TEST: Výborné chrániče BLISS PROTECTION

Asi každý z vás na vyráží na enduro, freeride či downhill s chrániči. Je to dobrá věc, jak předejít zraněním i při fatálních pádech, ovšem mnoho jezdců si například u páteřáků stěžuje na jejich mohutnost a tak menší obratnost na kole. Do redakce nám dorazila zásilka chráničů od německé firmy Bliss Protection. Co zásilka obsahovala? No jdeme se na to podívat.

Německá značka Bliss Protection vznikla v roce 2006 a strávila 5 let vývojem nového ochranného materiálu, který bude lehký, tenký a zároveň vzdušný. Povedlo se, vznikl Armogel, jasně modrá hmota se strukturou včelí plástve. Hmota je velice pružná a tenká asi 6mm. 

Z trojice produktů od Bliss Protection se podíváme prvně na chránič páteře. Tento chránič páteře nese obchodní označení BLISS ARG COMP LD TANK TOP, je to trošku delší název, tak to zjednoduším. Jedná se o odlehčenou vestu vyrobenou z pružného a na tělo velice příjemného materiálu, na kterém je přidělán chránič páteře vč. kříže z Armogelu. Absense předního protektoru jasně svědčí o tom, že je tato vesta určena pro jezdce, kteří jezdí například enduro a nebo nechtějí být obaleni i chráničem hrudníku. 

Když jsem si na sebe vestu poprvé oblékl, příjemně mě potěšil systém zavírání vesty i přes jeho jednoduchost. Vesta se zavírá totiž klasickým zipem, který je veden na pravé straně přední části. Zip je podšitý materiálem, ze kterého je vyrobena celá vesta, takže nic netlačilo ani neškrábalo. Zkusil jsem vozit vestu, jak se spodním funkčním tílkem, tak i bez něho na holé tělo. Nejvíc mi vyhovovalo jezdit bez spodního tílka, vesta mě nijak nestudila a vesta si myslím na těle i lépe držela a to i díky její délce. Vesta nekončí u beder jako ostatní, ale naopak si jí můžete natáhnout až na zadek a tak vám například nekoukají holá záda z pod dresu. Nošení vesty s chráničem bylo opravdu pohodlné, chránič na zádech nijak necestoval a zůstal tak na svém místě ve všech situacích. Co nejvíce jsem ocenil, že po několika minutách jsem ani nevěděl, že ho na zádech vůbec mám. Opravdu mě nijak neomezoval v pohybech, důkazem toho bylo, že jsem vestu vozil například i pod batohem v náročnějších terénech. Měl jsem dokonce tu možnost Armogel otestovat při pádu, kdy jsem zády spadl na kámen. Cítil jsem jen, že jsem dopadl na zem, žádná bolest, žádná modřina či jiné zranění. Vesta Bliss ARG COMP LD TANK TOP se dá pořídit za 149,90 € neboli cca za 4200Kč a dostupný je ve velikostích XS – XXL. 

Dalšími výrobky od Bliss Protection byly chrániče kolen a loktů, které jsou také velice zajímavé. Oba produkty jsou z dvou rozdílných modelových řad, které obsahují ve svém provedení i kolena či lokty. Lokty jmenující se ARG Minimalist Elbow Pad opravdu odpovídají svému názvu, jsou lehké a drobné až by si člověk řekl, že tohle ho nemůže nijak ochránit. Ochranný prvek z již zmíněného Armogelu, se tady skládá ze tří částí, z hlavní a dvou menších, které tak chrání loket i z boku. Chránič je umístěn opět na pružném a příjemném lycra materiálu. Na vnitřní straně je oblast ohybu vyrobena ze síťovaného materiálu, který tak zvyšuje pohodlí. Oba konce rukávu jsou opatřeny silikonovým páskem, který zajišťuje stabilitu na ruce, a tak není potřeba přítomnost nějakého upínacího systému. Minimalist mi padly opravdu výborně, nikde mě neškrtily, neklouzaly a jednoduše se nandavaly. Jejich nošení bylo velice příjemné a díky nízkému profilu nebylo vůbec vidět, že nějaké mám. Absorbce nárazů je na hodně vysoké úrovni a to jsem si prověřil už i na páteřáku. Lokty se dají pořídit za 49,90 € což je přibližně 1400Kč.

Chrániče kolen Bliss ARG Vertical Knee Pad pochází z té řady masivnějších chráničů. Oproti testované vestě a loktům jsou tyto chrániče kolen opatřeny i Aramidovým vláknem, které naleznete na přední části. Toto Aramidové vlákno je vyrobeno z aromatických polyamidů a díky svým pevnostním vlastnostem chrání chrániče před roztržením či jiným mechanickým poškozením. Během dlouhých vyjížděk nijak neomezovaly. A jaké je jejich uchycení nebo upevnění na kolenou? V horní a dolní části se nachází suchý zip na elastickém popruhu vně chrániče. Suchý zip drží dokonale a je zabezpečen několika látkovými úchyty, aby popruh nesklouznul z chrániče. Co se týče polstrování tak na čelní a tedy hlavní části chrániče se nachází Armogel, na bocích v horní i dolní části se nachází pěnová výstelka z materiálu EVA. Během bikování mi kolenní chrániče vůbec nepadaly a nijak neklouzaly. Tyto chrániče jsem používal jak na sjezdu tak i na enduru a vůbec mi nevadili ani při dlouhých výšlapech, takže mají široké využití. Při střetnutí s nějakou překážkou či při pádu Armogel svojí funkci plnil na sto procent, i při pádu na kameny jsem žádnou bolest necítil. Chrániče kolen z řady Vertical se dají pořídit za 89,90 € neboli cca za 2500Kč. Chrániče jsou k dispozici i v dámské či dětské verzi. 

Na chráničích od Bliss Protection se mi hodně líbila jejich lehkost, design, funkčnost a snadná údržba. Hodně jsem ocenil jejich velikost, která mě při jízdě nijak neomezovala, bylo super v nich jezdit. Na skvělé účinky produktů Bliss Protection vsadilo i několik světových riderů, jako například přední enduro rider Jerome Clementz, přední enduro team Cube Action Team a nebo dokonce Mistrině světa ve sjezdu Manon Carpenter. V příštím testu Vám představíme i batoh s integrovaným páteřákem. Firma Bliss Protection již brzy dorazí na český trh. Více informací najdete na webu www.blisscamp.com

Další zajímavé články