TEST: OneUp Components - nové zuby pro váš bike

Produkty od kanadské značky OneUp Components jsme vám už několikrát představovali. Za poslední rok se bývalí inženýři z RaceFace činili a představili poměrně dost novinek, které mě opravdu zaujaly. Jelikož se enduro svět nejčastěji točí na převodech 2x10 a 1x11 vznikají různé modifikace převodníků a pastorků. Nám do redakce dorazila zásilka rozšiřující pastorek na sadu Sram X01 a 34 zubí převodník.

OneUp poslal zelený 34 zubí převodník na kliky Sram, samozřejmostí jsou Narrow wide zubů. Převodník je vyroben z hliníkové slitiny 7075 T6 a váží 70g. A uchycení? To je direct mount. A aby tý srandy nebylo málo přišel i rozšiřovací pastorek s neuvěřitelnými 44 zuby na jedenácti rychlostní Sram kazetu. Pastorek je vyroben ze stejného materiálu jako převodník a váží 100g, to je jen o 15g víc než původní 42z od Sramu.

Někdo se podiví, jak je možné vyměnit poslední největší pastorek z X01 nebo XX1 kazety, když je z jednoho kusu. Není, poslední pastorek se dá jednoduše sundat, že se vycvakne z kazety. Nový pastorek se zpět jednoduše nacvakne. Pro správné namontování je největší otvor pro nýtek označen šipkou. Pastorek se nabízí jako u ostatních produktů v zelené elox a lesklé černé.

Systém se při jízdě choval opravdu skvěle, řetěz nepadal a skvěle držel. Řazení na největší pastorek šlo po důkladném seřízení přehazovačky docela lehce. Je pravdou, že 44 zubů je už docela na hraně a chtělo by to delší ramínko, ale dalo se to. A výdrž? Já si myslím, že perfektní, za dosavadní používání (asi 3měsíce) nejsou skoro opotřebené či poškozené.

A jaké mám po používání 44T pastorku pocity? Hodně mě to překvapilo, sice to už vypadá, že mám na kole pořádnou pilu, ale při výjezdech jsem to ocenil. V prudkých a dlouhých výjezdech jsem pastorek hodně využil a ocenil ušetření cenné energie. Když porovnám, kam jsem ve výjezdech dojel s 42T pastorkem a kam s 44, byl to velký rozdíl. Ty dva zuby navíc jsou jednoduše znát.

Osobně vám můžu pastorky a převodníky od OneUp components doporučit, jsou kvalitně zpracované a design je také na vysoké úrovni. Pastorek se 44 zuby se dá pořídit za 90dolarů což je nějakých 2250Kč a to je poměrně přijatelná cena za upgrade kazety, když už máte třeba 42T opotřebovaný. Hodně odolný direct mount převodník se 34 tuby se dá pořídit 65dolarů neboli cca 1650Kč. OneUp nabízí převodníky Narrow wide od velikostí 28 – 34 zubů jak pro Sram tak i Shimano. 

Další zajímavé články