Test: Mycí a mazací prostředky Pure od Weldtite

Znáte to, přijedete z kola, je jedno kterého a máte svůj milovaný bike pěkně od bahna ? Snažíte se ho umýt kartáčem, vodou a bůhví čím dalším, kolo oschne a na rámu a dalších komponentech se objeví stopy od bahna, které jste tak pracně umývali. Co s tím? Máme pro Vás dobré a levné řešení. Na českém trhu je k dispozici mnoho mycích prostředků, ale jaký si vybrat, abych s ním byl opravdu spokojen? Asi jen zkoušet a zkoušet, ale rádi bychom Vám ten výběr ulehčili.

Jak už jsem psal, skoro pokaždé se mi stala ta stejná věc. Po jízdě v bikeparku nebo prostě jen po projížďce jsem si šel umýt bike, abych neušpinil buď auto nebo byt a druhý den jsem na kole viděl stopy od bláta. Nemyslím kusy bahna, ale takové ty mapy, obrysy skvrn. Vím, je to asi hloupost, ale v hlavě jsem si vždycky říkal “marně jsem to myl“. 

Nyní se mi dostal pod ruce mycí prostředek Pure Bike Wash od anglické značky Weldtite a další mazivo, o kterém se zmíním dále. Firma Weldtite si s prokukty Pure zakládá na ekologii a tuto myšlenku vkládá i do svých výrobků od náplní až po náhradní balení. A jak tedy výrobky fungují a co od nich čekat? 

S klukama jsme byli jezdit na singltreku pod Smrkem a jelikož bylo po dešti bylo jasné, že kola budou opravdu špinavá. Byla to pravda, po celodenním ježdění byly rámy kol a další části pokryté bahnem, jemným pískem a dalším bordelem. Jelikož přípravky Pure neobsahují žádné rozpouštědla na ropné bázi a je plně biologicky rozložitelný není problém bike umýt někde na louce nebo v potoce. Jako první jsem použil po jízdě přípravek Bike Wash, který se velice snadno aplikoval pomocí přídavného rozprašovače. Čirou tekutinu jsem nastříkal bez předchozího omytí kola na rám a komponenty a dle návodu jsem nechal Pure 30 vteřin působit. Byl jsem zvědav jak si prostředek z Anglie poradí s nečistotami. Po uběhnutí času jsem prostředek pomocí jemného kartáče smyl a byl jsem opravdu překvapen. Kolo bylo po uschnutí čisté a rám se leskl jako by byl zrovna vyndán z krabice. Musím říct, že jsme mycího prostředku ani tak moc nespotřebovali, ale když už dojde k vyprázdnění 1l nádoby nemusíte jí vyhazovat. Stačí si koupit 250ml koncentrát Bike Wash, ze kterého po naředění uděláte víc jak 1l Bike Washe a vyjde to hlavně o dost levněji. 

Jelikož jsme nedostali do testu jen Bike Wash, ale i odmašťovač a mazivo od Pure, řeknu Vám ještě pár slov o těchto věcech. Odmašťovač Bike Degreaster je k dostání v 250ml nádobce se zamykatelným rozprašovačem. Odmašťovač jak už je všem asi jasné slouží k odmaštění a čištění řetězů a přehazovaček. Jeho aplikace je vhodná právě před použití maziva. Co mě potěšilo bylo to, že přípravek obsahuje citrusové oleje a tak při odmašťování řetězu si připadáte jak někde v citrónovém sadu.

Třetím výrobkem, který najde své uplatnění po umytí a odmaštění kola je mazivo. My jsme vyzkoušeli mazivo do mokrého prostředí. Pure Wet Lube se nanáší na řetěz pomocí aplikátoru, ale je dobré si dávat pozor na nanešené množství. Když se ho na řetěz dostane moc, tak nadbytečné množství stříká všude kolem než se stačí setřít hadrem. Ale během jízdy v bahnitém a vlhkém prostředí jsem s ním byl spokojen. Řetěz krásně klouzal po ozubených kolech a tak jízda byla pohodlná a ničím neomezovaná. Po jízdě na řetězu nebyly nijak nalepené nečistoty jak jsem pozoroval u jiných výrobků co jsem kdy používal.

Závěrem bych chtěl říci, že jsem s používáním produktů Pure byl velice spokojen a výsledek po umytí biku byl pro mě překvapující. Také se mi líbí, že i když jsou přípravky biologicky nezávadné a je kladen důraz na ekologii, tak jsou ceny velice nízké. Pure Bike Wash 1l – 229Kč, Pure Bike Degreaster - 179Kč, Pure Wet lube 145Kč. (www.bplumen.cz/pure)

Chválíme:
+ cenová dostupnost
+ biologická nezávadnost
+ možnost koupě koncentrátu Bike Wash
+ účinnost Bike Wash
+ nelepící charakter Pure Wet Lube

Mohlo by být lepší:
- Lepší zamykání rozprašovače u Bike Wash

Fotografie byly pořízeny fotoaparátem Olympus OM-​D

Další zajímavé články