Seznamte se s mladou a talentovanou Monikou Havránkovou

Monika Havránková během posledních pár sezón vystřelila level svého ježdění o dost výš. Mohli jste si ji všimnout na závodech, v CWPS, nebo třeba ve filmu Wakecation od jejího sponzora Snowboard Zezula. Přišel tak čas se s ní seznámit. Představujeme vám mladou a talentovanou Moniku Havránkovou...

Ahoj Mončo! Dej si prosím představovačku pro ty, kdo tě ještě neznají…
Ahoj! Jmenuji se Monika Havránková, je mi 14 let a jsem z Dubnice. Mám ráda pohyb a dost se věnuji muzice. Hraju na příčnou flétnu a zpívám. Studuji na Gymnáziu v Mimoni, kde jsem zatím pouze v 8.třídě. Baví mě péct, ovšem občas mě uvidíte zalezlou v dílně, kde se snažím svářet. :D Zajímám se také o různá postižení, proto navštivuji školy pro hluché, či rehabilitace pro vozíčkáře. Také dělám různé „projekty“, kdy např. sbírám odpadky v lese, krmím bezdomovce nebo čtu knížky ve školce.

Jak dlouho už jezdíš na waku a kde jsi začínala?
Na waku jezdím čtvrtým rokem a začínala jsem ve Stráži pod Ralskem, když jsme s naší bývalou kapelou chodívali na hodinu jezdit. Brala jsem to jako legraci, ale časem se z toho stal životní styl.

A kde tě potkáme jezdit nejčastěji?
Nejčastěji mě potkáte na mém domácím vleku ve Stráži, ale určitě mě můžete vidět i v Dubici, kam také občas dorazím.

Do jakých wakeparků jsi se už podívala a kde se ti jezdilo nejlíp?
Navštívila jsem každý park v ČR, kromě Nákla. Nemám moc šancí zajezdit si v zahraničí, ale navštívila jsem Wake Lake a Turncable, kde se mi jezdilo nejlépe. Za týden se chystám do maďarského Györu, kam se fakt moc těším!

Loni jsi se účastnila natáčení filmu Wakecation tvého sponzora Snowboard Zezula. Jak to šlo a co tě bavilo nejvíc?
Natáčení jsem si užila. Celý tým ukázal neuvěřitelné triky a já se hodně naučila. Poznala jsem také spoustu skvělých lidí. Nejvíc mě bavily překážky, které byly originální svým tvarem a velikostí. Z celkového natáčení jsem si odnesla spoustu zážitků a velkou motivaci.

Kdyby sis mohla vybrat jakékoliv místo na světě, kam bys vyrazila jezdit?
Mým největším snem je zajezdit si v CWC. Ale myslím si, že bych byla ráda za každý nový vlek, který bych mohla otestovat!

Zkoušela jsi už jezdit jinde než na vleku a dvousloupu? Myslím tím za lodí nebo na navijáku…
Za lodí jsem nikdy nebyla, ale naviják jsem zkoušela. Bohužel jsem asi nevystartovala. :D Ale zúčastnila jsem se Snow Jamu v Abertamech, kde jsem zkusila snowboarding na dvousloupáku! :D To byl dobrý zážitek.

Co závody, baví tě? Jaké jsi už jela a jak šly?
Závody mě baví. Vždycky mě to nabudí a lépe se mi potom trénuje. Je to i dobrá možnost, jak poznat jiné ridery, setkat se se vzory a vidět jejich styl. Zatím jsem odjela 3 české poháry, kde jsem byla 4., 3. a 1. Také jsem odjela Golden Trophy 2016, kde jsem byla 4. Párkrát jsem zavítala i na jiný vlek, kde byly přátelské závody. Tam jsem byla vždycky 1. Zajímavý byl i Wakepool, kde jsem se neumístila, ale opravdu jsem si to užila. 

Chystáš se jet nějaké závody letos? Jaké máš celkové plány na tuhle sezónu?
Letos se chystám na slovenský pohár, Golden Trophy, ale snad i na nějaké české závody. Také bych chtěla odjet mistrovství Evropy, které je v listopadu. Přála bych si, aby byly závody, které jsem minulý rok kvůli zlomené ruce nestihla. Konkrétně by to byl asi závod v polském Lublinu, ale také Plastic Games v Hradci Králové.

Děláš kromě wakeboardingu i další sporty?
Mimo wakeboarding posiluji. Chodím na TRX a občas si vyjdu ven zaběhat, dám si malý workout nebo vytáhnu in-​line brusle. Chodím i na plavání, ale to spíše v zimě.

Kdo tě ve wakeboardingu podporuje?
Nejvíce mě podporuje Snowboard Zezula, Ronix, O'Neill, Bern a Fklidu. Také celý náš tým, hlavně tedy Patrik, Natka a Vojta, kteří mě vždycky hodně podpořili. Moc bych chtěla poděkovat rodině Hanesových, která mi vždycky se vším pomohla, podpořila mě a k wakeboardingu mě přivedla. Velké dík patří i mým přátelům, kteří mi fandí a hecují mě.

Které triky děláš nejraději? Baví tě spíš air triky nebo překážky?
Myslím si, že to mám hodně podle nálady. Ráda dělám Tantrum a nějaké pressy na překážkách. Teď jsem se naučila Backroll to blind, to mě také baví. Často jezdím s kámošema na dvojlaně a hodně blbnu. Je to nejlepší hecování, které mě baví, proto bych asi nakonec volila překážky.

A jaké triky by jsi ráda odjela tuhle sezónu?
Ráda bych se naučila BS 313 a Tantrum do blindu. Také bych chtěla zdokonalit svůj switch a odjet nějaký Toeside. Ale dávám spíše přednost zdokonalování toho, co umím, abych měla kvalitní základ.

Jaká je tvoje motivace k ježdění?
Mojí největší motivací je moje malá sestra, která mi nejvíc fandí a je na mě pyšná. Taky všichni lidi ve SZ teamu a lidi po celé republice. Mám také vzor - Juliu Rick, u které obdivuji, jak dokáže udělat obtížný trik v lehkosti a stylu.

Jaké máš s wakem ambice? Chtěla by jsi jednou třeba žít v zahraničí a ježděním se živit?
Určitě ne. Nikdy bych se nechtěla živit wakem, přestalo by mě to bavit a naplňovat. Ráda bych vystudovala medicínu a stala se doktorkou, i kdybych musela skončit s wakem. Baví mě pomáhát lidem a k medicíně mám blízko.

Díky za rozhovor! Za wake sekci Freeride.cz přeju hodně úspěchů do života a skvělý léto!
Díky moc a brzy na vodě! Čau! :-)

Moniku můžete sledovat na FacebookuInstagramu.

Další zajímavé články

Závěrečný film o Riders Meetingu je skoro tady!

Je to už nějaké doba, co jsem se naposledy bavili o Riders Meetingu, ale v zákulisí se poctivě stříhal film, který už brzy začne rozjíždět své premiéry! V tomto článku film lehce odtajníme a zároveň si akci částečně připomeneme. Samozřejmě nebudou chybět ani postřehy samotných účastníků, tak si to nenech ujít.

Wakelake v Bratislavě otevírá sezónu už tento víkend!

Wakelake roztáčí vlek už první víkend v březnu! Zeptali jsem se, jak bude otvíračka vypadat, jaký bude provoz dál a taky jaké jsou novinky a plány na léto. Tak čti dál, ať jsi o obraze!