TEST: Pláště Continental 2.díl (Der Kaiser, Mud King)

V našem druhém dílu testu pneumatik od německého výrobce Continental se podíváme na modely určené pro downhill, konkrétně to bude Der Kaiser The Project na suchý a Mud King na mokrý povrch. Opět jde o ručně vyráběné kousky z německého Korbachu.

Der Kaiser The Project neboli Císař je hodně známý nekompromisní sjezdový speciál o rozměru 26x2.4“, který jsme testovali zhruba půl roku, jak na domácích tratích, tak i na těch zahraničních za jakéhokoliv počasí. Běhoun pláště se skládá z centrální dvojice hrotů připomínající písmena M. Tyto hroty je možné naleznout i na bocích císaře. 

Plášť má vysokou hustotu směsi (360TPI) v šesti vrstvách a je vyrobena ze směsi Black Chilli. Cílem je samozřejmě co nejlehčí pneumatika, s co největší odolností a přilnavostí, a zároveň nízkým valivým odporem. Číslem? Black Chilli má o 26% nižší valivý odpor a o 30% vyšší přilnavost, než předchozí nejlepší směs Continentalu – ACS (active silica compound). Tato směs je použita i u Mud Kinga.

Měli jsme možnost Der Kaisery vyzkoušet na několika površích. Na hliněném podkladu bikeparku vedly dobře stopu a v zatáčkách kopírovaly i hodně rozbitý povrch. Překvapením pro mě bylo, když nás zastihl během jízd déšť a z tratě se stala bahenní lázeň, že pláště výborně držely stopu a nijak neklouzaly. Jejich samočistící schopnost byla totiž na vysoké úrovni. Jednoduše nemusíte vyměňovat pláště, když Vám zaprší. Ovšem při závodech v hlubším bahně bych je asi nevozil, přece jenom jeho zpracování ho předurčuje primárně do suchého prostředí. Co se týče kamenitého povrchu, tak tam držel taky výborně, ovšem jeho vzorek se rychleji opotřebovával. 

Asi bych neměl zapomenout, Císař je opatřen technologií Apex, která má nastarosti ochranu pláště proti defektu. Evidentně to funguje, během půlročního testováni na rozmanitých površich jsme neměli ani jeden defekt. A váha? Tak ta byla 1100gramů což je téměř stejně jako má populární Maxxis Minion, ovšem cena je někde jinde a to 1960Kč. Ale pokud byste chtěli pláště Continental, je tady možnost modelu Der Kaiser, který je o 100gramů těžší a má rozměr 26x2.50” se stejným TPI. Jeho cena je 990Kč a to je skoro stejně jak Minion. 

Druhým testovaným pláštěm, který je určený pro downhill je Continental Mud King 26x2.3”. Tento plášť je určen pro mokrý a bahnitý povrch o tom svědčí i jeho jméno. Stejně jako Der Kaiser jsme Mud Kinga testovali, kde se dalo. Tento plášť tvoří středová dvojice 8 mm vysokých hrotů, které o stejné výšce a velikosti jsou i na bocích. Jde poměrně o řídký vzorek, tak jsem byl zvědav jak bude držet.

Mud King má opět hustotu směsi 360TPI v šesti vrstvách včetně technologie Apex, která zabezpečuje plášť proti proražení. A jak se choval na tratích? Vyzkoušeli jsme ho tedy v bahnitém povrchu, kde držel skvěle stopu a bahnem doslova projížděl jako nůž máslem. Jeho samočistící vlastnosti byly překvapující, i když díky řídkému vzorku se to dalo čekat. Stabilní byl i na kořenech a kamenech, kde si hověl, jako prase v žitě. Mud King se osvědčil i na suchu. Konkrétně na travnatém a písčitém povrchu, kde dobře vedly stopu a i brzdný efekt byl na vysoké úrovni. Ovšem na tvrdším povrchu jsou pomalejší, ale co, jsou hlavně do bláta. 

Pláště Mud King váží 1100gramů a to je dobrá váha. Jízda na těchto pláštích mě opravdu bavila a mohl jsem se na ně dokonale spolehnout jak za mokra, tak i na suchu v hlubokém prachu či písku. Ovšem cena je opět vyšší než konkurence a to 1520Kč. Je to poměrně dost za plášť, ale zase vám vydrží dlouho a můžete se na něj 100% spolehnout. 

Závěrem bych chtěl asi říci jen to, že pláště od Continentalu mě hodně bavily a byl jsem rád, že jsem se během jízdy na ně mohl spolehnout. Sice pořizovací cena je dost vysoká, ale investice je to dobrá, určitě to jezdec ocení. Jednoduše řečeno jedná se o luxusní zboží.

Další zajímavé články