Módní neoprény

Móda a surfing, nejsou už dávno protikladem, a proto pro vás Terezie Pokorná připravila o neoprénech hned celý článek.

Kdo měl to štěstí si užít letní surfování u oceánu, možná stihnul postřehnout trend posledních sezón - barevné módní neopreny. S nimi se poslední dobou roztrhnul pytel. Pláže a lineupy se rozsvítily barevnými sexy oblečky, a to nejen u studeného oceánu.

Krátké i dlouhé, duhové, zářivé nebo decentní a stylově sešité neopreny nahrazují černé wetsuity. Každá z nás si dnes může najít ten nejlepší.
Je vidno, že neopren, jako surfařská nezbytnost, prošel za posledních pár let mnoha změnami. Z nudného sportovního kusu oblečení se proměnil v hezký a slušiví oblek, který bychom někdy možná ani neváhali obléct i do města nebo plaveckého bazénu!

Konec nudným černým a neforemným hábitům. Móda se pronikla i do surfování a my tleskáme! 

Holkám prostě barevné neoprény pekelně seknou! Již v 90. letech se do módy dostaly neonové barvy, ale v současnosti dostávají úplně jinou podobu. Průkopníkem tohoto stylu byly velké surfařské značky jako Roxy nebo Tallow, které nastupující styl „jednoduše“ propagují pomoci svých týmových jezdkyň. Jednou z nich je i longboardová ikona Kassia Meador, která každý rok navrhuje vlastní signature design.
Kolekci módních neoprenů už stihl však představit i Billabong, Nike (ten už bohužel stihnul seknout se surfingem), Rip Curl nebo RVCA.

Na trhu se začali objevovat také menší nezávislé značky vyrábějící vlastní modely neoprenů a takzvaných „rashguards“ - tenčí neopreny do teplejší vody. Například britská Neon, kalifornská Seea nebo australská Muther of All Things. Sportovní pomůcka se tak stala módní a udělala opravdu velký pokrok. 

Video Muther of All Things - aneb plavky a neoprény artověji

Je určitě zajímavé zmínit návrhářku Cynthiu Rowley, která každý rok přináší nový model pro Roxy. U Cynthie se stala práce s neoprenem přirozenou, nebojí se experimentovat a neopren používá jako materiál i na běžné městské modely.
Pokud pojedete do New Yorku, určitě si nenechte ujít její obchod ve West Village (v Bleecker St.) Zjistíte, že do neoprenu se dá obléknout od hlavy k patě na jakoukoliv příležitost.
(Pokud se vám tam nebude chtít utrácet za módu, zastavte se alespoň v jejím stylovém obchůdku se sladkostmi, který je jen o pár metrů výše :)

V případě trendy neoprenů se nejedná pouze o vlnu v jedné komunitě, surfová móda v poslední době začala zajímat i světové návrháře jako je Marc Jacobs, Diane von Fursterberg (také spolupracuje s Roxy), Tory Burch, Michael Kors nebo Tomy Hilfilger. Ti zájem o neoprén potvrdili svými kolekcemi na letošním newyorském fashion weeku. Neopren se už také objevil v časopise Vogue. Že by byl neopren nový materiál budoucnosti?

Neoprenová móda se netýká jen dívek, pro surfer Matt Wilkinson si na každou surfovou soutěž nechá od Rip Curl udělat nový bláznivý neopren, kterým baví publikum – v jeho případě se jedná spíše o parodii.

Pokud vás módní neopreny zaujali, můžete nakupovat třeba na internetových obchodech: 

Net-a-porter.com
Swell.com
Shopbob.com
Bikinifox.com
Billabong.com

Při kupování neoprenu na příští sezónu, nezapomeňte také na praktičnost. Paráda není vše. Kalhotky s nohavičkami, budou pohodlnější - praktičtější, než kalhotkový střih. Také krátké topy a holá záda, by vám mohli znepříjemnit čas strávený ve vodě, jakmile by se trochu ochladilo.

Je dobré pamatovat na jedno nevyřčené surfové pravidlo: „Váš neopren by neměl být zářivější než váš styl.“ Méně je někdy vice! Avšak to samozřejmě neplatí pro někoho, komu nevadí vice pozornosti. :)

Užijte si naší galerii a čerpejte inspiraci na další sezónu! ☺

PS: Co říkáte na barevné neopreny vy? Ano či ne? Řekněte nám svůj názor! Zajímá nás!

Další zajímavé články