The Art of Flight

Každý podzim nad našimi počítači a přehrávači zakrouží eskadra videoprodukcí, aby nás zasypala náloží videí. Normálka. Ale letos mezi nimi letí i bombardér Brain Farm, který ve své pumovnici nese hodně silnou bombu. Film The Art of Flight...

Avizovaný čas dopadu výše zmíněné bomby na české území se blíží mílovými kroky. Oficiální premiéra se za účasti Travise RiceMarka Landvika koná 10. listopadu ve Slovanském domě v Praze a následovat bude řada premiérových večerů po celé ČR. Vzhledem k tomu, že jsme na Freeride.cz, asi nemusíme představovat ani Travise Rice, ani film That`s It, That`s All. Právě na něj navazuje letošní novinka The Art of Flight, kterou Brain Farm v čele s Curtem Morganem natáčeli uplynulé dva roky. Pokud vás zajímají okolnosti vzniku filmu a informace ze zákulisí, můžeme vás odkázat na aktuální číslo Free Magazine. My si teď posvítíme na samotný film.

Hned v úvodní sekvenci (jen co si Travis navoskuje prkno) je jasné, o co půjde. Nasedáme totiž do helikoptéry a letíme vstříc obřím horám a už úvodní záběry vás posadí na zadek. Takhle natočenou krajinu jsme dříve mohli vídat možná v přírodopisných dokumentech typu National Geographic, nebo spíš v celovečerácích jako je Pán prstenů. K tomu hraje podmanivá hudba, která tu není proto, abyste věděli, co si dát zítra do iPodu, ale proto, aby vytvářela náladu. A to se jí také daří.

První zastávkou je Aljaška a její prudké svahy, na které se chystají John Jackson, Mark LandvikTravis Rice. Nejdříve tu máme pár „běžných“ jízd na zahřátí ovšem náročnost terénu, i toho co nám jezdci předvádějí, jde s každou další minutou nahoru. Chvíli čekání na počasí si partička krátí poněkud bizarní zábavou, k níž potřebujete kulovnici a pár propanbutanových láhví. Za chvíli už ale zase letíme na kopec. Nebo spíš na hory. Hodně velké hory. Kromě jiného tu dojde i na neskutečný spot – monstrózní přelet ledovcové trhliny, kde to nejvíc zabije John Jackson. Vítejte na jiné planetě. Jezdecké i filmařské.

Zastávka druhá – Jižní Amerika. Parta dorazila do Chile, a i když hory slibují mnohé, zrovna prašanový ráj to není. Veškerou zábavu pak utne nedaleký výbuch vulkánu a tak si všichni balí kufry. Novým cílem je Patagonie. Patagonie je ale vyhlášená zrádným počasím, které se mění z minuty na minutu, a o život vám může jít, i když nebudete sjíždět nebezpečné žleby. Posádka Art of Flight se navíc rozhodne vypravit se do místa jménem Darwin Range. Tento jihozápadní výběžek And, patří k extrémně nehostinným místům a o podmínkách, které tam panují, svědčí například fakt, že poprvé byla tato část And pěšky překonána až letos v říjnu. Oddílu francouzských vojáků to zabralo 29 dní. To jen tak na okraj. Na Travise a jeho parťáky tady čeká dobrodružství, ale jaké, to vám neprozradíme, ať z toho filmu taky něco máte.

Čtvrtou zastávkou je Travisovo rodné městečko, Jackson Hole ve Wyomingu a hlavně nekonečný a bezedný powder amerického středozápadu. Úvodní prašanové orgie ve slowmotion záběrech stojí opravdu za to. Následuje dřevorubecká pasáž, kde Travis připravuje svým prknem o přebytečné větve suchý strom. A jde se dál – nejdřív na mega vysílací kládu, kde si o náročnosti spotu uděláte představu, už když vidíte, jakou rychlostí se na něj jezdci rozjíždejí. Následuje lesní kicker vystřelující ridery nejdřív málem do stratosféry, kde si můžou „dát 5“ se smrkem, a pak padají do strmého dopadu. Další spot vypadá podobně, jen je ještě větší (mimochodem – Travis tu dá bs 12 na první dobrou do neprojetého dopadu). Neskutečných triků na tomto spotu padne víc, ale celou srandu utne Scotty Lago a jeho zlomená čelist. Následuje obří gap, Travis, Bjorn Leines a jeden z trikových highlitů celého filmu. 

V Britské Kolumbii jde opět trochu o kejhák. Mlha, namrzající led na rotorech vrtulníků a hlavně laviny. Věřte, že z toho mrazí i v teple kina. Trochu vás rozehřeje snowparková jízda v Aspenu, kde mimo jiné padne i triplecork 1440 v podání Marca McMorrise.

Blížíme se do finále a na programu je opět Britská Kolumbie. Za zvuku hutných kytarových rifů brázdí prašan mezi stromy ve svém originálním stylu Nico Müller. Travis Rice to trochu víc hrotí, ale dohromady to funguje. Převěje, dropy, zatáčky, další dropy. Hodně hustá je big mountain jízda Travise spolu s Jeremy Jonesem a další záběry, z nichž máte pocit, že i kdybyste „Rejži“ hodili do vzduchu roztočeného jak freesbee, stejně doskočí na nohy. Ve finále ještě početnější skvadra pokoří několik dalších bc spotů, přírodní corner a jsme na konci této jízdy.

The Art of Flight není snowboardové video. Je film. Vizuální stránka celé věci je natolik vymazlená, že si moc nedokážu představit, kam by se to dalo posunout dál. Neskutečně stabilní záběry z vrtulníku, slowmotiony, kdy se prakticky zastaví čas, barvy – vše úžasné. Navíc musím vyzdvihnout i zvuk, protože tady se s ním opravdu pracuje. Kdo má rád trikovou nálož, “kórová” videa, kde jedna vražda stíhá druhou, na toho bude v tomto filmu málo triků, zbytečně moc přírody, keců atd. Navíc není v něm jediný záběr z města - ani jeden jediný rail. S výjimkou snowparkové sekvence z Aspenu jen hory a zas jen hory. Mě to ale dostalo, takže po chvíli váhání dávám následující hodnocení...

Hodnocení Fredakce zní: 10/​10

A ještě poznámka na závěr. The Art of Flight určitě každý jouda zvládne stáhnout z netu a pustit si ho doma na notebooku. Ale jestli si nějaký snowboardový film opravdu zaslouží kvalitní obraz, plátno a pořádný zvuk, tak je to tenhle. Více o premiérovém turné na www.artofflight.cz.

The Art of Flight - Trailer 1:

The Art of Flight - Metal Trailer:

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.