Proč pořádám workshop na surf trénink v Praze?

Jako nezodpovědný student jsem udělal tu největší chybu, co může surfař ze srdce Evropy spáchat. Začal jsem surfovat bez jakékoliv lekce, kurzu nebo znalostí oceánu. Díky tomu jsem následující 2 až 3 roky plýtval drahocenným časem v oceánu a trápil se ze surfováním, ve kterém jsem nikdy nepředpokládal významnější posun. Pak jsem během cest začal potkávat zkušené instruktory, coachě profi riderů a další surfaře s mnoholetými zkušenosti, načež jsem zjistil, že takhle to nepůjde. Otevřeli mi oči a konečně jsem viděl celý obrázek shortboard surfingu.

Samotná vize vša ani zdaleka nestačila, a pořád tomu chyběl nejdůležitější prvek - bezprostřední praktická zkušenost správného pohybu. K té se totiž člověk prokouše až za několik tisíc pokusů, což znamená několik tisíc vln, které jak všichni víme, nerostou na stromech. Zároveň jsem se díky kurzu na surfového instruktora vrátil na začátek a vypiloval na první pohled banální takeoff a postoj. Pak jsem objevil surfskate, a konečně to všechno do sebe zapadlo. Téměř všechny pohyby jsem dokázal nadrtit na tomto jednoduchém, zato geniálním simulátoru a uložit je do svalové paměti. Díky tomu se mi, k mému překvapení velmi snadno, podařilo udělat poprvé správnej bottom turn. A co víc, ani jsem se na něj nemusel soustředit, prostě tam padnul. To se hodí, když už tak máte plnou hlavu toho lokála, co se vás neustále snaží vytlačit, dropnout nebo skutečnost, že když poděláš takeoff, tak skončíš na korálových žiletkách.

Další stránka je vaše tělo. Často na něj zapomínáme, ale je to stále to nejcennější, co máme. Nejen, že pravidelným cvičením a protahováním se vyhnete zraněním, ale získáte potřebnou sílu, pružnost, ohebnost a stabilitu, která vám pomůže konečně dosáhnout těch vysněných zatáček. Povím vám jednu příhodu. Když jsem byl navštívit naší redaktorku Janču v zimě v Lisabonu, měl jsem tu možnost se přidat na trénink na suchu brazilského coache Mauricia, který vede místní team profíků, ale i smrtelníků (jako jsou například Erasmus studenti). Během tréninku jsme se protahovali, drtili surf techniky na skejtech a surfskejtech a nakonec z nás vyždímal poslední zbytky síly a vůle při posilování cviků, které napodobovaly pohyby na surfu. Dostal jsem fakt zabrat...ale přesto, že jsem si večer nemohl ani sednout, tak jsem si další ráno ve vlnách připadal jak vyměněnej. Jeden pitomej trénink a já jsem cítil rozdíl, jako nikdy předtím. Nejen kvůli téhle zkušenosti jsem se rozhodl uspořádat workshop.

Když jsem byl v pubertě, tak mě víc než funkčnost mého těla zajímaly holky a Wowko. Pak stačilo pár zlomenin na snowboardu, ne zrovna ideální genetika stavby páteře a chronický problém se zády byl na světě. Spousta z nás začne hasit až když začne hořet...a protipožární opatření naprosto ignorujeme. Problém je v tom, že v dnešní době, kdy je pohybu málo a špatné stravy hodně, bude požárů přibývat. Rozhodně pak není důležité posilovat, abyste dobře vypadali. Vzhled a funkčnost svalů jsou nebe a dudy (teda záleží, jestli máte radši dudy nebo nebe…ale chápete mojí pointu ne?). 

Surfování je v pokročilejším stádiu náročnější, než se může ze sociálních sítí zdát. Jedná se o celkově jednostranné zatížení a nesmíme zapomenout ani na nadměrné přetěžování bederní páteře v pozici při pádlování. Pokud surfujete od malička každý den, vaše tělo si na tu zátěž zvykne, ale pokud zatím patříte spíše mezi rekreační surfaře (protože vám stará nedovolí se odstěhovat na Bali) tak můžete zažívat těžké přechody mezi surfováním u oceánu a realitou…a to nemluvím o kondičce, se kterou i já stále bojuju.

Nejlepší na tom je, že nepotřebujete téměř nic. Stačí vám váha vlastního těla, pár sebemasážních pomůcek a popud k tomu, se změnit (aka zlepšit). A přesně tenhle malinkej impuls, bych vám rád předal na sobotním workshopu, který vám doufám stejně jako mě naboostuje surfing o pěknej kus dál.

Přijde vám, že je to spousta peněz? Vždyť jsou to jeden či dva budgety na párty nebo hodina ježdění v Praze na jakémsi předmětu, který nazývají surf.

Disclaimer: Nechci se tu vydávat za profesionála, poloboha nebo všeználka. Stále se učím a snažím se posouvat v surfování dál, protože ten prostor tam je a vždy bude. Pouze bych vám rád předal znalosti, které jsem za těch pár let nasbíral, a které už měly pozitivní odezvu od mých přátel a klientů. Dělám to, co mě baví a vím, že s progressem přichází ještě větší zábava. A pokud máte také zkušenosti se surfovým tréninkem, velmi rád se přiučím dalším technikám.

Další zajímavé články