Faith Dickey

Zahadnou emailovou cestou k nám doputoval velmi zajímavý rozhovor od XY s Faith Dickey. Ta se věnuje lezení a highline. Rozhovor s ní o jejím životě, ve kterém se prolíná příroda, sportovní nadání, odvaha a vlastní pohled na svět stojí určitě za přečtení. Čtěte!

I když holčičí sekce není moje domovská, naskytla se mi super příležitost setkat se zajímavou holkou. A tak jsem si dovolil pro vás domluvit takovej menší rozhovor. Přes prázdniny pracuju v jednom kempu na severu Čech (www.podcisarem.cz) A tady se najednou objevila holka, která nemluví česky, je pěkná, je z Texasu a dává neskutečný peklo na highlane. Snad se mi ji vám rozhovorem podaří aspoň trochu představit. 

Ahoj, můžeš se nám představit, odkud jsi, co děláš tady v ČR?
Ahoj, jmenuji se Faith Dickey. V ČR mám teď „base camp“. Jinak pocházím z Austinu v Texasu. Tady v ČR prostě žiju. V pravym slova smyslu. Lezu, davám highlane, jim výpečky...

Jak dlouho tady jsi? Proč sis vybrala zrovna ČR?
Průběžně se sem vracím zhruba tří roky. Teď jsem tady tři měsíce bez přestávky. A proč jsem si vybrala zrovna ČR? Mám ráda zdejší lidi, vypadaj v pohodě, mají dobrý přístup a je tu pěkný zázemí pro lezení. A taky máte skvělý pivo a super krajinu.

Kde se ti u nás líbilo nejvíc? Máš u nás nějakej zajímavej zážitek, kterej si budeš pamatovat do smrti?
Nejradši mám Ostrov u Sněžníku na severu Čech. Tady právě teď žiju. Nejsilnější pravděpodobně byl první příjezd do Ostrova. Tohle opravdu jen tak někde neuvidíte. Všude kolem skály, krásná příroda. Mám to tady fakt ráda.

Jaký bylo nejzajímavější místo na světě, kam ses podívala?
Nemůžu říct, který bylo nejvíc, ale mezi nejvíc patří určitě Baja v Mexicu, Maroko, Moabská poušť a švýcarský Alpy.

Kde a proč ses dostala do největšího ohrožení života?
Nejhorší situace co se mi stala, byla asi ve švýcarských Alpách. Dávali jsme jeden výstup, byla nás větší skupinka, každej měl na zádech čtyřicetikilový batoh a celej výstup hrozně pršelo. Z malýho potůčku, kterej tam normálně teče, se stala slušná řeka, kterou jsme museli nějakym způsobem překonat. Navíc jsme se rozdělili, protože ty co věděli kudy jít, prostě nesnesli pomalý tempo. Do toho všeho jsme ztratili kameru, takže jsme se pro ní vraceli a čekala nás noc v dešti. Nic záviděníhodného, ale přežili jsme. ☺

Máš nějaký soutěžní úspěchy? Závodíš?
Jasný, závodím v tricklajně. Prostě předvedeš, co dokážeš na natažený lajně. Účastnila jsem se i tricklajny na highlajně. To je vlastně to samý, jen mnohem výš. Soutěže jsou většinou na různejch festivalech po celým světě. Takže každý závody jsou vlastně takovej malej světovej pohár. Mám spousty vítězství, druhý i třetí místa. 

Jakýho ze svých výkonů si ceníš nejvíc? Nějaký rekordy?
Můj top výsledek je 81m dlouhá highline, která měla nejvyšší místo kolem 40 metrů (!!!!! -  pozn.redakce.). Hodně se soustředím taky na freesolo, to je highlajna bez jakéhokoliv jištění. Tam mám nejlepší výsledek 26 metrů dlouhou a 40m vysokou. Vůbec nejvyšší moje highline bylo ve Francii 250m.

Máš nějakou podporu? Kdo tě živí? Kdo tě oblíká?
Jasně, bez toho by to nešlo. Hlavní sponzoři jsou Deuter a Gibbon. Pak taky Rock Empire, česká firma Tendon, která vyrábí lana. Občas dostanu nějaký peníze od sponzorů a občas prostě dělám různý předváděčky a vydělávám si sama.

Kde na cestách přebýváš?
Většinou pod hvězdama, když to jde. :D Mám svůj batoh a s tím si většinou vystačím. Občas stan, občas převisy. A teď třeba v tom Ostrově občas s něčím pomůžu, beru skupiny na skály a za to tu mám ubytko a jídlo.

Co kluci? Máš nějakýho?
To neřeknu, to je tajemství. ☺

A rychlá šestka na závěr:
Barva - červená
Jídlo – výpečky!
Místo - California
Země – Česká Republika
Film - Amelie
Kuchyně – mexická

Na závěr bych chtěla poděkovat mým sponzorům, týmu a všem doporučuju, aby alespoň zkusili slacklajnu. Stal se z toho smysl mého života a neskutečně mě to uvolňuje. Kdyby jste se chtěli mrknout na nějaký moje další fotky a info, koukněte na moje stránky:  www.thatslacklinegirl.com nebo www.somewhereelseland.com.

Další zajímavé články