Shred Mammoth Trip

Občas se poštěstí vyrazit na trip za hranice Evropy, a když už se ta možnost naskytne, proč o tom nehodit info kamikům na frýrajd.. A tak níže je napsáno pár postřehů z ježdění, zážitků nebo infa z tripu do Mammothu, Kalifornii..

Jakožto celá akce byla naplánována nahonem cca 14 dní dopředu, ale naštěstí se nám podařilo sehnat letenky poměrně za výhodnou cenu a s jistotou zajištěnýho ubytka a permic pro ridery jsme se mohli vydat na trip. Letenky se nám podařilo sehnat cca 15 kolíků zpáteční ve směru Praha – Atlanta – San Francisco a zpátky SF – Paříž – Praha. 

Mammoth mountain je cca 7-​8 h jízdy (700km) se San Franisca. Jede se sice neustále po dálnici, ale při maximální rychlosti 65 mph (cca 105km/​h) to moc neutíká. Zato se člověk může kochat přírodou, která se nedá v ničem srovnat s tou evropskou…není hezčí …je prostě jiná a k tomu ukusovat burger, který si v ničem nezadá s těmi od Mc v ČR…to je chvíle esence:). Tu rychlost není radno překračovat, vzhledem k drsné pověsti místní policejní složky. Dalo by se jet i o poznání kratší cestou přes Yosemity, ale cesty tou oblastí jsou kvůli sněhu průjezdné až cca od poloviny května… Cesta se kroutí chvílema v horách se sněhem a za chvíli „pouští“, chvílema liduprázdnem nebo zapadákovama a po chvíli v malém Las Vegas – Renem, kde stojí za to zastavit. Po úmorné cestě a dost hambáčích se přijede až k Mammoth Mountain. 

Po cestě jsme ale natěšení místo do Mammothu přijeli do Mordoru, který trval tři dny. Po dnu čekání jdem jezdit, počasí sice furt špatný ale pít sme mohli doma. Naštěstí se po pár dnech počasí srovnalo a tak si můžem užívat luxus pojezd. Po mordou zůstal park asi den zapadaný, za to se dal užít parádní poder. Během 12 dní na kopci sice párkrát počasí pokazilo den a Rostikovi bylo odvoláno pár závodů ale 

Co do převýšení i počtu sjezdovek je Mammoth Mountain menší než některá evropská střediska. Jezdí se od výšky cca 2500m do cca 3300m. Výhodou je, že nejsou vytyčené sjezdovky, ale může se jezdit všude a upravený je téměř celý kopec. Naopak, když napadne, ponechají část kopce neupravenou pro požitek z prašanu. Zákaz je pouze do míst, kde unikají toxické plyny apod.. Sezona začíná v říjnu/​ listopadu jak napadne, a díky obrovskému sněhopadu pokračuje někdy až do července. 

V USA je minimální konkurence středisek ( hustota středisek se nedá srovnat s Evropou, kde je středisko skoro na každém druhém kopci v porovnání s Amerikou) a tak nemají potřebu řešit střediska moc do kvality lanovek. A tak průměrná sedačka tohoto jináč luxusního střediska nemá ani „takovýto jak se dává pod nohy“ a skleněná kapsle není v resortu k vidění. To je docela na škodu věci, protože Mammoth mountain se mezi lokálama taky říká windy mountain, kdy většina dní fouká vichr že by psa nevyhnal a viděl jsem lanovky jezdit i při větru kdy by v čechách vlekař z knajpy nevylez. Po středisku a celkově v horách v Améru se nevyplatí příliš chodit pěšky, jednak je to všude ukrutně daleko a jednak je všude plno medvědů (ričičů tiráků i normálních medvědů z lesa).Víc obětí než medvědi si však ročně vezmou jedovaté plyny, které unikají z hory přímo v areálu. Jedete si freeride v lese, najednou se propadnete do díry a konec….plyny(např. síra) sou horké a těžké, vymelou ve sněhu díru do které spadnete a udusíte se…dle story místních tu třeba loni zahynuli tři záchranáři, kteří se postupně chodili navzájem zachraňovat…

