TEST: Geigerrig Rig 500 Citrus - batoh pod tlakem

Když už je momentálně venku takové vedro je potřeba doplňovat mnohem víc tekutin a při tělesné zátěži ještě víc. Proto jsme pro vás připravili test batohu Geigerrig, který dobře poslouží jako zásobník pití nebo jako sprcha.

Do ruky nebo spíš na záda se mi dostal jednokomorový batoh Geigerrig Rig 500 Citrus, osobně jsem ho nikdy neměl možnost vyzkoušet a tak jsem byl hodně zvědavý, jak mi padne. Tento model je nejmenší variantou batohu s úložným prostorem v nabídce. Na první pohled nevypadá, že by byl Rig 500 Citrus nějak prostorný, ale opak je pravdou. Rig nabízí necelých 12l úložného prostoru a 2l rezervoár. Na vnější straně batohu se nacházejí hned dvě kapsy včetně výstupu na sluchátka. Uvnitř batohu se nacházejí dvě kapsy ze síťoviny, do kterých se dají uložit například doklady, klíče, nebo nějaká ta tyčinka. Dalším úložný prostor nabízí samotný vnitřku batohu, kam se vejde například bunda, foťák či další svačina. Samozřejmostí je prostor pro umístění samotného rezervoáru, který je k dispozici o objemu 2l.

Rezervoár umístěný v batohu Geigerrig je tak trochu jiný než jaký můžete najít u ostatních výrobců. Tento vak je totiž tlakový a tak se napijete, aniž byste nějak kousali do náustku. Jak to vůbec funguje? Vak je rozdělen na dvě samostatné komory, jedna na pití a druhá na vzduch, který do komory dostanete pomocí balonku. Ten je umístěn na levém popruhu batohu. Během první jízdy mi balonek docela dost vadil, nemohl jsem si na něj zvyknout, ovšem po pár kilometrech jsem o něm téměř nevěděl. 

Ještě se vrátím o krok zpět, vak pro batoh Geigerrig vyrobila firma Hydrapak. Je tak jasné, že rezervoár má opravdu veliký plnící otvor a jednoduchý uzavírací systém. Manipulace s vakem je také jednoduchá díky systému Plug & Play, kdy hadičky z vaku jednoduše odcvaknete a po naplnění a opětovném vložení do batohu opět přicvaknete. Co se týče natlakování vaku je dobré to udělat až po umístění věcí do batohu teda do velké hlavní kapsy. Pokud vak natlakujete před uložením věcí tak je tam skoro nedáte. 

Celkově mi batoh skvěle sedl, jeho tuhá záda a tlusté výstelky společně s hrudním a bederním popruhem zajistily, že se Rig 500 na zádech ani nehnul a to ani při různých skocích. Jeho délka nějakých 47cm byla ideální, nikde mi nepřekážel. Pití z vaku aniž bych se musel dotknout pusou náustku je skvělá věc, hodně jsem to ocenil, když někdo chtěl během vyjížďky napít. Ovšem během pití pod tlakem jsem se nemohl zbavit sacího reflexu, takže to bylo občas docela vtipný. Na druhou stranu, jsem tlak ve vaku ocenil, když už byl skoro prázdný a já nemusel sát jako šílený. Další výhodou tohoto vaku je, že když vezete čistou vodu, tak se v teplém počasí můžete skvěle osvěžit sprchou. A údržba? Jednoduchá, rezervoár přetočíte naruby a vložíte do myčky, nepotřebujete tak žádné čistící tablety. 

Batoh Geigerrig Rig 500 Citrus si můžete zakoupit dovozce Bikestrike.com za cenu 2690Kč. Za tuhle cenu dostanete opravdu unikátní batoh. 

Další zajímavé články