FFT Slopestyle 2014

V Ústí nad Orlicí byla o víkendu 9.8.2014 podezřele vysoká koncentrace kovbojů, indiánů a podobných divokých zjevení. Ne to se nám na Freeride nezatoulal titulek z bulvárního plátku, v článku se dozvíte víc...

Ano je to tak a způsobeno to bylo tím, že se v místním bikeparku konal šestý ročník slopestylového závodu FFT Slopestyle 2014. Že pořád nechápete? Letos si totiž organizátoři řekli, že by to chtělo nějakou změnu a tak se rozhodly, že závod stylizují do western stylu a musím uznat, že se jim to povedlo na výbornou. I kulisáci od filmu by koukali, jak kluci z FFT crew dokázali park proměnit ve westernové městečko se vším všudy.
CELÁ FOTOGALERIE BY KUČIS

Program závodu začal už v pátek, kdy byl na programu trénink a večer pak taky mini contest v pumptracku. Do něj se přihlásilo necelých 20 jezdců, kteří si střihli kvalifikaci, z té pak postoupilo 16 jezdců do klasického pavouka, kde už se jelo jeden proti jednomu. Pumpování nejlépe ovládal Maďrský jezdec Gábor Lenthár, který ve finále porazil Petra Homolu. V rozstřelu o třetí místo se sešli dva lokální jezdci Aleš Dryml a disco pogo rider Hanz Krušina. Tenhle souboj byl nakonec tak vyrovnaný, že se o třetí místo podělili oba. Večer pak už proběhla jen poklidná grilovačka v parku a všichni šli kolem půlnoci spát, aby byli fit na hlavní závod.

V Sobotu ráno nás vzbudilo sluníčko, příjemná změna oproti loňskému ročníku, takže žádné velké zdržování a šlo se jezdit. Do parku se začali sjíždět i další jezdci co nestihli přijet na páteční trénink, na překážkách začalo být pěkně rušno a k vidění bylo čím dál tím víc hrotů. Jezdců se na star závodu nakonec dostavilo něco kolem padesáti, což se projevilo na frontě pod rozjezdem. Ale co, aspoň si každý mohl po výšlapu vydechnout a pokecat s kámošema. Do kvalifikace, která začala krátce před druhou hodinou, nastoupilo 39 jezdců, z nichž 10 nejlepších se připojilo k 8 jezdcům pozvaným přímo do finále.

Už v kavalifikaci bylo vidět hodně našlapaných jízd plných technických triků a jelikož jsem předpokládal, že si každej nechává ještě nějaké to eso v rukávu moc jsem se těšil, co uvidíme ve finále. A opravdu, finále už všichni jezdili na plno takže 360ky nebo beko byl takovej základ ale kdo chtěl uspět musel jít mnohem dál. Takže nebyla nouze o triky jako frontflip, frontflip stepupu na salón, frontflip drop ze salónu, flipwhipy, 360 barspiny... Jako největší střelec se už po třetí v řadě ukázal Tomáš Zejda, který do svých jízd nasázel triky jako 360 taiwhip na prvním skoku, barspin na step up, 360 bar dolu, pak zase double báro nahoru, 360 x-​up z dropu a dole double taiwhip. Zejda jezdil jako robot a snad ani jednou jsem ho neviděl spadnout takže vítězství si určitě zasloužil. Druhé místo vystřílel Ferenc Horvát trikama jako 360 no hander na prvním. O třetí flek se podobně jako v pumptracku podělili dva jezdci a to Damjan SiriškyPiotr Krajewski. Nutno podotknout že letošní výsledky byly ovlivněné tím, že se hodně dbalo na čistotu jízdy, takže kdo neodjížděl čistě, měl smůlu a tak by to mělo být.

Po závodě byla ještě vyhlášena čtvrthodinová best trick session, kterou zabil čerstvě 17ti letý!! Dominik Cicko, který na posledním skoku odjel pravděpodobně první České v Česku odjeté double beko na MTB. Druhý best trick se vyhlašoval z celého dne a ten si odnesl Pawel Stachak za 360 triple barspin.

CELÁ FOTOGALERIE BY KUČIS
Závod je za námi, večer proběhla ještě tradiční afterpárty v Popradu ale to už je na jiné povídání, koho by přeci bavily plky o večeru plném vážné huby, intelektuální žvástů a přežírání se kaviárem. Proto radši vyseknu ohromnou pochvalu celé organizační crew protože to co předvedli, byl fakt výkon a budu se těšit na FFT slopestyle 2015!

Další zajímavé články