Bikepark Kouty nad Desnou

Bikepark Kouty nad Desnou – lesní traily s poctivou délkou Bikepark v Koutech nad Desnou sice nepatří mezi ty nejrychleji dostupné – pokud tedy nebydlíte v okolí Pradědu – na druhou stranu jsou tam jedny z nejdelších sjezdových tratí a nejrychlejší šestisedačka. Navíc v místě bikeparku se čím dál víc nabízí i další možnosti letního vyžití, jako například discgolf, koloběžky nebo večerní bowling.

Koutecký bikepark je zasazen do hlubin Jeseníků, takže jedete-​li z Prahy, posedíte si v autě 3-3,5 hodin. Navigace vás může táhnout po horších cestách, takže doporučujeme jet pohodlněji přes Šumperk. Zázemí areálu najdete na Kouteckém náměstí, kde je k dispozici dostatečně velké parkoviště zdarma, pokladny, bikeshop, toalety i bar „Lyžárnu“ s venkovním posezením.

V zázemí na Kouteckém náměstíčku najdete i někdy tolik potřebný bikeshop s půjčovnou v jednom. Najdete tu veškerý bikový sortiment od brýlí, přes oblečení až po integrály. Jedná se zároveň o půjčovnu kol, kdy sjezďáka (Specialized) zapůjčíte na den za 660Kč, celý sjezdový komplet pak za 850Kč.

V Koutech vyváží bikery šestisedačková lanovka na 4 tratě různých obtížností, které jsou oproti jiným charakteristické svou dlouhou délkou. Výhodou lanovky je její rychlost (nejrychlejší šestisedačka v ČR), nevýhodou to, že bikeři s kolem na ní kvůli bezpečnosti musí jezdit po jednom. U výstupu lanovky už si můžete vybrat z několika tratí od nejlehčí po nejtěžší. Začněme tou nejlehčí „Uhlířskou stopu“, která je se svými 6,5km nejdelší tratí. 

 Uhlířská stopa se nejdřív klikatí ve dlouhých zatáčkách po celé šířce sjezdovky. Na křížení sjezdovek uhne trať doleva do lesa, kde na vás čeká klasická lesní cestička, sem tam nějaký ten kořen, ale jinak pěkně jezdivá pěšina, která vede poměrně dlouho po vrstevnici. Na jejím konci narazíte na širokou lesní cestu, na které k lanovce odbočte doprava. Tuto pasáž budou asi jezdci na sjezďákách proklínat, protože jde o delší traverz po široké šotolinové cestě. Ke konci ještě hravá pasáž v lese s klopenkami a přírodními menšími skoky a už jste u lanovky.

Středně obtížnou trasou je červená Hřebenka, která na svém začátku vede pod lanovkou a čeká tu na vás jedna klopenka za druhou, přičemž posledních několik klopenek je pěkně zavřených – všechny pěkně přírodní hlinité, na kterých kolo pěkně drží. Střední pasáž tratě tvoří lajna dvojáků a lavic na lesní cestě. Zkušení ať skáčou, co to dá, méně zkušení můžou skoky pohodlně přejet nebo i objet. Po krátkém sjezdíku po šotolině následuje lesní trailík s klopenkami a skoky. Celou trať zvládá pohodově i endurové kolo.

Naší neoblíbenější trasou se stala červená Stará Medvědice. Začíná lesním kořenovitým trailem a pokračuje několika klopenkami. Hlavní pasáží je ale lesní skákavá šněrovačka s řadou dvojáků a klopenek. Skoky jsou tu všech velikostí a v podstatě jaké si to uděláte, takové to máte – nemáte-​li náladu, skoky se dají v pohodě objet nebo propružit. Ke konci je pro vás připravená hravá pasáž v lese u lanovky, která obsahuje nějaký ten kořen a zároveň pěkně prudké schodovité pasáže. 

Poslední a nejtěžší tratí je Koutíkův sen, což je downhillová pohárová trať a v enduro závodech tvoří i jednu erzetu. Hned na jejím začátku si trochu poletíte, čeká tu na vás totiž pár větších dvojáčků, za kterými vás trať zavede na techniku v kořenech do lesa. V podobném duchu je vedená celá trať – prudší kořenovité pasáže, přírodní dropíky, prudké přírodní (dřevěné) schody a ke konci opět několik větších lavic pod lanovkou. Celá trať je velmi technická, ale hravá a jezdivá. Nejsou na ní žádné extrémy, které by nezvládlo endurové kolo.

