Jak si vybrat nafukovací paddleboard?

Česká republika a Slovensko zaznamenaly v posledních letech raketový nárůst obliby paddleboardingu nebo zkráceně SUPu. S vývojem nafukovací technologie jsme se ruku v ruce se zvýšením kvality dočkali snížení cen na akceptovatelné hladiny. Nabídka je na českém trhu nepřeberná a řádky níže mají za úkol ulehčit výběr i naprostému začátečníkovi. V dnešním článku se tak podíváme na jednotlivé rozdělení paddleboardů.

V první části se budeme věnovat rozdílům ve výrobních technologiích. Důležité je zohlednit konstrukci prkna podle toho, kdo a kde bude nafukovací paddleboard užívat. Konstrukce nafukovacích paddleboardů se dělí na 4 základní druhy. Základem je vždy dropstitch. Dropstitch jsou tisíce provázků, které propojují palubu a dno. Díky tomu se nafukováním z plováku nestane válec, ale zachová si „placatý“ tvar, jako běžný surf.

SINGLE LAYER konstrukce (také ECO nebo Light) - jedná se, jak název napovídá o jednovrstvou konstrukci. Nevýhodou této technologie je kratší životnost a nižší podélná tuhost. Výhodou je nízká cena a váha. Tato technologie není vhodná pro těžší jezdce a do půjčoven. Doporučit se dá lehkým uživatelům s nízkým rozpočtem, kteří si dají pozor na ostré předměty na břehu. Velmi oblíbenou značkou, která nabízí Single Layer konstrukci je ZRAY. Především modely Zray X1X2 splňují požadavky lehčích jezdců a žen.

DOUBLE LAYER konstrukce - velmi bytelná a tuhá konstrukce. Jedná se o dvě vrstvy PVC, které se při běžném používání nedají prorazit. Tato technologie je oblíbená i u majitelů půjčoven. Díky vysoké podélné tuhosti je tato technologie vhodná pro těžké jezdce. Nevýhodou Double Layer je vyšší hmotnost. Mezi velmi kvalitní paddleboardy vyrobené touto technologií patří produkty značky STX. Nejoblíbenějším paddleboardem STX je model Freeride 10´6´´, který je díky svému výtlaku 270 litrů a šířce 32 palců ideálním rodinným plovákem. V balení naleznete i 3dílné duralové pádlo. Vše je zabaleno v praktickém batohu. 

FUSION (nebo také MSL, ESD) konstrukce - tato technologie kombinuje výhody obou předešlých. Jedná se o dvě vrstvy PVC, které nejsou lepeny těžkým a neekologickým lepidlem, ale lisovány za tepla. Díky tomuto postupu je ušetřeno cca 20% váhy paddleboardu. Jedná se o velmi bytelnou konstrukci a podélná tuhost je dokonce vyšší než u klasické Double Layer. Fusion tech byla v předchozích sezonách doménou prémiových značek s cenami běžně přesahujícími 30tis. Kč. Letos seženete MSL/​Fusion i od výrobců jako je SHARK SUPS nebo COASTO za cenu skoro poloviční.

3SL konstrukce - technologie vyvinutá značkou BODY GLOVE. Jedná se kombinaci Single a Double Layer s podélnými stringery. Dvojité výztuhy jsou pouze v místech, kde může dojít k prodření a podélnou tuhost SUPu dodávají speciální neprůtažné podélné pruhy - stringery. Na letošní sezonu došlo ke zlevnění plováků tohoto amerického výrobce. Nejoblíbenější model Cruiser s výtlakem 260 litrů bude k dostání již za 18.990Kč včetně pádla a bohatého příslušenství. 

Pokud výrobce technologii neuvádí a jedná se paddleboard s cenou do 13tis. Kč, s velkou pravděpodobností se jedná o Single Layer konstrukci. Plováky (300 litrů) s váhou mezi 12-​13kg jsou pravděpodobně vyrobeny klasickou Double Layer konstrukcí. Popis jednotlivých technologií je obecný a u jednotlivých výrobců se může drobně lišit. Prémiové značky například používají ochranný pásek v místě spojení vrstev paluby/​dna a boků. Tuto vychytávku naleznete například u SUPu AQUADESIGN Rolling 11´.

Dalším parametrem při výběru paddleboardu je jeho tvar.

ALLROUND - nejprodávanější tvar paddleboardů. Už podle názvu je jasné, že se jedná o prkno „na všechno“. Tento plovák je určen především na takovéto dovolenkování. Má dostatečnou stabilitu a jeho velikost se vybírá podle váhy uživatele. Rozměry se nejčastěji pohybují v rozmezí - délka 300-​335cm a šířka 75-​85cm. Výtlak pro uživatele do 70kg stačí cca 200 litrů. Pro těžší uživatele je vhodnější výtlak 250-​300 litrů, tyto rozměry mají zpravidla tloušťku 15cm - 6´´. Tato tloušťka zajistí nejen větší výtlak, ale i podélnou tuhost, takže bude SUP rychlejší. Pokud uvažujete o tom, že na plováku budete vozit i dalšího člena rodiny, měl by mít výtlak větší než 270 litrů. Ideálním rodinným allroundem je například Gladiator G10,8 PRO vyrobený technologií MSL s výtlakem 296 litrů s Carbonshaft pádlem v balení zdarma.

