Shibák no. 6 letos v dešti

Shibák contest letos trochu postihla nepřízeň počasí. To ale nezabránilo tomu, aby se závod bez větších problémů odjel...

Shibácký contest 6 v Lysé nad Labem už od rána provázelo špatné počasí, ale naštěstí byla trať velmi dobře připravená a díky tomu i sjízdná. Na Shibák krom lokálů a lidí z okolních okresů zavítali letos po dlouhé době i rideři jako je eMtý, Laďa Klaus a Zdenda Nepraš který to ale po pár skocích musel zabalit. Startovné pro všechny činilo lidových 50kč a do závodu se tentokrát přihlásilo pouhých osm BMX riderů a dvacet MTB střelců. Trénink byl v plném proudu už od rána a jak se postupně schylovalo se ke 13 hodině, tedy začátku kvalifikace, začalo v tréninku přituhovat. Všichni  pilovali svoje trumfy do kvaldy.

Kvalda se jela na dvě kola a v každém z nich bylo možno získat od poroty 1 do 10 bodů. Obě jízdy se sečetly. Na výběr byly stejně jako loni dvě lajny – menší se čtyřmi skoky a velká se třemi, obě zakončené wallridem. Z BMX se z kvaldy probojovalo šest jezdců a z MTB kategorie postupovalo celkem deset. Oproti loňskému ročníku většina zvolila velkou lajnu kde padaly triky supermany, 360°, turndowny, barspiny a tailwhipy.

Ve finále se oproti kvaldě přidala jedna jízda, tudíž se jelo celkem na 3 jízdy, kde se tentokrát počítala jen ta nejlepší. Jako první přišli na řadu BMX rideři. Třetí flek vyhrál Kubík za tailwhipy a 360° na menší lajně. Na druhém a prvním místě stanuli borci ze Socool Crew Čachovice. Na druhém místě Adam Trnka za jízdu čítající tobogan to x-​up, 360°, x-​up to x-​up a 360° tailwhip, Adam ale už v předešlích jízdách jel hodně dobře, ve stylu a se skvělými kombinacemi triků na jednom skoku. První místo vybojoval Filip Mrázek „Zmrzlinář“ za triky jako tuck no hander, 360°, tailwhip, hodně barspinů a různých kombinací.

Finále MTB bylo letos hodně nadupaný a odehrálo se pouze na velké lajně. Divokou kartu dostal Mára který minulý rok zlomil vidlici při backflipu..a hádejte proč jí dostal? Aby mohl zkusit i letos beko! A taky se tak stalo a to rovnou na prvním největším dirtu. Bohužel přetočil a odjel po slipech s kolem nad sebou. Za zmínku stojí šesté místo Libora „Boubase“ Boubína, který pobavil diváky jízdami, ve kterých nezapoměl ani na nofoot can-​can one hand, stylový no hander a hlavně tolik publikem očekávaný backflip! Nakonec se ukázalo, že šlo o jediné odjeté beko na MTB v celém závodě. Pátý flek bral Petr Morávek „Špína“ za trno jak na bmx, nejlepší 360° a dnes už skoro povinný tailwhip. A pak tu byl Mr. Skála. Fakt to není možný, ale tenhle týpek i když má mtb, tak to pod ním vypadá jak bmx. Jízda no hander, čistý bič a 360° mu zajistila čtvrté místo. Na třetí pozici letos stanul eMtý. Porota přihlédla k jedinému nothingu v závodu, protaženým suermanům a 360°. Dvojku bral překvapivě malej ale šikovnej Dan Liška z Turnova. Jízda se supermanem na prvním, pendulum na druhém a no handerem na posledním zařídila tomuhle týpkovi skvělé druhé místo. No a první místo už jen podle jména vyhrál Láďa Klaus za superwhip, 360°, barspiny a supercany! Takže první 3 místa obsadili hoši od Horsefeathers. Vyhráli stejně tak jako kluci v BMX kategorii mp4 přehrávač, ceny od sponzorů a výbornou trofej - z řetězu udělané číslo na převodníku, samosebou v barvě pozice!

Po finále se udělalo konečně hezky, vylezlo sluníčko a mohl se odjet pump track a best trick. Pump track vyhrál letos eMtý jen o pár setin před Špínou. Best trick byl opravdu hodně našláplý, Klausík motal superwhip na prvním skoku, Kubík zkoušel backflip turndown na druhým malým dirtu a Lukáš Černý zkoušel double tailwhip. ..už zbývalo jen málo ale v tu ránu se všecko pokazilo když se začal při druhým whipu předklánět na předek, kolo se dostalo pod něj a už nestihl ani sundat ruce a narazil hlavou a ramenem přímo na zem.... Všem přeběhl mráz po zádech, když ležel na zemi a nehýbal se, naštestí byla v parku medička která přiběhla na pomoc, společne s ostaními ho obratili na bok ale byl v bezvědomí. Bohužel letos nebyla v parku sanitka, takže se volala záchranka která dorazila asi až po půl hodině. 

Po tomhle smrťáku už se nejezdilo a přešlo se na vyhlašování výsledků které už víte z textu. Po vyhlášení začalo opět pršet a po dešti většina lidi zmizela a začaly se chystat kapely.
Shrnuto podtrženo – letos postihl Shibák déšt, ale i tak se odehrály super závody, padali triky na vysoké úrovni, vypilo se pět sudů Svijan. Bohužel se to neobešlo bez vážnejšího zranění Lukáše Černého který si i tak nakonec odvezl mp4 přehrávač za best trick. Jeho pád se dostal i na internet a to do novinek a idnes. 

Takže zase za rok na Shibák contestu no.7...

Další zajímavé články