Test světel

Čtvrt roku jsme pro vás testovali světla, která by mohla být vhodným adeptem pro svižnější noční jízdu po sjezdové či freeridové trati. Na to, jak tento velký test dopadl, se můžete podívat právě zde.

Asi před rokem jsem poprvé někde na internetu narazil na článek o světlech, se kterými by se mělo dát sjíždět kopce na kole i v noci. To mě docela zaujalo a pořád jsem musel přemýšlet nad tím, že bych to rád zkusil. A tak jsem si na podzim, když přišlo období cyklistického půstu, pár takových světle vyhledal a půjčil na testování.
Když se mi sešli skoro všechny doma, vyrazili jsme na naší trať testovat. K nočnímu ježdění jsem byl dost skeptický ale jak se nakonec ukázalo, zas taková tragédie to nebyla. Nepočítejte s tím, že se s baterkou na helmě či řidítkách budete prohánět po trati v závodním tempu ale pokud už máte trať trochu najetou, užijete si na kole spoustu zábavy i v době dlouhých podzimních a zimních večerů.
Testovaná světla byla v cenovém rozpětí 300-​10 000 kč, což je celkem slušnej rozsah, jak se ale ukázalo, ty nejdražší nemusí být zrovna ty nejlepší. U většiny světel bylo možnost si vybrat, zda je chceme připevnit na helmu, nebo na řidítka. Ačkoliv jsem si myslel že uchycení na helmě bude to jediné dobré, ukázalo se, že to byl omyl a lepší je mít světla připevněná na řidítka. Teď už si ale pojďme krátce představit jednotlivé testované modely:

Magicshine MJ-​816E
Jako první mi domů dorazilo světlo od firmy Magicshine, model MJ-​816E. Cenově se toto světlo pohybuje někde okolo 5000 korun českých, což je takový střed, v balení pak najdete světlo, battery pack, nabíječku a sadu o-​kroužků. I když jsme ke světlu dostali držák na helmu, připevňovali jsme ho výhradně na řidítka a to pomocí o-​kroužků (ostatně držák na helmu byl přibalen spíš asi jen tak aby tam byl, v praxi byl téměř nepoužitelný). Napájení zajišťoval battery pack, který byl v praktickém obalu se suchými zipy a dal se tak pohodlně připevnit k rámu kola. Další praktickou věcí pro jízdu na kole bylo ovládací tlačítko umístěné na samostatném kabelu, díky čemuž se dalo připevnit hned vedle gripu a tak jste světlo mohli zapínat a vypínat nebo spíš regulovat intenzitu aniž by jste se pustili řidítek. Navíc tlačítko bylo barevně podsvícené, takže jste nejen měli přehled o tom kde ho hledat, ale také o tom jak hodně je nabitá baterie (zelená barva indikovala 100% nabití, modrá 75%, oranžová 50%, červená 25%). Co se výkonu týče toto světlo bylo jedno z nejvýkonnějších světel co jsme v testu měli a výdrž baterie 4 hodiny na plný výkon sice nebylo nejvíc i to je velice slušné.

Napájení: battery pack
Doba nabíjení: 3-3,5 hod.*
Výdrž baterií: 250hod při min výkonu* (4 hodiny na plný výkon-​zkoušeno)
Materiál: hliník
Váha lampy: 210g*
Váha baterie: -
Cena: 5050kč


Gemini OLYMPIA
Světlo gemini olympia dostanete v pěkné krabici, ve které najdete světlo, battery pack, nabíječku, sadu o-​kroužků pro uchycení na řidítka a gumové kšandy pro přidělání na hlavu nebo helmu. Ačkoliv se mi tyto světla dostali do ruky jako poslední a nemohl jsem je tak napřímo porovnat s Magicshinem, přišlo mi, že výkonově jsou na tom dost podobně ne-​li ještě lépe. Co se výdrže baterie týká tak tady je to trochu oříšek, světla mají zabudovanou ochranu proti přehřátí, která automaticky snižuje výkon. Na jednu stranu je sice pěkné, že se o sebe postarají, na druhou stranu nevím, jestli bych chtěl, aby mi při vjezdu do nějaké technické pasáže z ničeho nic klesnul výkon světel. Navíc, hodně se zahřívala i světla Magicshine a SILVA ale na tomto světle se nedala chvílemi ani udržet ruka a to také nebylo úplně příjemné. Nicméně takto střídavě vydrželi svítit cca 10-​12 hodin, poté ještě chvíli svítili na minimální výkon. Pokud si jezdíte na trati a při výjezdu/​výšlapu si snížíte výkon světla sami, určitě nebudete mít problém, při delším sjezdu nebo enduro přejezdu už problém asi nastane. Vychytávkou u těchto světel byla indikace stavu baterie, která fungovala podobně jako u Magicshinu, ale hlavně pak možnost přeprogramování jednotlivých úrovní výkonu.