Parky:
Snowparky v Mammothu jsou každý den upravovány, skoky několikrát za den staženy nebo posoleny. Set-​up a některé překážky se obměňují i několikrát týdne, takže i během mého 12 denního pobytu jsem na jednom místě zaznamenal postupně 4 různé překážky. Všechny skoky jsou vymazlené do detailu, široký odraz, perfektní radius, krásně hážou, široký a dlouhý dopad….co víc si přát. Za celý pobyt se mi ani 1 rail nekousl, U rampy shaping každý den.
Main Unbound Park :
Hlavní park Mammothu
Setup: 2 x lajny skoků, jedna 4 skoků v rozmězí 6-​14m a druhá s tably 10m, 25m a parádním step-upem….v dolní části pak má rider na výběr ze dvou ramp – pipe a superpipe, nebo další dva skoky o cca 15m… Jibby: wall,double, triple kink, 12m rail, spousta beden v různých variacích a trubek, speedů… V parku byly k vidění všechny aktuální top triky(double flipy, mimo osu na všechny strany) v provedení na jistotu, jen v podání lokálních klučinů, který by člověk soudil spíše na první stupeň ZŠ:)
South park:
Ne tak HC, ale o to zábavnější park….začínal sérkou několika railů a menšího corneru, odkud si můžete vybrat jestli se dáte doleva do Jibs galore či skicrossovou dráhu, nebo budete pokračovat v South Parku…tam na vás čeká pěkná 12 ka kickerek, jediný velký (dost) corner v Mammothu a série 4 paltforem se skoky středními a advanced velikosti a nakonec před lanovkou hromada různých railů. … Pokud jste se dali do Jibs Galore, přejedete si postupně huge naklopený céčko, následně tree plant, projedete speed platformu, a přes cube wallride na Ačko, pak bedny do L, několik railů, spina, Crail, vysokej rail, speed platforma, bedna a jste zase u vleku….. Pak jsou ve středisku ještě dva menší snowparky- jeden mini pro začínající a druhý se 4mi středními skoky a raily.

Po ježdění je nejlepší zajet do Hot Springs, což jsou horké termální prameny cca 10 minut jízdy od střediska…:) nejlepší pohoda ve vodě o 42° , pivkem a výhledem na hory. Není to daleko ani na Mono Lake a při špatném počasí se dá zajet až do Údolí smrti, cca 3-​4 h cesty.

Cenově to vychází…
Letenka se dá pořídit za cca 15 tis. korun dle aktuálních nabídek a předstihu…jen pozor na nadváhu.
Ubytování záleží na kvalitě, umístění, dá se sehnat od drobných 10tek USD za noc až po ty větší:), přímo v Mammothu cca 50-60 a výš…
Permice: v Mammothu cca 85 USD/den, 7
Jídlo podobně jak u nás, když seženete slevovou kartu (na počkání), dá se ušetřit i třeba 30 procent z nákupu a to je znát…
Spirits: V supermarketu plzeň za poměrně lidskou cenu, lahvička Bacardi sedá sehnat i za 10-15 dolarů ). Americký piva se pít nedaj, každopádně v hospodě pivo / panák okolo 6-7 dolarů.
Auto půjčit/koupit a prodat- při koupi je teď docela riziko že už nemusíte prodat…půjčení není levná záležitost ale je to jistota…pozor na zvláštní pojištění myslim 25 USD den pro lidi do 25 let – nebezpeční ridiči…
Nákupy : například hadry směšné ceny….v San Franciscu se dají nakoupit značkový pimp hadry v cenách např 5-10 dolarů/triko

Kombinace ježdění v top parku do úmoru do toho luxus přirody, burgerů a zastávky v San Franciscu, nebo když zbude čas zajet do Las Vegas je asi nejlepší možný strávení skitripu:)

Co se týče celkovýho zaježdění, parky jsou vždy na relativně velkým prostoru, takže se svezete a zajezdíte a šlapání nepřichází v úvahu (tak jako v lepších parcích u nás nebo EU).
Kvalitou a počtem překážek jsou nejlepších evropské parky již na tom podobně, každopádně oproti Evropě se v Mammothu o park starají daleko víc a pravidelně (i kvůli probíhajícím natáčením, ježděním top riderů atd.), takže si i během delšího pobytu užijete nesrovnatelně lépe:). 

Trip se uskutečnil za podpory Shred Optics(www.shred.cz) a Slytech (www.slytech.cz), za což jim touto cestou ještě jednou děkujeme.

Další zajímavé články

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...