TEST: FIVE TEN Maltese Falcon Race

Už je to řadu let co moji kamarádi začali vozit Fiveteny a všichni o nich jen básnili. Nevěřil jsem jim a vozil jsem boty od jiných značek. Ale boty co jsem měl, se rozbily a nastal čas si pořídit nové. A jaké bych si měl na enduro pořídit? Do oka mi padly Maltese Falcon Race pro spd. Jak jsem říkal, boty od 5.10 jsem nikdy nevozil a tak jsem nevěděl co od nich očekávat.

Když jsem vybalil boty z krabice, ohromil mě velice jednoduchý, ale zároveň luxusní design. Maltese mají šedo-​černou barvu s červenými prvky. Celá bota je vyrobena ze syntetické textílie, která je na špičce a patě pogumovaná. Je to pro lepší odolnost proti oděru a vodě. Bota na mě působila velice lehce s nádechem elegantnosti oproti svému předchůdci. Samotná hmostnost bot se pohybuje okolo krásných 475gramů za botu, což je opravdu příjemné, že? Fiveteny se normálně utahují pomocí tkaničky, kterou doplňuje dvojice přesek ze suchého zipu. Ty nohu dokonale zpevní. A to nejdůležitější částí je podrážka. Podrážka je vyrobená z gumové směsi, nazvané S1. Tato směs je pružná a dostatečně lepkavá pro použití na platformové pedály. Dost bylo už prvního popisu tretry.

Boty stačilo vybalit, namontovat SPD kufry a mohlo se vyrazit ven. Bota seděla na noze velice příjemně, nic netlačilo a i přesto noha byla dostatečně zpevněná, díky svému tvaru a dvěma suchým zipům. To jsem ocenil při vycvakávání z pedálů. Žádná deformace boty. V terénu jsem měl zase pocit, že jsem s pedály víc spojený. Bota na pedálech opravdu skvěle držela a to i v prudkých výšlapech. Kufry jsou dostatečně zapuštěné do podrážky, takže když jsem sesedl z kola a byl nucen jít po svých, šlo to bez problémů. Nikde nic necvakalo. A co přilnavost boty v terénu? Perfektní. Během letošní sezony jsem vyzkoušel snad všechny různé povrchy a můžu říci, že si Maltese Falcon Race s podrážkou S1 počínaly skvěle. Ultra lepkavá guma poskytuje hodně dobrou přilnavost na kamenech, kořenech jak za sucha tak i za mokra. Vyzkoušel jsem v červnu i sníh a i tam to bylo v pohodě. 

Tím se dostávám k odolnosti proti vodě. Boty jsou opatřeny gumovou vrstvou, jak už jsem zmínil, která zajišťuje voděodolnost. Musím sklonit poklonu při jízdě v mírném dešti a průjezdem potoků a louží. Voda se do boty nedostala nebo alespoň jsem jí nepociťoval. To bylo velice příjemné. Chtěl jsem ale boty otestovat i ve velkém lijáku a poštěstilo se mi to hned několikrát. Ze začátku jsem měl nohy v suchu, ale při strávení delší doby v lijáku začaly vodu propouštět hlavně kolem tkaniček a sucháčů, kde bota není chráněna pogumováním. Škoda. Boty jsem promáčel skrz na skrz. Takže došlo na otestování sušícího procesu. Jak to šlo? Když boty byly jen po malém dešti, tak vyschly docela dobře za normální teploty v pokoji přes noc. Úplně promočené Five Teny jsem sušil asi den za stálého vyměňování novin někde u topení.

Po několika měsících ježdění v těchto inovovaných botech jim musím jednoduše sklonit poklonu. Už dlouho jsem nejezdil v botech, které by mi seděli a mohl bych se na ně spolehnout za každé situace. Moc se mi líbí jejich odolnost, doteď na Maltesech nevidím větší množství poškození. Pohodlná podrážka je také téměř nepoškozená, i když se po ní dost chodilo. Někdo může mít problém s nižší prodyšností, ale jezdil jsem v nich i při 35´C vedrech a bez problémů. Jednoduše řečeno, tretry jsou pohodlné, zároveň pevné a tuhé. Ideální i na závodní enduro. Five Ten Maltese Falcon Race si můžete pořídit za 3640Kč3riders.cz

Líbilo se mi
- Design
- Odolnost proti oděru a voděodolnost
- Pohodlnost a zároveň pevnost
- Hmotnost
- Přilnavost podrážky

Mohlo by být lepší
- Prodyšnost

Další zajímavé články