42 zubů od OneUp Componets

Každým rokem se seznamujeme s řadou novinek, někdy nejsou až tak zásadní, ale nejzásadnější inovací byl převodový poměr. Nejdříve to bylo 2x10, které se stalo hodně oblíbeným. Ovšem o pár měsíců později přišel Sram s 1x11 a to z větší části ovládlo endurový svět.

Sram s převody 1x11 ovládl svět, na který jeho největší konkurent Shimano ještě nedokázal odpovědět. Tento převodový poměr najdeme zatím jen u sady XX1 nebo X01, které si nemůže dovolit každý, protože jejich cena přesahuje 20 000Kč a samostatná kazeta se dá pořídit zhruba za 7500Kč. Lidi jsou ale dost vynalézaví a tak vznikla aleternativa i pro ty, kteří chtějí mít na svým stroji vyprošťovací pastorek se 42 zuby a nechtějí tolik utrácet. Tou alternativou je právě zmíněný pastorek se 42 zuby od firmy OneUp Components za hodně příznivou cenu a to 100 dolarů, který se nám dostal do rukou a měli jsme tu možnost ho vyzkoušet.

Lidem z OneUp Components trvalo zhruba šest měsíců, než se tenhle převodník ze slitiny 7075-​T6 doladil a řádně otestoval. Takže když nám v obálce nám dorazil 71 gramový převodník a distanční podložkou hodně jsme se těšili, až ho vyzkoušíme. Máte kazetu od Shimana nebo Sramu? Je úplně jedno co máte, převodník je totiž kompatibilní,jak na Shimano tak i na Sram, stačí jen příslušně otočit. 

My jsme 42T Sprocket namontovali na Shimano kazetu. Prvním krokem, který bylo potřeba udělat, bylo z 10-​rychlostní kazety sundat převodník se 17 zuby. Pak už stačilo jen převodník nasadit nápisem Sram vzhůru na ořech, přiložit distanční podložku a pak samotnou kazetu. Také je nutné prodloužit řetěz, ale to je minimální práce. Vhodné je mít k dispozici přehazovačku se středním nebo delším ramínkem. Jak je to s kompabilitou kazet? 42T je kompatibilní se všemi klasickými desítkovými ořechy a s kazetami XT (CS-M771–10 11–36) a XTR (M980 11–36) od Shimana a X5 (PG-​1030 11–36), X7 (PG-​1050 11–36), X9 (PG-​1070 11–36) od Sramu. 

Po namontování a seřízení jsme konečně mohli vyrazit čtyřicetdvojku provětrat do terénu a hlavně do kopců. Naše “stará“ upgradovaná kazeta se se během jízd chovala suprově, řetěz na 42 zubech držel a nepociťovali jsme žádné přeskakování ani při záběru. Jednoduše řečeno, krásný ladný chod. Během jízd jsme převodník vyzkoušeli v několika kopcích a líbilo se nám, jak jednoduše se kopce vyjely. Je to dobrý pomocník. 

Myslím si, že převodník od OneUp Components je výbornou alternativou jak ušetřit a mít tak dostatečné rozpětí převodů jako u sad XX1 a X01. Ovšem nemusíte mít jen 1x10, ale klidně i 2x10. Moc se mi líbila jednoduchost montáže a váha, která činí 71gramů. Převodník se 42 zuby se dá pořídit za 100 dolarů a je dostupný ve dvou barevných variantách a to v černé a zelené, která je opravdu výborná. Bohužel vám teď neřekneme jak dlouho převodník vydrží, ale domnívám se, že tak dvě sezony by mohl vydržet, přece jenom jak často používáte nejlehčí převod? Pokud vás produkt zaujal tak si ho můžete objednat rovnou od výrobce na jejich webu http://www.oneupcomponents.com/

Další zajímavé články