s winchem? Láká tě to?
Nie nejazdil som nikdy street za winchom ale určite by som si to chcel niekedy vyskúšať. A myslím si že by ma to aj bavilo.

Jak to máš se závodama? Baví tě ta závodní atmosféra, nebo býváš nervózní?
Preteky... (smích) Keď si len tak jazdím tak to je paráda, ale keď prídu preteky tak uplne najväčšia nervozita a keď odštartujem tak nervozita ostane na brehu a potom je to v pohode. Takže ano mávam stres (smích).

Máš nějakého ridera jako vzor, nebo zkrátka někoho, kdo tě svým ježděním inspiruje?
Jednoduchosť pri skokoch ma najkrajšiu Nick Davies. Daniel Grant má zas mega polety na kickroch.  A jazdením sa mi veľmi páči Timo Kapl či Guy Firer.

Věnuješ se kromě wakeboardingu i dalším sportům?
V lete wakeboard a v zime snowboard ale to iba tak rekreačne žiadne zavody. Iba si tak jazdím freeride v žlaboch a občas si skočím backflip alebo frontflip. 

Na tvém Facebooku jsem si všiml, že se také věnuješ focení. Ve svém docela mladém věku máš i vlastní web s portfoliem, to je super. Jak jsi se k fotce dostal?
Vždy ked ma niekto fotil alebo natáčal tak som sa dost o to zaujímal alebo som zobral fotografovi fotak a išiel som si fotiť (smích). V roku 2013 som si kúpil fotak a v roku 2014 som nastúpil na súkromú umeleckú školu v Nitre. A doteraz si fotím a baví ma to.

Zpátky k wakeboardingu... Jak vypadá tvůj set-​up? Jezdíš třeba spíš měkkčí nebo tvrdší vázání?
Tento rok mám Ronix Kinetik dosku a aj viazanie. Doska je uplne parádna či na prekážky alebo na triky z vody. Viazanie bolo na začiatku dost tvrdé ale časom povolilo čiže je to fakt super setup. A ako čerešnička na torte je ta doska uplne nádherná a v noci svieti (smích).

Jak se učíš nové triky? Inspiruješ se ve wake videích, nebo se od sebe učíte s kámošema? Co třeba říkáš na trenérství ve wakeboardingu?
Videí pozerám strašne veľa ale najviac sa naučím skúšaním nových trikov alebo hecovaním s kamošmi.

Co si myslíš o CZ/​SK wake scéně? Myslím tím teď celkově ridery, komunitu, úroveň ježdění, atd.
V čechách sa vám to dosť rozrastá, máte veľa nových 2.0 systemov a oveľa viac veľkých vlekov ako my tu na SK. Aj čo sa týka jazdcov tak tam máte naozaj dobré a kvalitné.

Se Snowboard Zezula partou jste letos natáčeli film Wakecation. Jak tě natáčení bavilo a jakého svého triku si ve filmu ceníš nejvíc?
Tento rok sme video točili na Wakelake, nejakých českých vlekoch ale hlavne v nemeckom Turncable. Jazdenie bolo super, prekážky veľké a pekne šmyklavé len škoda že nám moc počasie nevyšlo. Ale myslím si že sme sa všetci parádne pohecovali a všetci sme si to užili. Najviac som asi pyšný na zábery z Wakelake. Od príchodu na vlek až po triky ako 313 alebo frontflip s tail grabom do blindu.

Jaké máš plány na tuhle sezónu? Kde tě přes léto potkáme? Chystáš se někam do zahraničí?
Keďže vám teraz píšem z nemocnice pretože som si pri jazdení zlomil prst na ruke a čakám na operáciu tak moje plány na sezónu sa skončili. Snáď sa mi podarí ísť v septembri na Majstrovstvá europy a v novembri na Majstrovstva sveta. Ale všetko sa uvidí podľa toho ako sa to zahojí a a za ako dlho to zrehabilitujem.

Tak přejeme brzké uzdravení! Je jasný, že v tvém věku se do budoucnosti kouká těžce. Řekni nám ale, jaké máš ve wakeboardingu ambice. Chtěl bys jezdit na PRO úrovni?
Vôbec neviem. Konkurencia vo svete je velmi silna, ale kľudne by som mohol skončiť ako napríklad Andy Kolb že je to  super jazdec a spravil mega film THE DEBUT.

Na závěr si dejte Radkovo video z jeho wake tripu do Thajska:

Další zajímavé články