Napájení: battery pack
Doba nabíjení: -
Výdrž baterií: 2h 20min* (cca 15 hodin, né však na plný výkon)
Materiál: hliník
Váha lampy: 85g (78g*)
Váha baterie: 250g (229g*)
Cena: 5990kč


SILVA sprint plus
Světlo SILVA sprint plus je s cenou 9990kč nejdražší ze všech testovaných kousků, což bylo poznat už při prvním pohledu na elegantní balení, ve kterém krom světla, battery packu a nabíječky najdete i spoustu příslušenství (nutno podotknout, že na internetu se dá tento set sehnat i o dva tisíce levněji). Světlo mělo asi nejlepší možnosti pro připevnění na helmu, buď kvalitní gumové kšandy nebo samolepící držáky podobné těm co známe třeba od POV kamer, o to horší to však bylo s uchycením na řidítka, které prakticky nebylo možné. Výkonově bych pak toto světlo postavil na pomyslnou třetí příčku. Co bych však chtěl u tohoto světla vyzdvihnout je výdrž baterie. I když výrobce udává jen 2,5 hodiny na plný výkon já jsem s ním svítil 12 hodin v kuse a to už je dost i na celonoční enduro přejezd.

Napájení: battery pack
Doba nabíjení: -
Výdrž baterií: 2,5hod.* (12 na plný výkon-​zkoušeno)
Materiál: plast
Váha lampy: 130g (190g*)
Váha baterie: 290g (300g*)
Cena: 9990kč


BBB BLS-​63 HighPower
Tohle světlo s cenou necelých třech tisíc korun rozhodně nepatřilo k favoritů testu a to se potvrdilo i v praxi. Je sice pěkně, malé a kompaktní ale výkon a výdrž baterií nebyla nikterak zázračná. Indikace vybití baterie je jen ve chvíli, kdy se dostanete na 50% kapacity. Výdrž na plný výkon je jen něco přes dvě hodiny. Dovedu si přestavit jet s tímhle světlem po silnici nebo širokých lesních cestách ale do terénu bych se s ním nepouštěl. V základním balení najdete jen světlo, battery pack a nabíječku.

Napájení: battery pack
Doba nabíjení: 3hod.*
Výdrž baterií: (2h15min na plný výkon-​zkoušeno)
Materiál: hliník
Váha lampy: 80g
Váha baterie: 150g
Cena: 2890kč


Sencor SLL 53 + SLL 43 + Sencor SLL 70
Tyto světla byli nejlevnější ze všech testovaných kousků, čemuž odpovídal i výkon. Na kempování by určitě stačili, na jízdu po silnici taky ale na bláznění v lese s těmito světly zapomeňte.

Napájení: 3xAAA/​3xAAA
Doba nabíjení: -/​-​/​-
Výdrž baterií: -/​-​/​-
Materiál: hliník,plast/hliník/plast
Váha: 95g/​130g/​35g (bez baterií)
Cena: 350kč + 300kč + 60kč

*hodnoty udávané výrobcem

Závěrečné zhodnocení:
Nejlepšího poměru výkon/​cena dosáhli světla Magicshine MJ-​816E a Gemini olympia. Mezi těmito světli je jen minimální cenový rozdíl a výkonově jsou na tom dost podobně. Pokud bych se měl rozhodovat já, měl bych to asi hodně těžké ale nakonec bych sáhl po Gemini olympia pro jeho malou velikost a delší výdrž baterie. Třetí příčku bych přisoudil světlu Silva sprint plus a to hlavně kvůli jeho vysoké ceně. Je sice pravda, že toto světlo má velkou výdrž baterií a je u něj inzerována vysoká odolnost vůči stříkající vodě, výkonově se však do lesa hodí víc jiná světla. O poslední místa se pak může poprat BBB a Sencor. Výkonově je lepší BBB ale taky stojí mnohonásobně víc. Každopádně ani jedno z těchto světel bych do ostřejšího terénu nebral.

Další zajímavé články