No Wave Back - bude to velký, bude to jízda!

Tak jak je naše země vzdálená oceánu, tak je vzdálená i od surfingu a možná proto je pro nás Čechy tak atraktivní. V posledních letech zaznamenal tento sport obrovský boom. Začíná být jedním z nejpřitažlivějších life-stylových sportů. Rozhodli jsme se zkrátit tuto vzdálenost, a tak minulý rok vznikl dokument Choose your wave, který zaznamenal nečekaný úspěch v podobě vyprodaných kin, odkoupení do TV, nevídaného online prodeje, pozitivních ohlasů a hodnocení.

A proto se režisér Martin Smékal rozhodl pokračovat dalším, i když kratším snímkem, ale o to možná ještě zajímavějším. Co je pro nás totiž mnohem vzdálenější je big wave surfing. Surfing sám o sobě je dost jedinečný a jeden z nejnáročnějších sportu vůbec a tím více pro Čechy, zemi bez moře a oceánu.

“Po​ ​dokončení​ ​filmu​ ​Choose​ ​your​ ​wave​mě​ ​ani​ ​nenapadlo,​ ​že​ ​budu​ ​pokračovat​ ​dalším​ ​surfovým snímkem.​ ​Řekl​ ​jsem​ ​si,​ ​bylo​ ​dokonáno,​ ​snímek​ ​se​ ​zrodil​ ​a​ ​další​ ​takový​ ​už​ ​nebude.​ ​Ale​ ​jak​ ​jsem​ ​se s​ ​Matějem​ ​začal​ ​bavit​ ​o​ ​jeho​ ​nápadu​ ​a​ ​motivaci,​ ​kdy​ ​mi​ ​popsal​ ​prostředí​ ​španělských​ ​big​ ​wave​ ​riderů, zaujalo​ ​mě​ ​natolik,​ ​jak​ ​to​ ​je​ ​odlišné​ ​od​ ​klasického​ ​surfingu,​ ​že​ ​se​ ​nešlo​ ​do​ ​toho​ ​nepustit."

Co je ale ještě unikátnější je big wave surfing. Komunita v komunitě, která žije pro věci ještě pro nás vzdálenější, nebezpečnější možná i méně pochopitelnější. A to jsou velké vlny, které přicházejí jen sporadicky a čeká se na ně i celý rok. A proto je možná i pro nás neuvěřitelné, že se jeden z českých surfařů, Matěj Novák žíjící ve Španělsku, rozhodl jednu takovou vlnu zdolat.

Následuje tomu ale dlouhá příprava, jak fyzická, tak hlavně psychická. Je nutno připravit své tělo, aby bylo schopno vydržet i několik minut pod vodou, aby dokázalo rozpádlovat vlnu, která může mít 10 metrů a více a hlavně, aby to psychicky zvládlo.

Další věc je, že se Matěj musí dostat mezi skupinu lidí, kteří nejsou jen surfaři, ale big wave surfaři a ti ho musejí na tyto vlny přizvat a vzít s sebou. Jiná možnost není. Matěj se od nich musí učit a nechat si udělat od konkrétního člověka speciální “GUN” prkno. A aby ho vzali s sebou, musejí mu věřit, že to zvládne. A jednoho dne, až přijde swell, se v severním Španělsku parta těchto lidí spolu s Matějem vydá sjet vlnu zvanou La verdad. Jelikož se vlna sjíždí v zimním období, kdy vlny dosahují největší síly a výšky, je voda ledová.

My s Matějem vydáme na celou cestu jeho příprav jak fyzických, tak mentálních až k samotnému konci. Budeme s ním během začleňování do této úzké komunity, až do úplného konce, kdy zjistíme, jestli je i český surfař schopen tuto životní zkoušku podstoupit. Sjet big wave.

Více info zde:

Autor: No Wave Back

Další zajímavé články