Moona Whyte a kitesurfing

Moona Whyte je jednou z nejúspěšnějších závodnic prestižního světového závodu KSP World Tour. Přinášíme vám krátký video edit z její loňské sezóny a tréninku na Hawaii. Autory videa jsou Reo Stevens a Richard Whyte. A co to ten kitesurfing vlastně je? To se dovíte taky!

A pro nezasvěcené máme trošku povídání o tom, co to vlastně ten kitesurfing je a kde se vzal.
Kiteboarding spočívá v jízdě na prkně (kiteboardu) za pomocí tažného draka (kitu). Při kitesurfingu máte na nohou místo kitového prkna surf. Rozděluje se na tři disciplíny: freestyle, wave riding a speed riding. Tento sport je kombinaci wakeboardingu, windsurfingu, surfingu, paraglidingu a gymnastiky. Pro pohyb na povrchu vody je využívána síla větru. 

Již ve 13. století našeho letopočtu se v Číně pokoušeli využít draka (kite) jako tažné zařízení. Až mnohem později se tento nápad dostal do Evropy a začátkem 19. století jistý britský vynálezce George Pocock sestrojil čtyřšňůrového draka jako pohon pro vozidla. 

Tento typ draka se používá ve většině případů i dnes. Zlomový okamžik přišel roku 1901, když letecký inženýr Samuel Cody sestavil říditelného draka a přeplul s ním na malé lodi kanál La Manche. Od té doby přicházelo na trh spoustu nových lepších i horších technologií. Byli patentováni nafukovací draci, inovovala se velikost komor, měnily se materiály šňůr a jejich ukotvení. 

 První závody v kitesurfingu se konaly roku 1998 na Hawaii a vítězem byl Flash Austin.
Nejvýznamnějším závodem je již zmíněná KSP World Tour pod hlavíčkou IKA (Světová kiteboardová asociace). Závodu se účastní 24 nejlepších mužů a 12 nejlepších žen světa.

Další zajímavé články