Zlomenina za půl mega!

O tom, jakou levárnu kují za našimi zády pojišťovny spolu s politiky, se dočtete v nepříliš povzbudivém příspěvku ZDE!

Na serveru idnes.cz vyšla zpráva o tom, co naši noví politici vymýšlejí ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami. 

V kostce jde zhruba o to, že pokud se stane úraz někomu, kdo před tím riskoval při stejném, nebo podobném sportu, který tady dělá každý z vás, bude si veškerou péči muset hradit ze svého!

Nenapadá vás také něco o diskriminaci extrémních sportů, nebo o tom, jak z mladého, snaživého a navíc zraněného bikera udělat už ve dvaceti bezdomovce?

Tento příspěvek dáváme záměrně do hlavních článků, protože si myslíme, že by tato tmářská a nedomyšlená iniciativa mohla výrazným způsobem negativně ovlivnit veškeré dění okolo extrémních sportů. Kladivo na čarodejnice pana Gajdáčka ze Svazu zdravotních pojišťoven bude mít nepochybně vliv na vše, od pořádání závodů až po víkendové hopsání někde ve skateparku a pokud "nápad" projde, bude se týkat každého z vás!!! 

Celý článek ZDE (zdroj www.idnes.cz):

Pád na kole, na lyžích nebo třeba úraz motorkářů či horolezců může v budoucnu výrazně zamávat s rozpočty domácností. Zdravotní pojišťovny i mnozí politici by totiž rádi přenesli zodpovědnost za úrazy na pacienty. Snaží se prosadit, aby lidé platili za zranění, která si způsobí při riskantních aktivitách. Nebo ať se připojistí.
další článek

"Proč bychom měli platit ze solidárního balíku péči amatérovi, který se věnuje rizikovým sportům?“ ptá se viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček s tím, že tyto rizikové skupiny lidí by si musely platit komerční pojistky nebo hradit léčbu ze svého. Informaci o této snaze jako první přinesly Lidové noviny.

Za snahou pojišťoven stojí pokles příjmů z pojistného a také stoupající zájem o adrenalinové sporty, větší riskování lidí a s tím spojený vyšší počet úrazů. Pojišťovny začaly razit heslo "úraz není náhoda“ a za vědomé riskování se musí platit.
drahý úraz

Kolik stojí léčení úrazu:

Ošetření na místě 7 500Kč
Odvoz sanitkou 3 700Kč
Odvoz vrtulníkem 70 000Kč
Zlomenina 52 000Kč
Otevřená zlomenina 200 000Kč
Komplikovaná zlomenina 500 000Kč

Nyní lidé příliš neřeší, kolik léčba stojí, protože je hrazena ze zdravotního pojištění. Pokud by se nápad ujal, mohly by rodiny přijít o celoživotní úspory jen kvůli ošklivější zlomenině. Spadnete-​li z kola nebo na lyžích při jízdě lesem a zlomíte si nohu a ruku, za ošetření, převoz a operaci dostanete složenku zhruba na 260 tisíc korun.

S nápadem "zpoplatnit“ hobby zejména horolezcům a motorkářům souhlasí náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Pavelka (TOP 09), bývalý záchranář a nyní poslanec za VV Jiří Štětina přidává návrh, aby náhrady nákladů na léčbu byly vymáhány i od opilců, kteří si například rozbijí hlavu cestou z hospody.

O návrhu se nyní jedná ve vládní koalici. "Proč mají lidé, kteří neriskují, platit vyšší pojistné jen proto, aby pomohli hradit náklady na léčbu těm, kteří riskují,“ souhlasí se základní myšlenkou Radek John (VV).

"A co kuřáci, obézní, hazardéři v rychlých autech?“ upozorňuje na vysoké náklady na léčbu těchto skupin lidí poslanec a vášnivý horolezec Pavel Bém (ODS).

"Všichni vědomě riskují. Už jen tím, že sednou do auta. Nelze to řešit takto. To by byla diskriminace cyklistů, lyžařů...“ míní šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz.

Obrázek o kauze zlomenina za půl mega si můžete udělat každý sám...

Další zajímavé články