Jak se děla ... #1 Dres na zakázku

Už jste asi někdy byli v situaci, kdy vás nezaujaly dresy, které jsou na trhu. Buď nejsou úplně designově podle vaší chuti nebo potřebujete prostě dres pro sebe či váš tým? Vhodnou a né moc finančně nákladnou variantou je si nechat vyrobit přes přímo pro sebe a být unikátní. V dnešním článku se podíváme právě výrobě dresu na zakázku na zoubek.

Chtěli jsme nějak dál prezentovat náš web a taky nějak sjednotit oblečení pro fotky k testům a tak jsem se rozhodli si nechat vyrobit dresy u české firmy Atex. Firma Atex je českou rodinnou firmou, která se výrobou sportovních dresů zabývá již víc jak 20 let, takže už to je nějaký ten pátek. Celá firma má něco kolem 25 zaměstnanců a vysoká kvalita je zaručena a to i díky tomu, že většina práce se dělá ručně.

A jak tedy probíhá celá výroba dresů? 

První věcí je určitě návrh dresu a další věcí jako jsou třeba kraťasy. Pokud jste zdatný grafik nebo umíte alespoň trochu používat grafický program Coreldraw, můžete si dres celý navrhnout sami dle svých představ a tím i zkrátíte dobu než budete mít konečný výsledek doma na stole. Grafik z firmy Atex Vám po obdržení vašeho návrhu pošle jeho upravenou verzi, který je připraven pro tisk. Co se týče designu a barevných kombinací, těm se meze nekladou. Pokud máte obavy jaké barevné kombinace k sobě jdou nebo jak budou barvy vůbec ve skutečnosti vypadat, můžete se jich rychle zbavit. Stačí si požádat o barevný vzorník, kde jsou veškeré barvy, které je možné použít a to dokonce i neonové verze. Po schválení finální verze už jde vše do výroby.

Odsouhlasený grafický návrh putuje z počítače na sublimační tiskárnu, která se podobá té klasické inkoustové, ale rozdíl je ve speciálním inkoustu. V programu se nastaví barvy a pak si to tiskárna sama namíchá a vytiskne na papír. Jakmile je grafika přenesena z virtuální podoby na tu hmatatelnou, směřuje papír se vzorem dresu přímo do termoregulačního lisu, kde se vše při 220 stupních Celsia vylisuje na vybranou látku, u naší výroby to byl polyester. Principem je sublimace tedy proces přeměny pevného skupenství na plynné. Díky teplotě se inkoust změní na plyn a přisaje se na textil a je hotovo. No skoro. Do teď měla výrobu na starosti především umělá inteligence, ale následující výrobní postup provádějí jen ruce šikovných švadlen. 

Natištěný materiál se musí po jednotlivých dílech rozstříhat a pak následně sešít, no klobouk dolů já bych se z těch nastříhaných dílů asi zbláznil. Celé šití trvá poměrně dlouho, proto, aby bylo vše kvalitně spojeno. Když už je vše hotové stačí výsledný dres a kalhoty zabalit a dát do expedice a šup s výrobkem k zákazníkovi tedy k nám. A jak dlouho trvá vůbec celý tento proces? Standardně výroba trvá do tří týdnů, takže chvilku. 

My jsme si nechali udělat dres a kalhoty v kombinaci fialové a žlutě neonové barvy a výsledek je si myslím hodně povedený. Co se týče střihu jak dresu tak kraťasů tak mi dokonale sedl. Kraťasy svou délkou sahají mírně pod kolena a jsou z jemného a příjemného materiálu, prostor rozkroku a beder je opatřen pružným materiálem, díky kterému pohyb během jízdy není nijak omezován. Na nohavicích se nachází dvojice velkých kapes na suchý zip samozřejmostí je i dvojice zipových kapes na přední části. Tyhle kraťasy se ideálně hodí na enduro či freeride, ale vhodné jsou i na normální nošení. Během jízdy jsem nepociťoval nějaký problém, jako že by se kraťasy někde zachytávaly, prostě pohoda. Co se týče dresu, tam se nedá asi nic moc popisovat, snad jen, že rukávy jsou pružné a dají se tak bez problémů vytáhnout nad loket aniž by se pak nějak vytahaly. 

Cena za kalhot je 1510Kč a dres je za 955Kč, samozřejmostí je to, že za udělání vlastního návrho a použití neonových barev si musíte připlatit, ale vše je na domluvě. Myslím si, že cena je přiměřená k vysoké kvalitě, ruční výrobě a hlavně, že budete mít ojedinělý design podle sebe. Veškerý sortiment nejen na bike naleznete na webu výrobce www.atexsport.cz

Další zajímavé články