Point Break (2015)

Včera jsem si říkal, co budu dělat, než začne Quik Pro Gold Coast. Pak mě to napadlo…pustím si ten novej Point Break! Abych pravdu řekl, lépe byste těch 115 minut využili voskováním skluznice surfboardu (jak nás upozornil fanoušek na překlad v českém dabingu původního PB), než je promarnit u tohoto paskvilu, který se odvážil vzít do huby název Point Break.

Kultovní klasika z roku jednadevadesát měla nádech věrohodně zobrazeného surfového spiritu, který dokázal vytvořit pouto mezi dvěma nepřáteli. Všichni si také vybavíme především legendární herecké obsazení dvojice Patrick Swayze a Keanu Reeves. Prostě pecka! 

Zato nový remake nabízí akční záběry, které stříhalo čtyřleté dítě tupýma nůžkama, dookabijící hennu, kterou by si nenechal vytetovat ani Vláďa Franz a product placement, který pravděpodobně celý film zaplatil. Nejenom že tvůrcům nestačil pouze surfing, a do filmu nacpali rovnou i motocross, snowoarding, lezení a basejumping, a navíc dokázali každičký extrémní sport domrvit jak to jen šlo. A tak pokud jste někdy vytáhli paty z obýváku a některý z těchto sportů někdy zkusili, či viděli, bude se vám u jednotlivých scén chtít buď brečet, zvracet, nebo ucítíte nepříjemné svědění kolem věnce. 

A teď k částem filmu, kde jsem si trhal vlasy nejvíce. Už po pár minutách jsem se "dočkal" surfingu. Tvůrci si asi řekli, že surfaře totálně naserou hned na začátku filmu. Už před samotnou premiérou filmu, bylo známo, že uvidíme záběry z masivního swellu na Teahupoo. Co jsme ale naprosto nečekali, že jeden z nejznámějších big wave spotů přeteleportujou přímo do Biarritzu! Ale nebojte se, agent Utah vám vysvětlí, kde se ve Francii takovej swell vzal…oni si z nás normálně Utahujou! Hollywoodští producenti si nejspíš jen zaměnili Francouzskou Polynésii, kde se Tahiti nachází, za Francii…to se stane. A když už si myslíte, že je váš pohár hořkosti už plný, uvidíte ty vlny! Ty překrásné vlny na Čoupu, které dojebali CGI efektama, a ze kterých mi vyskákaly křečové žíly na čele. A na závěr se v barelu objeví typka, která vypadá jak o 10kg kokainu starší Bella ze Stmívání. Teprve po pozdějším zkoumání jsem zjistil, že se jedná o Teresu Palmer. Každopádně lepší herecký výkon by podal i ten kluk, co v původním Bodu prodával v surfshopu prkno Utahovi, který je Terese i upírce až nebezpečně podobnej. 

Trochu mě uklidnila přítomnost Lairda Hamiltona. Těšil jsem se, jak to tam ten starej kozel nasype, avšak oni ho obsadili pouze jako řidiče jetski. Laird vzápětí roztáhne Utaha do největší setovky, kterou dropne komu jinému než Bodhimu. Jak dojemné setkání…Jo a ten wipeout? No už jsem spoileroval dost. I když spoilerem většinou prozradíte důležitý příběh a tím tak zkazíte požitek z filmu…no ale jak chcete zkazit něco, co už je dávno prošlé a zkažené. Možná vám udělám laskavost, když vás na tu vůni hollywoodské močůvky připravím.

Raději přeskočím celou část filmu, která se točí kolem 8mi cédéček Nirvany či co. Závěrečnou scénu se zde německo-​čínsko-​americká produkce pokusila vytvořit v duchu staré pecky. Tentokrát legendární swell přesunul z havajských Jaws o pár tisíc mil dál Pacifikem na spot Cortes Bank. Nejdříve se však níže mrkněte, na jakých krásných vlnách se celá scéna natáčela. A pak budete ve filmu třeštit oči na apokalyptickou scénu jak ze Dne poté, kde Bodhi pošle svou loďku přímo proti masivní vlně, kocábku nechá kocábkou a i když si to celou dobu sviští na opačnou stranu, skočí přímo do vlny a tadá, dropuje obrovský monstrum, které s pomocí několika výkonných procesorů a RAMek doslova znazaruje. Film naštěstí končí. Děkuji pánu bohu, že jsem na to nešel do kina. Rozjímám, jestli to za tu snahu všech opravdových hrdinů alias "kaskadérů" stálo. Zejména pak Laurie Tawnera, který během natáčení na Teahupoo málem přišel o čelist (a co teprv, kdyby se to stalo na Jaws...jestli víte, co tím myslím, hehe)

To všechno kvůli slávě pár holywoodských panáčků, co by ani nedokázali nastartovat motorku, skočit beko v Hříměždicích, natož dopádlovat na line-up.

A na závěr jedna myšlenka: "Počkat, Keanu Reeves přece nebyl bloňdák…tak proč je teď místo Utaha černovlasej Bodhi?" Bum, hřebík do rakve!

Nesmí chybět závěrečné hodnocení. Na rozdíl procent na ČSFD (kterých film někde vykouzlil 67!), jsem zvolil stupnici od jedné do deseti a dávám nové verzi Bodu Zlomu nasraného smajlíka.

A abych vám po této pozitivně laděné recenzi zlepšil náladu, zde je "10 faktů o kterých jste nevěděli" ze starého dobrého Point Breaku, na který se budeme s nadšením a radostí koukat i v důchodu!

Další zajímavé články