TEST: Smith Optics Fuel V.2 Sweat-X M Cyan Orange

Biková sezona je v plném proudu a slunce už je přes den dost silné a tak je dobré si oči dobře chránit jak před prachem, ale i před sluncem. Rádi bychom vám představili brýle Fuel V.2 Sweat-X M Cyan Orange od americké značky Smith Optics.

Značka brýlí Smith Optics si už u riderů své místo a je čím dál tím víc na riderech vidět. Smith Optics neprodukuje jen brýle pro MX a biking, ale produkuje i sluneční brýle neskutečných barev a tvarů, nezapomíná ani na sporty jako je lyžování, snowboarding. Ovšem Smith Optics vyrábí i přilby jak na lyže tak nově i na bike . Námi testovaný model Fuel V.2 Sweat-​X M Cyan Orange patří mezi desítku MX modelů, které se hadí jak na motorku tak i na bike. 

Fuel V.2 Sweat-​X M Cyan Orange patří mezi ty nejvyšší modely brýlí z kategorie Bike a MX. Oranžovo, modro-​černý rámeček brýlí je velice lehký a je dobře tvárný. Na lexanové tvrzené zrcadlové sklo Red Mirrored se můžete spolehnout, je přes něj krásně vidět i v šeru lesa. Díky důmyslnému systému odvětrání a AFC neboli anti fog coating se s zamlženým sklem setkáte opravdu minimálně. Pokud se vám skla zamlží během stání na startu tak po prvních metrech se sklo parádně odmlží. 

Když jsem si modro-​oranžové brýle nasadil na helmu, uchvátil mě široký zorný úhel, kterým disponují, skoro jako bych brýle vůbec neměl. Ocenil jsem i zvětšený prostor kolem nosu, takže mě nikde netlačily a příjemně se mi při jízdě dýchalo. Brýle skvěle zapadly do mé helmě Bluegrass Explicit (také skvěle sedí v TLD D2 a D3), díky svému tvaru a prodlouženému úchytu popruhu vně rámečku. Popruh brýlí je doplněn o jeden silný silikonový proužek, který úspěšně zabraňuje nechtěnému pohybu brýlí. Jednoduše, jak si brýle nasadíš tak je budeš mít po celou dobu jízdy. 

Při jízdě jsem opravdu nepociťoval žádné omezování v rozhledu ba naopak. Zvlášť příjemná je vnitřní třívrstvá výstelka, opatřená fleecovou vrstvou, která je na obličeji příjemná a perfektně sedí. Skla jsou také kromě anti-​fog vrstvy standardně vybaveny dvojicí bodů pro uchycení strhávaček, které se dají koupit jednotlivě nebo v laminátované verzi za skvělé peníze. Asi bych měl zmínit, že úchyty strhávaček jsou součástí skla. 

Oranžovo - červená zrcadlová skla jsou, jak dobrým designovým upgradem, tak i dobrým pomocníkem při slunných dnech, ale i mimo ně. Byl jsem překvapen, jak dobře jsem přes ně viděl i za zamračeného počasí a to díky sklu, které je zbarveno do žluta. Skla jsou tak trochu polarizovaná, takže výhled je opravdu skvělý. Součástí balení je i čiré sklo, které se dá jednoduše vyměnit za to zrcadlové. Tohle sklo jsem využil obzvlášť na enduro závodech, kdy mi pršelo. Musím říci, že mi ty strhávačky někdy chyběly, takže doporučuju si je pořídit. 

Musím říci, že Smith Optics jsou brýle, které jsou velice kvalitní a opatřeny výborným zorným úhlem. Fuel V.2 Sweat-​X M Cyan Orange jsou perfektně odvětrané a společně s Anti-​fog vrstvou se nemusíte bát, že se vám sklo zamlží. Tento model je v ČR dostupný hned v několika barvách, po námi testované oranžové verzi jsou k dispozici rámečky v červené, černé, zelené či v neonově žluté barvě, upozorňuji, že vždy nejde jen o jednu barvu. Takže jich je hodně na výběr, ale koukněte raději na web prodejce www.razzo.cz A jejich cena? Ta je stanovená na 1600Kč a to je super cena za tyhle brýle. 

Další zajímavé články