S Vendy Roháčovou o ježdění, stylu, práci na Merkuru a dalším

Pracovat celé léto na vleku je podle nás super! Člověk je pořád u vody, seznámí se se spoustou stejně naladěných lidí, naučí se spoustu nových triků a každý den se geniálně baví. Takhle nějak to má tohle léto členka českého Glidesoul týmu Vendy Roháčová. Dejte si rozhovor, ve kterém jsme pokecali nejen o práci na vleku, ale o všem možném...

Čau Vendy! Vyšli prosím na úvod představovačku a pro ty, kdo tě znají a čtou tenhle rozhovor schválně přidej něco, co o tobě zaručeně nikdo neví...
Čaau! Jmenuji se Vendula Roháčová, je mi něco málo přes 20 let a 13měsíců, které si ale nepřipouštím. Původem z Ostravy, ale srdcem Brňák a už druhou sezónu dělám operátorku ve wakeparku Merkur. Miluju olivy, spoustu oliv, ale úplatky za dvojlano neberu. Pro více informací navštivte Merkur, tady se ví všechno o všech.

Jak jsi se k wakeboardingu dostala? Co tě na tom zlákalo?
K wakeboardu mě přivedl taťka, který jezdil za člunem a jednou přišla chvíle, abych to zkusila taky. Od malička jezdím v zimě na lyžích, takže pro mě bylo prkno příjemná změna. Pak už jen zbývalo mě dotáhnout na vlek, kam jsem nechtěla, protože jsem se styděla. Po první návštěvě se to ale trošku zvrtlo a od té doby mě nemohli od vleku odtrhnout. Navíc miluju léto, teplo a vodu, takže byl pro mě vlek nejideálnější místo na prázdniny.

Jak užíváš léto? Co už jsi od začátku sezóny stihla?
Stihla jsem si dát zadní hranu z kickeru, po ježdění ještě hrdinsky odkulhat domů a ráno už nevstát z postele. Poranila jsem si koleno a to mě provází celou sezónu a zrovna pár dní zpátky jsem si zranění obnovila. Naučila jsem se pár nových triků, ale ty mají cenu jen pro mě. Letos mám na zranění docela smůlu a nejeden doktor mi doporučil nejezdit.

Pracuješ ve wakeparku na Merkuru u Brna, takže máš super přístup k vodě. Jaké to je?
Je to nejlepší! Fakt!

Haha, ok, stručně ale jasně... Na Merkuru je super atmosféra, fajn zázemí a příjemná parta lidí. Vyhovuje ti wake lifestyle, který tam jede? Mejdany to budou asi nabité ne?
To se ví, když se zrovna nepotřebuješ vyspat a nevzbudí tě před 6 ráno sousedi s šíleným karaoke a vyřváváním, kdo si dá panáka. Vlek mi tady hrozně vyhovuje. Letos nám přibyly další nové překážky a každou sezónu se park neustále vylepšuje. Třešničkou je top zázemí, cable crew, která se stará o to, aby vše na vleku klapalo jak má (tímto všem děkuji!) a hlavně rozrůstající se parta lidí, která se pravidelně vrací a kterou spojuje vášeň k tomuhle sportu – bez nich by to nebylo ono.

Máš pocit, že jsi se od začátku sezóny naučila víc triků, než kdybys u vleku nepracovala? Jaké triky jsi zařadila do svého repertoáru a na čem teď pracuješ?
Když jsem loni začala pracovat na Merkuru, naučila jsem se za tu sezónu více triků než za těch 5 let, co jsem mohla jezdit každý den od rána do večera. Bylo to hlavně tím, že jsem věděla, že mám třeba jen pár hodin v týdnu, kdy si můžu zajezdit, takže jsem se ten čas snažila na vodě co nejvíc využít. Taky jsem konečně přišla na to, že je mnohem zábavnější a lepší i pro tělo si dát max 2-​3 kola, než se zbytečně na vleku vozit a vysilovat se. Nesoustředila jsem se na nové triky, jako spíš na to začít konečně jezdit více na druhou nohu, protože jsem hodně zatěžovala pouze jednu stranu těla, zapracovat na nájezdech a dopadech z překážek. Jako úspěch považuju odjetí HS FS a TS FS 540° z levého a pravého kickeru, dále Blind a transfer na obě nohy a konečně i rotace přes hlavu. Letos pokračuju v tom, co jsem začala loni a potřebuji zapracovat na tom, abych na vodě nevypadala jako jabčák a konečně skočila něco z hrany.

Co děláš když není léto a nejsi tak s wakem u vody? Studuješ, pracuješ, děláš i další sporty?
Když skončí léto, stěhuju věci z kempu do Brna, kde studuji. Letos mi dala škola docela zabrat, takže jsem prakticky neměla čas na nic jiného než na trio škola – práce – fitko a jezdit jsem začala až v létě. Ráda jezdím domů do Ostravy za rodinou a kamarády. Sportuji odmalička a život bez něho si už nedokážu představit. A bacha, v zimě fakt lyžuju.