TOURING - tyto plováky jsou vhodné na delší vyjížďky po klidné vodě. Jsou rovné, dlouhé a mají užší špičku, díky tomu lépe vedou směr a jsou rychlejší. Touringy jsou kompromisem mezi Allround a Race boardy. Rozměry těchto plováků se pohybují kolem délky 330cm a šířky 75cm. Tloušťka 15cm/​6´´ je vhodná pro rychlostně založené těžší jezdce. Například SUP O2 Touring 12´ od kultovního výrobce NSP patří k tomu nejrychlejšímu na vodě.

WAVE - tyto plováky jsou více prohnuté, tím se stávají více obratné a lze na nich sjíždět mořské vlny. Jak bylo napsáno již výše, od nafukovacího plováku nelze očekávat řezání vlny jako na surfu, ale pro seznámení se s wave paddleboardingem plně vystačí. V českých podmínkách jsou tyto paddleboardy vhodné pro lehké jezdce - ženy nebo děti. Málokdo volí tento tvar jako jediné prkno v rodině, ale jako druhé nebo třetí. Na klidné hladině ho osedlají děti nebo manželka a v mořském příboji wave board zkrotí nebojácný otec. Příkladem takového boardu je SUP francouzské značky LOKAHI, model W.E.Rider 9´5´´ s výtlakem 190 a tloušťkou 10cm, které se do vlny zařízne skoro jako pevné prkno.

RACE - mezi nafukovačkami zatím okrajová záležitost, ale s vývojem nafukovací technologie se již začíná prosazovat mezi carbonovými speciály.

WINDSUP - kombinace paddleboardu a začátečnického windsurfingového plováku. Většina wind paddleboardů vychází z tvaru Allround. Naprostá nezbytnost je u windsupu středová ploutev. Bez té se začátečník nerozjede a pokud ano, nebude schopen stoupat proti větru. Perfektním řešením pro turisty je nafukovací plachta Arrows Irig nebo Kona Air Rig. Pro děti a začátečníky nebylo seznámení se s windsurfingem snadnější. Váha celého oplachtění je 1,5-2kg podle velikosti. Plachta je sbalena do úhledného pytlíku, který se vám vejde do batohu s nafukovacím paddleboardem. Další variantou je pevné oplachtění od STX. Komplet je sbalen do většího balení, ale pocit při jízdě se velmi blíží „opravdovému“ windsurfingu. V nabídce největšího prodejce paddleboardů v ČR naleznete i cenově zvýhodněné komplety windSUPu s oplachtěním již od 16.983Kč.

Nezbytnou součástí výbavy paddleboardisty je pádlo. Někteří výrobci přikládají k paddleboardu pádlo zdarma. Pokud nechcete nechat nic náhodě a chcete být nejrychlejší, nezbývá než se poohlédnout po něčem dynamičtějším. Základní a nejlevnější pádla jsou vyrobena z hliníku (duralu) a plastu. Jsou těžká a měkká. Výhodou je jejich snadná nastavitelnost a možnost složení do batohu k vašemu SUP. Další variantou je sklolaminát. Glassfiber pádla již mají dostatečnou tuhost, ale s váhou to stále není žádná sláva. Nejlepší materiál pro výrobu lehkých a tuhých věcí je samozřejmě carbon. Carbon dodá pádlu dostatečnou dynamiku a tu nejnižší možnou váhu. Nevýhodu je náchylnost k poškození listu o dno – tedy nepůjčovat dětem na hraní. Nejmenší váhu nabízejí nerozebíratelná karbonová pádla, ale k nafukovacímu paddleboardu doporučujeme o něco málo těžší rozebíratelnou variantu. V nabídce pádel naleznete i kombinace výše napsaných technologií. Například na divokou vodu je vhodná kombinace karbonu/​skla a plastového listu.

Pokud si stále nevíte rady, nejjednodušší je navštívit některou z testovacích akcí. Paddleguru Mára pravidelně objíždí vodní plochy po celé republice a rád vám zdarma zapůjčí SUP k vyzkoušení. Márův program můžete sledovat na informační SUP webu www.paddleboardguru.cz. Další variantou je zapůjčení paddleboardu v klasické půjčovně. Na www.snowboardel.cz naleznete ceník a podmínky vypůjčení. Pokud se rozhodnete pro koupi, cenu půjčovného vám odečteme z ceny paddleboardu.

Novinkou letošní letní sezony je paddleboard centrum na Džbáně Praze 6, kde si můžete vyzkoušet většinu SUPů z nabídky Snowboardel.cz. Podrobnosti naleznete ZDE.

Další zajímavé články