Rychlá osma: Damjan Siriški

V poslední rychlé osmě, kterou vám v tomto roce naservírujeme vám představíme rodáka z Černé Hory žijícího už spoustu let v Olomouci, Damjana Siriški...

1) Nejsem si úplně jistý, jestli je nutné aby ses představoval ale kdyby tě někdo přeci jen neznal...
Čau, mé jméno je Damjan Siriški, narodil jsem se před osmadvaceti lety v Černé Hoře, 6 let jsem žil u moře a teď bydlím v Olomouci. Věnuji se naplno freestyle a freeride na MTB. Mám vystudovaného magistra na Fakultě Sportovních Studií v Brně, kde nyní pokračuji na čtyřletém doktorandském studiu. Krom toho zastávám post kytaristy v metalcorové kapele Sunset Trail, se kterou jsme nyní vydali debutové CD a obrážíme velký množství koncertů.

2) Jak vypadala tvoje cesta ke kolu? Kolo byla první láska nebo jsi dělal i jiné sporty?
Na svém prvním pidi-​kole jsem brázdil patníky naší ulice a neskutečně si to užíval. Pak mě táta vzal na nábor olomouckého biketrialovýho klubu a já už nechtěl nic jinýho. Po X letech, mnoha závodech a titulech jsem začal objevovat freestyle a našel novej náboj. Jára Spaceman Spěšný začal rozjíždět projekt AGang a skvěle jsme si oba sedli a spolupracujeme samozřejmě doteď.

3) Kde sis letos nejlíp zajezdil?
Skvělou atmosférku při tréninku jsem si užíval v HCore3 bikeparku v Zubří, v bikeparku Střemeníčko nebo tradičně v Déem bikeparku na Dolní Moravě, který na podzim bohužel ukončil svou činnost. Fantastický freeridový traily jsem hobloval v Bikeparku Ještěd a endurový traily na Rychlebských stezkách. 

4) Je nějaký trik ze kterého ti běhá mráz po zádech nebo by ses ho chtěl naučit ale nejde ti?
Triků, ze kterých mám mrazení v zádech je hodně. Uvidíme na jaře.

5) Krom kola se věnuješ i muzice co tě baví víc, kolo nebo muzika?
Kolo i muzika mě baví úplně stejně, tzn. maximálně moc. Je neuvěřitelný, kolik společnejch věcí tyto dvě odvětví mají. Zažil jsem si růst od nuly jak ve sportu, tak u kapely, která chce něco dokázat a objevil ohromný množství paralel. Základ je u obou stejnej – pokud to má nějak vypadat, tak člověk musí dřít a věnovat tomu vše. Neustále zažíváš triumfy a nečekaný pády… a pocit, že tomu dáváš maximum tě žene dál. Je to skvělý.

6) Co máš v plánu na zimu? Snowscoot, kapela, zimní spánek, hrotit kolo nebo snad něco úplně jiného?
Mám naplánovanou docela nadupanou zimní přípravu, 1-​2 tréninkový fáze denně, na kolo taky dochází ať už freestyle ve Zbrojovce v Brně nebo enduro na mým celopéru AGang Cult. K tomu chystání materiálu a formy na jarní turné s kapelou a příprava mé disertační práce ve škole. Moc dalších věcí už bohužel nestíhám.

7) Když jsem se o tobě snažil vygooglit na internetu nějaké informace, moc úspěšný jsem nebyl. Jak je to možný? Nemáš rád popularitu a vyhejbáš se médiím?
Médiím se nevyhejbám a nerad bych, aby to teď zapůsobilo divně, ale když jsem se teď zkusil vygooglit já sám, tak to hodilo docela dost výsledků, hehe.

8) Děkovačky:
Obří díky patří hlavně mé rodině, přítelkyni, všem přátelům přes kola, z FSpS, z hudebních kruhů a všem dalším a samozřejmě mým sponzorům AGang, Life iS Drive, Nugget, Vans, Follow Me.

Další zajímavé články