Marosana End of season 11th

Nebyli jste na Marosaně? Není možná!! Pokud jte tam opravdu nebyli, což Vám jen ztěží uvěříme, čtěte následující report!

Kultovní, nejlepší, parádní, super atd.. To jsou přívlastky, které už jedenáct let dávají bikeři do spojitosti s one man show Michala Marošiho, která nese jeho jméno v názvu. Tedy Marosaně.

Pátek

A protože si o akci myslíme to samé, letos jsme se již po několikáté na ní také vypravili. V pátek nás ve Velké Úpě přivítalo vcelku vlídné, občas i slunečné počasí. Sjezdovka už dlouho před naším příjezdem žila tréninkem a tak nezbývalo nic jiného, než se co nejrychleji přidat.

Trať oproti loňsku seznala několik drobných úprav. Těsně za startem zůstala "populární" půlspina, ale tentokrát za ní přibyl dopad. Hned za spinou na Vás čekal gap skoro na rovinu. Zatáčka a dál standardní cestou z kopce. V dolních pasážích Michal s partou vybudovali ještě několik gapů, loňský road gap prý zvětšili a za ním se trať stočila trochu více vpravo na další, tentokrát trochu menší road gap. Dolní zídka zůstala a skok v cílové bráně také.

Páteční tréninkové ježdění bylo díky počasí hodně příjemné a zábavné a den tak velmi pěkně plynul směrem k večerní welcome party. Na ní letos vystoupila punková parta Zatracená generace a po ní hc banda Deat Set Against s hodně charismatickým basákem. Specielně druhá zmíněná partička rozpálila stan doruda a donutila minimálně polovinu zúčastněných vyvádět před pódiem opravdu nepopsatelné kreace. 

Asi jako všichni jsme si dali na baru pár piv, možná i nějakou tu zelenou a tradá do hajan.

Sobota

Další ráno bylo už o něco horší. Opička sedící na vašem hrbu, plus venkovní mžení nebyla zrovna optimistická kombinace. Navíc k tomu ještě nutná výměna obou duší po přejetí asi půlmetrového šutru v lavoru za dropem ze zídky...

No nic. S chutí do toho a půl je hotovo.. S kolem pomohl naprosto skvělý servis Bike bros a hurá nahoru. Kupodivu trať nebyla až tak mokrá jak se očekávalo a tréninkové odpoledne probíhalo opět do naprosté pohody.

Kolem Vás projíždělo spoustu známých motostřelců, jako např. Adam Vágner, kterého vidět v akci je opravdu zážitek (mimo jiné na baru také..). Kromě hvězd DH sportu se letos na Marosaně vyskytl poměrně slušný kontingent BMX riderů, old schoolů různých disciplín a mediálních zástupců. Nikdo z nich si nechtěl nechat ujít závod. Vidět jste tak mohli na sjezdovce třeba slovenského bikrosáka a freestylistu Roba Kubičku, BMX freestyle ridery Davida Pánku a Vika Plase, předsedu BMX freestyle asociace Honzu Cvachovce, současného zaměstnance reklamky Ogilvy Toma Nádra a další podobné vykopávky.. Je vidět, že downhill dnes může jezdit snad opravdu každý :-)))

Kvalifikace

Přes dve sta závodníků v kategoriích Open, Elite a Women bylo vypouštěno po nějakých těch 30 sekundách za sebou na trať. Naše partička ve složení Pánka, Cvachovec, Plas se dokodrcala díky podivné cestovní rychlosti lanovky málem s křížkem po funusu, ale nakonec jsme to stihli opravdu jen tak-​tak. První z téhle party amatérů jsem startoval já (Vik). V kořenaté pasáži se zapůjčený Toga spyke od servicemana Máry dotkl prvního kořenu v pravé stopě a bylo vymalováno. Než jsem se vyhrabal z díry do které jsem zapadl, dojel mě David Pánka. Řvu na něj ať jede, že se hrabu z jámy, ale ještě než jsem to dořekl, tak v ní byl taky. Vymotali jsme se na trať téměř současně a kvalifikační sjezd se pro nás změnil spíš v obdobu dual slalomu. David zapojil svoje bikrosové skills a brzy se mu podařilo mě předjet. To mu bylo ale málo platné, protože na dolní zídce urazil přehazku, ta se mu namotala do zadního kola a a jeho Authoří kobylka se postavila do pozice nose manual, ve které byl vyexpedován ven z trati. David to ale nevzdal, nasadil pěškobus a v duchu fair play doklusal do cíle. Na výsledné umístění nás obou se snad raději ani neptejte :-)

Kvalifikaci kategorie Elite podle očekávání vyhrál s časem 2.10,51 Adam Vágner, který se po trati pohybuje freestylovým stylem nose bonk o pařez /​ tail bonk o šutr. To vše samozřejmě v nesmyslné kudle! Hobíky, tedy Open kategorii vyškolil Jirka Stavinoha s časem 2.22,91 a holky vedla po kvaldě Radka Sližíková, která zajela v čase 2.49,24.

