Jak funguje fenomenální vlna Teahupoo

Teahupoo je vesnice na jihozápadním pobřeží ostrova Tahiti v jižním Pacifiku. Ovšem pro surfaře je zásadnější, co se nachází ve vodě kousek od vesnice. Je to totiž nejtěžší levačka na světě, která se láme do ani ne metrové hloubky, s ostrým korálem na dně a každoročně hostí světový závod Billabong Pro Tahiti.

Dáme si tedy trochu fyziky. Jak je možné, že Teahupoo pravidelně naděluje tyhle glassy masivní barely, dosahující výšky 2-​3 metrů (7 až10ft.) a někdy dokonce až 20ti metrů? A proč patří mezi nejtěžší vlny na světě? Na to odpověděl Surfline zajímavou infografikou.

Teahupoo je reef break. To znamená, že vlna se láme o korálový útes a často do malé hloubky. Prakticky to funguje tak, že masa vody, co cestuje oceánem (swell) narazí na nějakou překážku, a vznikne vlna. Přičemž vždy záleží na velikosti a tvaru té překážky. V Teahupoo je to ostrý korálový útes, jak je vidět na obrázku. Vlna se většinou láme tak, že je možné ji jet pouze doleva. Na vnějším útesu se ale někdy tvoří i pravačky (kde je třeba dávat velký pozor při pádlování zpět - surfaři ví). 

Tato vlna je “must-​surf” na životním seznamu každého nadšeného surfaře, ale pokud byste se tam chtěli vydat, musíte být velmi zkušení (na světovém levelu, ne českém :D) a na vrcholu fyzických sil. Kvůli obrovské síle vln a malé hloubce tam často dochází ke zraněním, a to i smrtelným. Takže si o tom většina z nás může nechat zdát, začít hned trénovat a nebo se podívat, jak to vypadá, když je Teahupoo “on fire” v následujícím videu ze dne Code Red v roce 2011.

Text: Jana Kašová

Další zajímavé články