Report: Crankworx Monster Garbanzo Downhill

Další report z festivalu Crankworx je věnován disciplíně downhill a opět ho zprostředkovali naši externí dopisovatelé, kteří se nacházejí přímo v Kanadě...

Hned druhý den Crankworx festivalu je věnován sjezdu, a to sice závodu Monster Garbanzo DH. Sjezdový závod je to trochu netradiční – nejenom strukturou tratě (poskládáním bikeparkových trailů), ale především svou délkou. Převýšení je něco pres 1000m. Loni se nepodařilo překonat 14-​ti minutovou hranici, podaří se letos? 

DH track

Dlouhé sucho přerušil po několika týdnech slabý déšť který přišel přesně na začátku závodu. Především v horní části, kde byla trať více otevřená, byl tento vliv znatelný. Trať se zkládala z horních rychlejších pasáží (traily ‘Original Sin’, ‘Blue Velvet’) proložených technickými rolloovery, které po dešti trošku klouzaly, ale i v otevřených úsecích plných driftů ve štěrku. Od půlky se najelo na dva technicčtějsí traily bikeparku. ‘In deep, hodně technička, hodně kamených rolloveru, díky dešti kluzké kameny a dřevné lávky. Poté se najelo na další, možná o malinko rychlejší pasáž – ‘Duffman’, plnou kořenů a kamenů v ostřejších zatáčkách. Spodní část tratě vedla přes trail ‘Worldcup singletrack’, jehož dominantou jsou jen koreny a spletitost a těsnost zatáček. A konečně na závěr známý ‘GLC drop’, který se při DH závodech musí opravdu protlumit, jinak se vám může stát, že skončíte na placce na Skier Plaza nebo na zahrádce v GLC rovnou u pitcheru kanadského piva (což zas nezní tak špatně).

Každopádně závod byl specifický i tím, jakou kdo zvolil taktiku. Ta totiž hrala v neděli prim. Rozhvrhžení sil bylo pro některé zavodníky těžkým oříškem a každá větší chyba v technických pasážích často znamenala pád a tím i fatalní vliv na výsledek. Spousta jezdců také končila s proraženým kolem. O kameny, které byly jak stvořene k proražení nebyla opravdu nouze. Vetšina jezdců se snažila dokončit i s prazdným kolem, ale mnohdy jim to způsobilo pád a tím ještě větší ztrátu. 

PRO

Hlavními favority Pro kategorie byli samozřejmě Sam Hill, Steve Smith, Andrew Neethling a Chris Kovarik. Steve Smith, ktery byl v posledních týdnech celkem často k vidění v bikeparku a očekavalo se že bude mít trať „najetou“, se však nakonec na stupních vítězů neukázal. Skončil až sedmý. Co se týče pokoření 14-​ti minutové hranice – ano dokazáli to dokonce čtyři jezdci. Překvapil například Marc Beaumont, který byl poslední z čtveřice závodníků kterým se to podařilo.  Na třetím místě skoncil Sam Hill (AUS), druhé místo vybojoval Chris Kovarik (AUS) a jako první trochu překvapivě, ale zaslouženě dojel  Justin Leov (NZL) s časem 13:44:55.

Women

Kategorii Pro žen podle očekavaní vyhrála opět domácí závodnice Miranda Miller s časem 16:32:32. Druhá byla francouzska Emmeline Ragot a třetí američanka Kathy Pruitt.

AM

Úroveň amatérů byla take velmi vysoká. Například vítěz juniorské kategorie mužů (do 19 let) Luke Stevens zajel čas 14:47:58.

Senior

Kategorie Senior Men se zúcastnil i jeden z čechů a to sice Ondra Mourek, který po pouhem jednom dni treninku zajel krasné třicáté místo s časem 16:30:54.

Trať byla náročná nejenom délkou, ale i svojí nebezpečností. Bylo k vidění hodně pádů. Napříkalad Filip Polc si v průbehu poranil nohu a znamenalo to pro něho konec zavodu. Tedy respekt všem, kteří dojeli a těm co ne, přejeme brzské uzdravení.

Tak to je asi tak vše ze sjezdu a třeba se Vám z Crankworx ještě přihlásíme.

Na závěr reportu si můžete sjet celou DH trať spolu s Marcem Beaumontem. Klikejte PLAY!

Další zajímavé články