Spoke DownTown Rakovník 2012

Jak jste si již mohli přečíst v předchozích příspěvcích – v uplynulém víkendu se odehrála akce s názvem Rakovnické Cyklování. Název už napovídá, že celá akce se uskutečnila ve středočeském městě Rakovník. Součástí cyklování bylo spousta různých závodů ať už na silnici, v terénu, orientačních, nebo neorientačních. Co nás ale zajímá, bylo nedělní vyvrcholení, tzv. Downtown.

Sjezdový závod městem. Otec trati, místní Ťepán Cerw Červený, za pomoci místních využil všechny povrchy, které jen ve městě využít jdou. Začínalo se na nejvýše položeném místě města, v horní části lesoparku, přes který se jela první část. Předchozí dva dny i v den D ráno vydatně zapršelo, takže hlína byla příjemně kyprá. Většina lidí si na závod městem přivezla hlavně hladší pláště, aby to pěkně odsejpalo na silnici, ale kvůli prvním lesním metrům leckdo přezouval alespoň přední, aby to trochu drželo. Trať proti loňsku nedoznala větších změn. Po několika nových lesních zatáčkách byl výjezd na panelku, na které se místo loňského přeskoku přes auto, objevila lavice z hlavní silnice u Černé věže.
FOTOGALERIE BY YAN RENELT

Několik esíček mezi paneláky až k letos pravděpodobně největší lahůdce. Hliněný double, který byl určitě dobrý nápad, a mnozí by ho za sucha využili k nějakému tomu pobavení diváků prostřednictvím lehčích triků. Nicméně déšť zapracoval a z odrazu se stala pěkně nasávací stroužka. Díky tomu minimálně polovina startovního pole neměla dostatečnou odrazovou rychlost. Z toho důvodu se skok stal i tak nejvíce atraktivním, protože nebyla nouze o luxusní zákusy do protější hrany. Ať už zadním kolem, nebo převodníkem, leckdo předním kolem a mistři hlavou. I přes to, se celý závod obešel bez zranění, což je u nás poměrně unikát. 

Následovala šikana směřující do uličky vedle věže – šířka něco málo přes metr a šířka řídítek některých závodníků – třeba i 800mm? Netřeba slov. Za bránu se přesunul skok přes auto, pár zatáček mezi baráky, přejezd přes střechy místního tržiště a sprint na cílovej skok na náměstí. Celkově bych trať hodnotil opět jako velice povedenou. Všechny povrchy, skoky, prostor pro techniku i šlapání. Organizace byla zvládnutá suprově, i přes plnej počet povolených startovních míst šlo všechno hladce. Časomíra měřila, nikde se extra nečekalo. Možná zbejval prostor ještě na jednu jízdu, protože ráno nebylo uplně moc času na trenink, ale alespoň jsme tam nebyli do tmy. 

Díky tomu, že českej pohár ať už ve sjezdu, tak ve 4x štve čím dál víc lidí, objevily se na stratu i jména jako Lukáš Měchura, nebo Michal Prokop. Tito dva překvapivě brali první fleky. Michal v kategorii full, Lukáš v Kategorii HT. Druhej flek ve fullech bral Kuba Pytlík, kterej určitě ještě teď lituje, že se nezdržel o chvíli dýl, protože ve večerním losování tomboly byl vylosovanej u položky 1.místo – horské kolo GT  Tímto ti za celou redakci gratulujem, ale cena bohužel putovala jinam, protože bylo nutné osobní předání. 3 Místo ve fullech si vyšlapal Martin Mitvalský. V pevňácích si pro druhý a třetí místo dojeli mlaďasové. Dvojku stáhla pražská sjezdová hvězda Marek Petelík a třetí místo Dan Krejčí.
Podívejte se na luxusní video od 3 Guys Production za které jim moc děkujeme.

Celkově super akce, se spoustou doprovodných programů, vydatných party a lidových cen. Takže já doufám, že zas za rok v Rakovníku.
FOTOGALERIE BY YAN RENELT

Další zajímavé články