Rozhovor s jógovou instruktorkou Verčou Ševčíkovou

Vzpomínám si, když jsem Verču Ševčíkovou poprvé potkal před 3 lety. Přijela k nám na kemp do Španělska a hned první den mi bylo jasné, že jí surfing přiroste k srdci. Jogu jsem do té doby praktikoval zřídka, ale právě Verča mi ukázala, že jóga může být challenge, ale zároveň zábava. Její lekce "surf jógy" doporučuji všemi deseti! Nyní tu pro vás máme rozhovor, o který se postaral Petr Skála ze Surf-trip.cz.

Náš ISA surfový instruktor Petr Skála si dnes přizval jogínku a surfařku Veroniku Ševčíkovou, která si našla čas ve svém nabitém programu a rozpovídala se o sobě, józe a surfingu.
S Verčou jste si mohli přečíst několik obsáhlých rozhovorů, my se vám pokusíme vysvětlit vše ve zkratce. 

Ahoj Verčo, kdy to celé začalo?
Začalo to před 13-​ti lety v Londýně.

Co tě k tomu vlastně přivedlo?
Jedna paní, která ve 43 letech vypadala jako holka ve 20 ☺ Zeptala jsem se ji jak to dělá a ona mi odpověděla, že za vše může Ashtanga joga. To byl vlastně celý začátek a motivace, protože každá žena chce vypadat krásně ☺

Můžeš mi prosím vysvětlit co to vlastně je ta Ashtanga jóga? Jsem úplný laik a nerozumím tomu.
Je to precizní systém, který vyžaduje pravidelnou praxi. Funguje dokonale, ale vyžaduje disciplínu a ta není pro každého.

Vím, že učíš i vinjása jógu a to jak na surfových kempech, tak i tady v Praze. Jaký je v tom rozdíl?
Je více kreativní a moje lekce mohu přizpůsobit surfařům, sportovcům, ale i široké veřejnosti.

Super, teď jsme se dostali k tomu, že učíš surfaře. Já osobně surfuji a tak by mě zajímalo, jakým způsobem mi to může pomoci ve vodě?
V prvé řadě se naučíš jak své tělo uklidnit, naučíš se správně dýchat a tím zvládat stresové situace ve vlnách. Co se týče fyzické stránky, tak ti to otevře kyčle, posílíš si ramena a celé tělo. Naučíš se používat svůj core, který ti pomůže ke správnému postoji i ležení na surfu.

Verčo, ty osobně surfuješ. Viděl jsem tě několikrát na line-​upu. Jak je to, ale dlouho?
Začala jsem skoro před dvěma lety ve Španělsku. Tím, že dělám surf-​jogové kempy, tak se k oceánu dostanu aspoň 5x ročně a to do různých destinací, za různými vlnami. Ať přijedu kamkoliv, tak si vždy beru soukromé lekce a snažím se pokaždé posouvat dále. Jako lektorka vím, jak moc důležité je mít svého učitele a jóga mi v tom velmi pomáhá.

Bavíme se o různých destinacích, která je tvoje nejoblíbenější?
Moje nejoblíbenější destinace je nejspíš Bali, ale bohužel si tam moc nezasurfuji, protože je ve vodě moc lidí a vlny jsou opravdu těžké. Největší progres jsem udělala na Surf-​tripu v SK Townu na Srí Lance. Dominikána je taky skvělá, jen nemáš den bez rumu ☺

Co Evropa? Ve studené vodě nesurfuješ?
To viš, že surfuju a moje nejoblíbenější místo je Peniche v Portugalsku.

Není tam náhodou Supertubos? Jezdila jsi tam?
Na koukání je to super spot :-D Zatím ještě nejezdím barely, ale to jednou přijde ☺

Jak už jsi zmínila, děláš i jóga-​surf kempy? Jak toto vlastně vzniklo?
Na surfovém kempu ve Španělsku nebyly vlny a tak jsme začaly jógovat ☺. Později se mi ozvala majitelka kempu, že to bylo skvělé a že bychom mohli udělat společný kemp, kde bychom spojily tyto dvě aktivity.

Vím, že se chystá úplně nový projekt. Slyšel jsem, že chceš zapojit celou rodinu. Jak to celé vzniklo?
Neustálé otázky mých vrstevnic s dětmi, které by chtěly taky jogovat a surfovat.

Tvých vrstevnic? Vždyť ti je 25 nebo se snad pletu?
Chichi ☺

Dobře, tohle tedy přeskočíme, protože jsem gentleman. Jak si to tedy celé představuješ? Je to tvůj nápad?
Klasický kemp by si s rodinou nemohli tak užít, zatímco náš rodinný kemp v Hossegoru, je přizpůsoben přesně jejich potřebám.
Máme zde v plánu jak surfové, tak i jógové lekce pro rodiče. O děti bude mezitím postaráno od kvalifikovaného dozoru z mateřské školy.

To je přesně co si od rodinného kempu představuji. Co dalšího je v plánu?
Každodenní lekce jógy, surfu, výborné jídlo, výlety po okolí, skvělé víno ☺. Všichni si odvezou fotky, pokusíme se natočit video z týdne, je připraven videokoučing ze surfových lekcí. Nejdůležitější pro nás ale nadále zůstává, aby si to užili, odvezli si spousta zážitků a energie, kterou jako rodiče potřebují.

To zní super! Vlastně jsem si teď uvědomil, že surfing budu vyučovat já :-D V tom případě se na náš společný kemp moc těším.
Jééé, tak já se těším o to víc :-D

Verčo na závěr, kdy probíhá tento rodinný kemp probíhá?
Je to první týden v září a již teď se můžete přihlásit na webu Surf-trip.cz

Jsi báječná, děkuji za tvůj čas. Máš něco na závěr?
Užijte si krásné léto a vidíme se v září. Namasté.

Další zajímavé články