Zbytek sobotního dne byl ve znamení různých historek z trati, které se vyprávěli ještě i na večerní party. Asi nejpovedenější byla ta od Tomáše Slavíka, který v sobotním tréninku namotal do zadního kola kus mlíka, na kterém ovšem zůstal viset ještě kolík z trati. S tímhle doprovodem pokračoval v kudle na největší road gap, kde to odpálil a jejda.. Kolík se zasekl o skok, zastavil Slávovi kolo v letu a ponechal ho napospas parashootingu. Sláva není moc velkým příznivcem koleních chráničů a podle toho také jeho koleno na afterparty vypadalo. Nutno říci že i tak při něm stáli všichni svatí a tuhle strašidelnou tlamu přežil bez vážnější újmy. Našlo se i pár takových, kteří tolik štěstí neměli a plnili čekárnu trutnovské ambulance. Naštěstí se vše obešlo bez loňských vrtulníků a opravdu těžkých zranění.

Sobotní aftroška byla ve znamení ska/​raggae kapely CCTV Allstars, kterou po čase vystřídal Dj Zelvín a rozpoutal ve stanu hotové orgie. Pohled na narvaný stan lidí, kterým z množství vypitého Jagera už pomalu rostly jelení parohy stál opravdu za to! Prostě klasika - rock´n´roll až do rána!

Neděle

Nedělní ráno vyvedlo z omylu všechny, kteří doufali v příznivé počasí. Déšť střídal déšť a trať se pomalu měnila v bahení řečiště. Speaker Marwin zpočátku marně vyzíval k účasti ve finále, ale nakonec motocross vyhrál a 4down jako vždy nezklamal. 

Finále

Během finálových bitek byly po celé nedělní odpoledne k vidění hodně zajímavé baletní kreace. Bahení stopa leckterého ridera zavedla tam, kam by sám raději ani nejel a následné smotanice na sebe nenechaly dlouho čekat. Teamové barvy na dresech zúčastněných se pomalu, ale jistě zalévaly jednolitou hnědou vrstvou..

Stejně jako v kvalifikaci, tak i ve finálovém 4 downu kategorie Elite jasně dominoval Adam Vágner, který nedal nikomu šanci na předjetí. O místa za ním se strkala trojka Joey Veghel (NED), Erik Kimmel a Ory Bárta. Jejich konečné pořadí bylo stejné jak je čtete za sebou.

Kategorii Open vyhrál před druhým Jirkou Stavinohou a třetím Zdeňkem Hedrichem Štěpán Novotný. Čtvrté bramborové místo si s letošní Marosany odvezl Martin Mužík z Liberce.

Vítězkou dámské kategorie se stala opět Radka Slížiková. Druhé místo připadlo Tereze Votavové a třetí Janě Trojanové. Nemůžeme nezmínit účast další mediální celebrity v kategorii Women a to videomakerky Zuzky El Kloko. Jela si skvěle! Fandili jsme ti!

Závěrem

Letos po jedenácté jsme si užili super tři dny na Portáškách. Zajeli jsme si skvělý kultovní závod, napili se na dvou party, potkali hromadu kamarádů a známých a nasáli do sebe hektolitry neopakovatelné atmosféry závodu Marosana end of the season. Michale díky a poděkuj za nás i všem, kteří ti s touhle parádní akcí jakkoli pomohli. Příští rok na Portáškách, nebo kdekoli jinde na Marosaně naviděnou!

..a ještě výsledky:

Výsledky MRSN 4down kategorie ELITE:
1 – Adam Vágner
(Cyklo max – brs)
2 – Joey Veghel (NED) (R.S.P. racing team)
3 – Erik Kimml
4 – Ondra Bárta (Giant)
5 – Aleš Houser
6 – Hynek Hájek
7 – Ondra Fiala
8 – Dominik Kvapil

Výsledky MRSN 4down kategorie OPEN:
1 – Štěpán Novotný
2 – Jiří Stavinoha
3 – Zdeněk Hedrich
4 – Martin Muzik
5 – Martin Mokijewski
6 – Patrik Linek

Výsledky MRSN 4down kategorie WOMEN:
1 – Radka Slížiková
(DH positive Pec)
2 – Tereza Votavová
3 – Jana Trojanová
4 – Dominika Šromová

Kompletní výsledky z kvalifikace a postupové pavouky si prohlédněte po kliknutí na následující odkazy:

Další zajímavé články