Spotcheck - Velký Javor

O pojezdu na Velkém Javoru, který se nachází na německé straně Šumavy tu řeč ještě nebyla, tak se to pokusíme následujícím Spotcheckem napravit..

Legenda říká, že do roku 1764 patřil Velký Javor Čechám a poté ho prohrála Marie Terezie v kartách. Nyní se nachází 5 km za hranicemi s Českem v Bavorském Lese a to za přechodem Alžbetín. Místní domorodci ho nazývají Mont Blanc Bavorského lesa. Bůh ví, jak by to dopadlo, kdyby zůstal na České straně, ale teď splňuje všechny kritéria pro náročné lyžaře. Mnoho možností na freeride, 15km sjezdovek, snowpark, bobařská dráha atd.

Já se zaměřím na freeride. Gr. Arber, díky své velké nadmořské výšce 1456 slibuje spoustu sněhu již od prosince až do konce března. V moderním areálu jsou 2 sedačkové lanovky, 2 kotvy a jedna kabinková lanovka, která vás doveze pod samotný vrchol velkého Javoru. Poté se krátkou kotvou dostanete až na vrchol vedle radarové a meteorologické stanice NATO. Poté se pod vámi otevře velký prostor a vy si můžete najít svou lajnu, kterou si rozvořete a pohodlně dojedete zpátky ke kabince. Dříve byl kopec osázen stromy řídce od sebe a ježdění bylo trošku náročnější. Po orkánu Kyril skoro polovina stromů na přední straně lehla a otevřely se tak nové možnosti freeridingu. Lajna mezi Géčkem a FIS sjezdovkou je nejoblíbenější a po cestě dolů narazíte nejdříve na lesní část a poté otevřené pláně se skalami různých velikostí a zasněžené vyvrácené kmeny stromů, které tvoří pěkné kickery na dostatečně prudkém svahu. Díky nenáročnosti se dostat zpět k lanovce tady jezdí nejvíce lidí a tak si musíte ráno přivstat, pokud chcete vorat kopec jako první. Letos jsem tam zažil mezi půl metrem a metrem čerstvého prašanu.

Další kratší pláň je mezi sjezdovkou FIS a červenou. Pokud Vás už nebaví jezdit stejné lajny, stačí se ze shora vydat více doprava a můžete obkroužit kolem sjezdovky G zpět dolu a najdete tam zase úplně jiný druh lesa. Nahoře pár skal a poté řídký les se spoustou boulí a cest, které se dají přeskakovat.

Pro náročnější lyžaře a snowboardisty, kteří si chtějí užít míst, kde ztěží někoho potkáte, doporučuji kousek vyšlápnout za vrchol a potom se pustit neporušenou dekou směrem k Javorskému jezeru.. Po cestě vás obklopují i 20metrové skály, některé se super prudkými dopady takže „dropeři“ si užijí své.. Dojedete až k Jezeru a od tamtud se můžete autobusem zpět dostat do střediska cca. 3km.

Na Velkém Javoru je mnoho míst, kam se dá šlápnout na sněžnicích a potom se pustit do údolí k jednomu ze dvou jezer. Po cestě uvidíte krásný panorama, kde nechybí i vodopády v úzkých soutěskách, nejrůznější slatiny a stěny s příkrými svahy. Je na každém z Vás jak jste fyzicky zdatní a odhodlaní pro nádherný zážitek něco udělat. 

Celodenní permice vyjde na 25 Euro a když vás to přestane bavit, tak jí určitě dole prodáte nadrženým Čechům toužících po levné pernamentce. Samozřejmě že ježdění lesem je zakázané a hrozí sebrání permic, ale když jste rozumný člověk, tak počkáte až bude v lese dostatek sněhu (ne 30cm!!!), aby jste nejezdili po stromkách a keřích, které tam rostou. Neničte přírodu…

Ted už zbývá jen počkat na další zimu a poté vyrazit si užít bezkonkurenční a díky lanovkám pohodlný freeride. Photo by Jakub Egermaier.

Další zajímavé články

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...