Možnosti občerstvení
Na plnohodnotný oběd můžete zajít do baru „Lyžárna“, který se nachází přímo na Kouteckém náměstíčku a je laděný do dob horalů a lyžníků. Jídelní lístek tu čítá cca 8 hlavních jídel (ceny okolo 100 – 175Kč) a 14 druhů pizzy. Z hlavních jídel se nabízí například svíčková, vídeňský řízek nebo špagety a za hezkého počasí si to všechno můžete sníst venku na terásce. Večer si sem klidně zajděte na bowling – po 18 hodině zaplatíte za dráhu 320Kč.

Občerstvení v podobě „rychlovky“ můžete využít u horní stanice lanovky, kde funguje kulatý bar s venkovním posezením. Převážnou nabídku tvoří teplé a studené nápoje, kdy presso pořídíte za 35Kč a velkou kofolu za 30Kč. Když je třeba něco pod zub, na výběr je z klobásy (50Kč), párků (40Kč) a párku v rohlíku (25Kč), který jsme si v Koutech jednoznačně oblíbili 

Tip do Koutů
Co hodnotíme jako prima věc v bikeparcích, jsou skříňky na uložení věcí/​lahve s pitím/​batohu. U dolní stanice lanovky se jedno takové zařízení nachází, ale skříňky se nedají zamknout, takže doporučujeme zámek sebou, pokud si budete chtít uložit něco cennějšího, než flašku s pitím.

Co dál v Koutech kromě bikování?
Discgolf
Discgolf je obdoba golfu na horách – místo míčků disky a místo jamek koše. Sadu fresbee si zapůjčte dole u pokladen v půjčovně kol (zapůjčení sady = 150Kč) a nechte se vyvézt lanovkou na discgolfové hřišě, které se nachází u výstupu lanovky. Pravidla discgolfu jsou podobná golfu – čím méně bodů, tím lépe. U nás tato hra zafungovala jako zajímavé zpestření bikového dne.

Koloběžky
17km sjezdu na koloběžkách jsme nenechali ujít – trasa pro koloběžky vede od horní nádrže Dlouhé Stráně po asfaltovém sjezdu okolo dolní nádrže až do Koutů. Kromě úseku okolo dolní nádrže se v podstatě nemusíte vůbec odrážet a jen se vezete. Kolobežky si můžete zapůjčit už v prodejně Helia Sport u pokladen (půjčovna biků), což je sice o 50Kč levnější (200Kč + 1500Kč kauce), nicméně pak s koloběžkou musíte ujít ještě trasu 4,5km k nádrži Dlouhé Stráně. My zvolili pohodlnější variantu, kdy jsme od výstupu lanovky jeli mikrobusem na Dlouhé Stráně (40Kč jízdenka a autobus jezdí po půl hodině), kde lze koloběžky i s helmou rovněž zapůjčit (250Kč + 1500Kč kauce). Z Dlouhých Strání vám koloběžkový výlet zabere okolo 1,5 hod času.

Naučná stezka Rysí skála
Pro rodiny s dětmi se v okolí nabízí i naučná stezka Rysí skála, která vede od výstupu lanovky až na Medvědí horu. Stezka je značená rysí tlapkou a najdete na ní různé interaktivní prvky, prolézačky nebo chýši Praděda. Se svačinou počkejte až na její konec a užijte si výhled na nevyšší horu Jeseníků Praděd. 

Dlouhé Stráně
Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně ležící v nadmořské výšce 1350m patří mezi 7 divů České republiky. K horní nádrži Dlouhé Stráně vás rovněž od horní stanice lanovky odveze autobus za 40Kč nebo se můžete vydat 4,5km po svých, či na kole. Kolem horní nádrže najdete cyklo a in-​line okruh, takže spojíte sport se zajímavou podívanou.

Sumarizace Kouty nad Desnou:
Vzdálenost z Prahy………………………………264km (přes Mohelnici a Šumperk)
Celodenní jízdné do bikeparku …………………400Kč
Zapůjčení sjezdového kola (1 den)……………...660Kč
Zapůjčení MTB………………………………….500Kč
(k zapůjčení vždy potřeba 2 dokladů)

Další zajímavé články