Test: Leatt 3DF Knee Guard + 3DF Elbow Guard

V jednom z minulých testů jsme vám představili chránič krční páteře a vestu od firmy Leatt. Dneska jsme si pro vás připravili test zbývajících dvou ochranných pomůcek z řady 3DF o této firmy. Jedná se o chrániče loktů a kolen.

Jak jsem už psal v testu vesty od Leattu, doposud jsem nevozil žádné chrániče z tvz. inteligentní pěny nýbrž jen plastové, ale po vyzkoušení této technologie dám asi přednost té pěnové. Proč? No protože co týče rozložení síly při nárazu tak plastové chrániče nárazovou sílu jen rozmístí po své ploše, zatímco chrániče z 3DF pěny náraz pohltí a rozloží ve své struktuře a zase se vrátí do původní polohy, náraz tak nedojde k tělu jezdce. 

Chrániče kolen a loktů jsou vyrobené ze stejného materiálu a to z již zmíněné 3DF pěny (3 – dimensional impact foam) a Moisturecool vlákna, které zajišťuje, aby chrániče větraly a tak nedocházelo k přehřívání těla pod chrániči. Oproti testované vestě jsou tyto chrániče opatřeny i Aramidovým vláknem, které naleznete na přední části chrániče. Toto Aramidové vlákno je vyrobeno z aromatických polyamidů a díky svým pevnostním vlastnostem chrání chrániče před roztržením či jiným mechanickým poškozením. 

Co se týče chráničů kolen, tak jsou velice příjemné, dalo by se říci, že jsem nevěděl, že je nosím. A jaké je jejich uchycení nebo upevnění na kolenou? V horní části se nachází dva úchytné mechanizmy, prvním jsou silikonové proužky uvnitř chrániče a druhým je suchý zip na elastickém popruhu vně chrániče. Suchý zip drží dokonale a je zabezpečen třemi látkovými úchyty, aby popruh nesklouznul z chrániče. Spodní část udržuje na místě gumový pásek. Co se týče polstrování tak na čelní a tedy hlavní části chrániče se nachází 3DF pěna, na bocích v horní i dolní části se nachází molitanová výstelka. Během bikování mi kolenní chrániče vůbec nepadaly, což mě docela překvapilo na to, že se upevní jen v horní části. Tyto chrániče jsem používal jak na sjezdu tak i na enduru a vůbec mi nevadili ani při dlouhých výšlapech, takže tyhle chrániče mají široké využití. A jak funguje 3DF při střetu s nechtěným objektem? Řekl bych, že hodně dobře. Přiznám se, nikde jsem se nerozsekal, ale dostal jsem při jednom dualslalomu přes koleno takovou tou lyžařskou brankou. Střet s ní mě vůbec nebolel, jen jsem cítil, že jsem něco trefil, ale bez bolesti. Takže 3DF opravdu funguje. 

A jak jsou na tom chrániče loktů? Ty mi padly taky dobře, nijak z loktů neklouzaly a to i přesto, že nemají žádný upínací nebo stahovací systém. 3DF Elbow Guard je přidělán na návlek z neoprenu v horní části vč. silikonových pásků pro lepší stabilizaci a z Moisturecool vlákna v dolní části. Na vnitřní straně chrániče se nachází silikonové kruhy, které pomáhají k fixaci lokte. Jejich nošení bylo velice příjemné a díky nízkému profilu není téměř vidět, že nějaké máte. 

Závěrem stačí asi už jen říci, že jsem z těchto chráničů byl hodně překvapen, jak jejich funkčností, tak i pohodlím. Design je jednoduchý, ale také poměrně povedený. Hodně se mi líbilo, že se chrániče jak loktů, tak i kolen dají bez problému použít na sjezd i na enduro ježdění, aniž by nějak vadily nebo padaly. Rád bych našel nějakou zásadní slabinu, ale nenašel, ani víc jak po měsíci ježdění se nikde nic nepotrhalo ani neošoupalo. A cena? Tak ta je hodně příznivá, lokty se dají pořídit za 1200Kč a kolena za 1400Kč.
Chrániče do testu nám poskytla firma Razzo, distributor značky Leatt Brace. 

Líbilo se nám
- Systém uchycení
- Lehkost
- Cena

Další zajímavé články