WE SURF – WE HELP! Sbírka na pomoc Srí Lance

Je to více jak dva měsíce co co nejen světová, ale také česká média přinesla řadu katastrofických záběrů a snímků ze Srí Lanky, kterou zasáhly historicky nejkatastrofálnější povodně a sesuvy půdy v novodobé historii.

Vzhledem k tomu, že Srí lanka patří v posledních letech mezi Čechy k velmi oblíbené, nejen surfové destinaci, tak tato katastrofa vyvolala i v České Republice velkou vlnu solidarity v podobě sdílení dech beroucích záběrů zdevastované země a s divokým živlem bojujících lidí. Řada z klientů Surf-​Tripu, kteří tuto zemi navštívili, v záběrech poznala, že jedna z nejhůře postižených oblastní je právě jih Srí Lanky, kde se nachází Surf-​Trip Surfhouse a vesnička, kam se už pět let jezdíme učit surfovat.

Díky tomu, že část vesničky leží na kopci, nebyla tato lokalita povodní nijak ohrožena, zato její okolí a místa, kam jezdíme na výlety, byla divokou vodou zasažena opravdu ničivě. Celá oblast na sever od města Matara byla několik dní pod vodní hladinou.
Mnozí z vás začali posílat zprávy, zajímali je aktuální informace z oblasti a chtěli naším prostřednictvím pomoci. Na základě toho jsme  na facebookové stránce Surf-​Tripu narychlo udělali bleskovou akci s tím, že z každého zakoupeného trička na našem e-​shopu půjde 200,- korun na postiženou oblast. Dalších 200,- korun jsme k tomu přidali my.  Tak velkou odezvu solidarity, kterou akce vyvolala, jsme opravdu nečekali. A už vůbec nás nenapadlo, že mnozí z vás si budou chtít nejenom koupit tričko, ale také na pomoc postiženým oblastem zasílat i velmi vysoké finanční částky.

Byli jsme tak velice rádi, když po dlouhém úsilí a vyčerpávající komunikaci s Ministerstvem zahraničí, finančním úřadem a bankami, po zápase s časem a celou řadou mezinárodních institucí, nám Krajský úřad ve Zlíně vydal povolení k zahájení oficiální veřejné sbírky na pomoc záplavami a sesuvy půdy postiženým oblastem na Srí Lance. Tato sbírka je časově neomezená. Naším cílem tak není okamžitá,  ale dlouhodobá pomoc se zaměřením
na odstraňování následků nejen této, ale i dalších katastrof, které tuto zemi, kam tak rádi jezdíme, postihují. 

Od založení sbírky uplynulo více jak měsíc a do dnešního dne se nám podařilo dát dohromady na sbírkový účet sbírky: WE SURF – WE HELP na pomoc Srí Lance číslo 279858708 /​ 0300 neuvěřitelných 79 000,- korun. Díky tomu jsme minulý týden, kdy jsme byli na Srí Lance několik dní v rámci přípravy na naši už pátou sezónu Surf-​Tripu v této krásné zemi, navštívili i oblasti zasaženou katastrofální povodní. Některým, vodou postiženým,
rodinám jsme také předali první pomoc v nouzi.

Srílanská vláda těmto lidem poslala částku 10 000,- rupií, což je asi 1500,- Kč na vymalování zdí promáčených domů, přestože zahraniční pomoc darovaná vládě byla ohromná. Je smutné, že lidi tyto peníze použili právě pouze na nové nátěry. Vede to tomu, že na první pohled se nyní zdá vše v pořádku, ale realita je bohužel jiná.
Pro lidi, kteří přišli o veškerý majetek, část rodiny, nástroje, stroje na obživu, je 10 000,- rupií na to, aby jejich domek vypadal z venku v pořádku, v podstatě k ničemu. Navštívili jsme tak několik rodin, abychom zjistili, jaký způsob dlouhodobé pomoci nastavit, aby byla
smysluplná. Rodina, co jsme navštívili nejdříve, přišla o malou krejčovskou dílnu. Proto jsme jim zakoupili nový šicí stroj, aby mohli ve své práci dále pokračovat a vydělat na další opravy domu.

Druhá rodina se také živila šitím oblečení, ale na nový šicí stroj si už vzdala velmi zatěžující půjčku.  Pomohli jsme jim alespoň nákupem nové lednice do vyplavené kuchyně a sadou nůžek a dalších šicích nástrojů, které zničila koroze a vlhkost. Dalším rodinám, které jsme navštívili, abychom zjistili, jak se zde věci mají, jsme dali symbolický jednorázový finanční dar. To ale není cesta, kterou se bude sbírka WE SURF – WE HELP ubírat. Na Srí Lanku se vracíme v listopadu, kdy zde opět otvíráme náš Surf-​Trip Surf house. Během celé sezóny chceme průběžně pomáhat lidem, kteří to potřebují. Ať už se bude jednat o nákup nezbytného vybavení domů, jako například lednice, nebo o prostředky na obnovu jejich zničeného drobného podnikání. 

Děkujeme všem, co se zatím do sbírky zapojili a poslali už více jak 70 000,- korun. Na základě toho, co jsme na Srí Lance nedávno v poničených domech viděli, a také pro radost, kterou místním obyvatelům udělalo to, že se o ně někdo vůbec zajímá, máme motivaci v této sbírce pokračovat. Budeme moc rádi, když přispějete na náš sbírkový účet číslo 279858708 /​ 0300 popřípadě se do pomoci zapojíte přímo na místě v době našich surfových kempů.

Dokažte prosím, že my Češi se nesnažíme pouze surfovat, ale snažíme se i pomáhat. Děkujeme

Číslo sbírkového účtu WE SURF – WE HELP na pomoc Srí Lance je: 279858708 /​ 0300

(text: Surf-trip.cz)

Další zajímavé články