Czech Freeski Tour 2014 - Klíny

O uplynulém víkendu se odehrála první zastávka českého poháru ve freeskiing Czech Freeski Tour 2014, kterou hostil zrekonstruovaný areál na Klínech v Krušných horách.

I přes totálně zápornou zimu, kdy se výška sněhové pokrývky měří v jednotkách centrimetrů, se jeví téměř jako zázrak, že se v novém areálu na Klínech podařilo dát do kupy jezditelnou slopestyle trať, která zde pod vedením lopat v rukou DalyhoNečiho vznikla. Závodníci se mohli těšit na na první platfomu s bongovacím barelem, lámanným railem a hned vedle bedna do speedu na platformě druhé a závěrečný skok s dvěma odrazy s tably 11 metrů a 5.

Ranní pohled na trať věštil vcelku tvrdou kvalifikaci, jednak z důvodu konkurence riderů a druhak také ne úplně příznivým podmínkám. Přes den se teploty pohybují kolem 8 stupňů nad nulou, takže vše teče jak v půlce léta a v noci se teploty dostávají za jasné noci naopak pod nulu, takže vše zmrzne na totální ice, ale freeskieři si i s takovými podmínkami poradili dobře.

V dámské kategorie byly nakonec pouze dvě zástupkyně Gabriela JanouškováTerka Vojířová. Gábina využila své dlouholeté zkušenosti a pohlídala si první místo jak v kvalifikaci, tak i finále za bong, switch up na speed bedně a 180 na skoku.

V dětské kategorii jsme měli 3 zástupce do 15-​ti let a od první chvíle to byl souboj Honzů – Honza Ferber vs Honza Cepoušek, kteří dávali na svůj věk parádní triky jako 360 tail, superman frontflip nebo čisté protáhlé beko. Pozadu nezůstával ani Jiří Lafek se svýma 360. Kluci se nakonec vyrovnali v tomto pořadí 3. Jiří Lafek, 2. Jan Cepoušek a nejlepší v kategorii 0-​15 byl Jan Ferber!

V kategorii junioři 15-​19 let se již začala odehrávat velmi zajímavá podívaná. Již od začátku za to pěkně vzala trojka ve složení Radek Palkoska, Radim PurmenskýKamil Woznica za jízdy obsahující 360 bong na barelu a hlavně na skoku triky jako 360 mute, frontflip, cork 7 mute a rozhodovala zde hlavně čistota jízdy. Třetí místo si nakonec vyjel Radim Purmenský, druhý hlavně za nepříliš čisté dopady ve finále Radek Palkoska a příčku nejvyšší v kategorii junioři získal Kamil Woznica.

Nejvyšší kategorie muži 19+ nabídla parádní podívanou. Podle jmen roli favoritů převzali hlavně Dan Koudelka bong 360 nebo sw 540, transfer 270 do lámanného railu a 9 tail na skoku, Jirka Volák 360 bong, tnrasfer 450 do lámačky a hlavně na skoku sw cork 7 mute, flatspin 540 a 900 nebo sw 9 mute a zraněný Robin Holub bong 180, transfer sw 270 do lámačky a epesní sw cork 5 truckdriver, sw 9 a 10, ale bohužel ve finálních jízdách nebyl ani jeden skok čistý, což ho stálo stupně vítězů. Zajímavé kousky se čekali od stylového shredera Michala Klápště, který zabil raily sw to sw 270 out, nově zrozeného freeskiera Lukáše Vaculíka se stylovými 5, 7, 9 tail, který k našemu sportu přestoupil od kolegů z boulařského sektoru a zahanbit se nenechal rozhodně ani Ondra Karlovský, který dával stylové 7 tail, cork 7 mute a nebo parádní 540 reverse tail to poke.

Po celou dobu závodu panovalo parádní slunečné počasí, takže jsme si všichni užili parádní jarní den na lyžích Závěrem se sluší poděkovat sponzorúm a partnerům akce, takže díky SLČR, gohd.cz, freeride.cz/ski, armada skis, snowpanic.cz a coal! Další zastávka nás čeká za 2 týdny na Paprsku!

Další zajímavé články

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...