Trick school: Tomáš Kudrnáč

Kombinace 360° x-up je jedna z těch nejjednodušších kombinací v rotaci, ale přesto může na závodech i fotkách vypadat velmi efektně. Tak se jí pojďme naučit!

Další díl s cyklu One month, One star je opět věnován škole triků, kterou nás tentokrát provede hvězda měsíce, Tomáš Kudrnáč. 

Na přetřes tu máme trik 360° x-​up, který Tomáš zvládá naprosto bravurně, o čemž se můžete přesvědčit z fotek.

Na začátek se zeptáme lektora Tomáše:

Když slyšíš 360° x-​up, co se ti vybaví jako první a jak se dá co nejlépe zvládnout tenhle trik?

Vybaví se mi asi Corey Bohan a jeho provedení tohohle triku, líbí se mi od něj nejvíce. A nejlépe se dá zvládnout asi do molitanu, heh.

Při trickschool na tobě bylo vidět, že máš celkem dobré profesorské schopnosti, radíš kamarádům "jak na to" často?

Snažím se jim poradit skoro vždycky, když vidím, že něco dělají špatně a třeba si to neuvědomují.

Co by měl rider umět předtím než se tento trik rozhodne naučit?

360° x-​up je kombinace dvou triků, takže by měl určitě umět každý zvlášť. A rozhodně není na škodu naučit se tento trik nejdříve do molitanu a předejít tak úrazu.

Jaký další kombinace umíš v provedení s 360°?

Do 360° dám x-​up, turndown a table. Baví mě všechny, ale už by to chtělo přidat do ní asi ještě něco.

How to 360° x-​up by Tomáš Kudrnáč:

Ondra Bělohoubek vás naučil triky 360 a x-​up, tak mě napadlo, proč v dalším čísle školy triků tyto dva triky nezkombinovat…

PŘÍPRAVA: Pokud už si myslíte, že jste si vypilovali 360° do dopadu a láká vás něco do ní přidat, tak x-​up je ideální volba. (Předpokládám, že všichni co zvládají na dirtovém skoku 360°, mají v malíku i x-​up). Vyberte si prostě skok na kterém máte svou 360° nejjistější a zároveň je ve vzduchu alespoň trochu času.

STEP 1 - odraz a samotný trik: Rozjezd volíme stejný jako na samotnou 360°, ovšem na nájezdu doporučuji trhnout do směru rotace o malinko víc. To proto, že je potřeba ve vzduchu napnout nohy a udělat si tak prostor pro otočení řidítek. A právě tento pohyb vám rotaci nepatrně zbrzdí, což by mohlo vést k nedotočení a následnému pádu. Právě rychlejší počáteční rotace by tomuto problému měla zabránit. Když už si tento pohyb v rotaci vychytáte a nestává se vám například, že se vám konec 360° točí na zadek, tak vám nic nebrání začít zkoušet otáčet řidítky. Točíte samozřejmě naprosto stejně jako při normálním x-​upy, akorát si stále hlídáte rotaci, aby se nezpomalila a vše jste mohli čistě dotočit. 

S počtem přibývajících pokusů se vám určitě podaří řidítka otočit o celých 180° stupňů a časem i víc a můžete si říct, že máte téměř vyhráno.

STEP 2 - vracečka: Fázi vracení je potřeba nepodcenit. Po vrácení x-​upu přeci jen ještě chybí kus rotace do směru na dopad, kterou je potřeba dokončit. V případě zjištění, že nedotáčíte, nepanikařte a  snažte se vše ještě dotáhnout do určité meze rukama a tělem. Zabráníte tak pádu a nepříjemnostem.

A co na to student Ondřej Dušek?

Základní info o tobě... Kolik je ti let, odkud jsi a jak dlouho jezdíš na BMX?

Čau, jmenuju se Ondra Dušek je mi 20 let, bydlím v Jičíně a na BMX jezdím pátým rokem.

Jak dlouho se učíš 360° x-up?

360° x-​up jsem zkoušel poprvé v loni na funboxu, ale pořádně jsem s nim začal až letos v lese.

Při session bylo vidět, že u 360°x-up jsi uměl opravdu jen začátky, ale po několika hodinách to tam padalo na každý pokus. S čím ti nejvíce „Kudr“ pomohl?

Kudr mi pomohl hlavně v tom, že jsem si potřeboval udělat prostor pro x-​up (napnout nohy, abych ho mohl otočit).

Učit se tak náročný trik v Řáholci taky asi nebyl úplný med, nebo tomu je naopak a učilo se ti na těchto technických trailsech lépe?

Jelikož jsem v lese skoro jako doma, tak mi to ani nepřijde tak náročný, ale asi je to přece jen složitější na trailsech než na funboxu, protože tady když si nepohlídáš dopad, tak to není dobrý.

Můžeš dát pár základních rad pro naše čtenáře, čemu se vyvarovat při tomto triku?

Hlavně se naučit na jistotu 360° a pak do toho pomalu zkoušet x-​up. Nejdřív radši míň a pak ho tam začít pálit celý.

Tak doufáme, že jste se alespoň trochu poučili a teď hybaj na skoky pilovat kombinace 360° s "xkem"! Za FReeride.cz přejeme hodně zdaru!

Další zajímavé články