Engadin - St. Moritz Trip 2014 - Luxus po Švýcarsku

Parta SnowPigs vyrazila do švýcarskýho luxusního resortu St. Moritz a vy si teď můžete přečíst jejich dojmy a zkouknout video!

Svatý Mořic je místo tak slavné a lyžařsky posvátné, že skutečně asi není žádný milovník zimních sportů, který by o tomto místě nikdy neslyšel. Naopak většině z nás se už jen při zaslechnutí toho jména vybavují obrazy začátků alpského lyžování a horských sportů vůbec. I pokud vyženeme z mysli romantickou představu lyžujících pánů v cylindrech a sportovních dam v sukních s jednou lyžařkou hůlkou, pořád tak nějak cítíme, že tohle místo je něco extra. A ono skutečně je. Věřte nebo ne, ale do Svatého Mořice se jezdí za zimními radovánky již 150 let. 

Cest z Prahy do tohoto střediska je hned několik. Časově lze doporučit dálniční trasu Mnichov, Lindau, Chur, která je dlouhá 750km, z čehož asi 680km je skutečně po dálnicích. Na cestu je dobré počítat s cca 8mi hodinami. Jedinou komplikací, jsou dálniční známky a neskutečně scénické, ale skoro 2300mnm vysoké sedlo Julierpass v samém závěru cesty. Původně stará římská obchodní stezka je dnes statečnými silničáři udržována sjízdná celý rok. Dokonce jsme se nemohli zbavit dojmu, že je silnice místy vyhřívaná. Je však zřejmé, že si při špatném počasí je nutné si sjízdnost předem ověřit. Zajížďka by to byla obrovská.

Samotný St. Moritz je velké lázeňské město ve stylu luxus na luxusu. Vchody nejdražších hotelů se střídají s výlohami obchodů s exkluzivním zbožím a zaparkovanými luxusními vozy. Odpovídají tomu i cíloví zákazníci a tedy pochopitelně i ceny všech služeb. Celá oblast je považována za špičkové místo světového lyžování a nabízí v širší variantě 350km sjezdovek různých obtížností a všechny možné druhy sportovního i obecného vyžití.

Freeridovým svatým grálem oblasti je hora Piz Corvatsch pod jejíž vrchol do výšky 3303 metrů vede kabina z malé vesničky Surlej. Většina svahů je otočená severně a skrytá plnému slunci a proto i při nepříznivých podmínkách prašan vydrží. Cest volným terénem je bezpočet, hlavní lze rozdělit na „z lanovky přes hřeben doleva“, „z lanovky do žlebu doprava“ a „dolů pod lanem“. Poslední má ale komplikovaný nástup spojený se sestupem zajištěným kovovým lanem a byla při naší návštěvě ztékána pouze snowboardisty v měkkých botách. Výhledy z Corvatsche, ve kterých strmé kopce přecházejí do plochého dna údolí s jezery, opravdu nechají padnout čelist i někomu, kdo už v horách leccos viděl.

Vhledem ke špatné předpovědi jak sněhové tak na počasí, jsme si od podmínek našeho výletu na začátku prosince nic neslibovali a jeli to spíš tak jako omrknout. Nicméně se konalo obrovské překvapení. Počasí bylo dokonalé, a ačkoliv byl třetí den po posledním sněžení, jezdili jsme mnohde první stopy.  Sníh měl parádní základ, a proto se nekonalo obvyklé podzimní rytí ve skrytých kamenech, které nás většinou hned na začátku sezóny připraví o naše hýčkané a často i zcela nové lyže.

Terény jsou všech druhů. Úvodní úzké a příkré žleby přechází v široké strmé pláně, pak v moje milované louky s bochánky a potoky a dole parádní řídký les. Bez problémů se tak dá jet vlastně dokonalý freeride až na parkoviště tedy téměř 1500 metrů převýšení s velmi slušným sklonem téměř po celou trasu. Byl to pro nás na úvod sezóny takový nářez, že hned po první jízdě jsme naše létem ochablá těla jen těžko přemlouvali k další cestě nahoru. Kromě hlavní velko-​kabiny je v areálu ještě pár sedaček různého stáří a několik kotev, které umožňují vydávat se do stran mimo hlavní trasy. 

Celkově se jedná o místo, které si jednoznačně zaslouží označení freeridový ráj. Potenciál je obrovský a různé sněhové podmínky budou otevírat trasy, o kterých se nám v tuto roční dobu ani nezdálo. Překvapením bylo obecně velmi málo freeriderů ve středisku. Těžko říci zda je to pravidlo, možná by se někdo z pravidelných návštěvníků mohl vyjádřit v diskuzi. Ačkoliv dojezdová vzdálenost je velká a ceny skipasů, bydlení nebo piva na sjezdovce vysoké, je to výlet, který se člověku na zážitcích vrátí. Dovoluji si říct, že i když jinde budou podmínky slabé, je velká šance, že právě zde si zajezdíte skvěle.

A i kdyby ne. Byli jste lyžovat ve Svatém Mořici a třeba pro osobně mě už jen tenhle fakt něco znamená :-)

Za SnowPigs - Alf

Další zajímavé články

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...