Od téhle sezóny jsi součástí českého Glidesoul týmu. Jak jste se dali dohromady?
Náhodně. Glidesoul jsem si všimla už dávno. Hodně mě ta značka oslovila a když přišla příležitost, neváhala jsem. Bylo jen otázkou času, kdy se Glidesoul dostane do Čech. Doufám, že se naše holčičí komunita bude rozrůstat, budeme se vzájemně podporovat a přivedeme k vodě další odvážné. Navíc nás má na starosti skvělá Olinka, která pro nás všechny dělá první poslední.

Glidesoul věci získávaly na všech našich zastávkách Just Ride! u holek velkou pozornost. Jaké věci z Glidesoul kolekce jsi si vybrala a co tě na nich baví?
Glidesoul je něco úplně nového. Byla jsem na dvou Just Ride! zastávkách a abych řekla pravdu, tak mě ten velký zájem ani trochu nepřekvapil. Glidesoul nabízí širokou škálu produktů s perfektním designem, nad kterým se musí pozastavit každý. Dříve to byly neopreny a vesty, obvyklé černé nebo tmavě modré, bez ničeho navíc. Glidesoul dělá holky ještě většími kočkami a to si přeje každá z nás – hlavně dobře vypadat haha. Jsem moc ráda, že je takový zájem. Sama jsem si vybrala vestu, ze které jsem ještě pořád překvapená, jak perfektně sedí i na bederní páteři, při každodenním používání. Dále bych vyzdvihla i neopreny a plavky, které jsou z příjemného pružného neoprenového materiálu. Prostě top!

Veškerý sortiment značky Glidesoul najdete na wakeguru.cz.

Tenhle typ otázky zatím vždy padal spíš na kluky, takže nás zajímá, jak to vidíš ty... Co jsou podle tebe 3 nejlepší věci na wakeboardingu?
Jen 3? Jako jednu z nejlepších věcí na wakeboardingu považuju to, že je to letní sport. Prostě na sebe hodíš plavky, vestu, helmu a jdeš na vodu. Taky mi nikdo neřekne, že musím být v poledne na mole a budu hodinu trénovat tohle a tohle. Vezmu hrazdičku, naskočím na vodu a v ten moment nechám všechno za sebou. Zapomenu na všechen stres, únavu nebo zranění. Užívám si na vodě každou vteřinu, každou překážku a objetou zatáčku. Hlavně se do ničeho nemusím nutit. Když chci trénovat něco nového, padám každé kolo, když se mi naopak nechce, můžu překážky přejíždět rovně. Dále je suprová hecovačka s ostatníma. Ať už je to na wakeboardu nebo na wakeskatu. Když jezdím sama, nenapadne mě zkoušet něco nového, když k tomu mám dalšího parťáka, tak se můžeme navzájem předhánět, předbíhat se, kdo chytne první hrazdičku a ježdění je daleko větší zábava a o to přece jde. A nakonec je nejlepší upřímná radost z nového odjetého triku. Jsem člověk, co se dokáže radovat z maličkostí a tohle je největší odměna za všechny bolestné pády do vody a nepovedené pokusy. Někdy se dokážu více radovat za někoho jiného, třeba za mého největšího favorita Vojtína.

Co říkáš na trend dvousloupových vleků? Baví tě to? Co tě z mixu vlek /​ dvousloup /​ loď baví nejvíc?
Z pohledu operátora a instruktora vidím obrovskou výhodu dvousloupového vleku v tom, že na něm dokážeme připravit během chvilky začátečníky pro jízdu na velkém vleku, kde je potom plynulejší a bezpečnější provoz. Letos u nás začala působit WTA (Wake Team Academy), kterou má na starosti Tomáš Jadrný a Honza Klusáček. Takže i s příchodem jejich wake školičky vidím hlavně na malém vleku čím dál více prcků, které ježdění hrozně baví a to dělá radost i nám. Co se týče lodi, tak mě tolik neláká, protože jsem překážkový typ. Na 2.0 systému s klukama jezdíme, když nám hrábne a chceme si zablbnout. Pro ostatní je možná výhodný v tom, že se na něm můžou trénovat air triky, ale to nemůžu posoudit. Za mě jasný vítěz vlek.

Jaké máš plány do konce léta? Chystáš se ještě někam jezdit nebo cestovat?
Moje plány už bohužel směřují ke škole. Chystám se teď na 14 dní zavřít do studovny a na zkoušce bojovat do posledního uhlíku. Po sezóně letím za teplem a jestli přežiju cestu v letadle, přes zimu si budu muset dát kolena a zápěstí do pořádku na další sezónu.

Další zajímavé články