Freestyle Week Rogla 2014

Naše partička jela vyzkoušet, jak jezdí a lítá či se jibuje sníh ve Slovinsku. Čekujte report od Johnyho.

V rytmu diska z dálky z blízka vyrazila fr.cz crew na výlet do krajin nevzdálených, avšak českému riderovi ne úplně známých. Tentokrát bylo naší destinací Slovinsko. Z Brna to je čtyřhodinka cesty pěkně rovně přes Vídeň po dálnici skoro až na místo. Z Prahy o drobek dál. Nám se to trošku natáhlo. Zkrátka přes mekáče v Bratislavě, s malou „zkratkou“ přes Maďarsko, až jsme k půlnočnímu dorazili do Mariboru přímo na Erasmus party v Klubu Mariborskych Študentov, kterému nikdo neřekne jinak než KMŠ. Za punkověspací pohostinnost v MB City děkujeme sličně blonďaté dvojici Martina&Míša v doprovodu brunetky Lucky.

Druhý den proběhla brzká vstávačka následovaná půlhodinovým rideupem z útulného studentského bytečku do střediska Rogla. Cesta je to malebná, teda pokud vás v serpentinách skoro nesmete páreček obrněnců pálících si to z kopce dolů jako by byly pod palbou. Vstup do střediska Rogla je na trošku neobvykle v jeho skoro nejvyšším bodě, v necelých 1600m. n. m. Tam nás zastihl antikocovinový sunshine a po rychlém nahození věcí na ubytko, jsme se jali prozkoumat místní park. Sněhu nebylo jako v Rakousku, ale rozhodně s ním zde problém neměli. Na sjezdovkách přes metr, v parku to bylo o pár čísel míň, ale nic nebránilo přidat se do rozjeté akce s názvem Freestyle week Rogla 2014.

FW 2014 je čtvrtý ročník slovinské zavíračky sezóny, která se nenese ani tak v duchu vystřelovacích parties, ikdyž ani ty nechybí, ale spíš v opravdovém gatheringu slovinské scény v jednom parku, u jednoho grilu, nad nejedním čevapčiči, ražniči, brčkem, nebo jinou pochutinou. Zkrátka positive vibez. 

Nám úsměvy na tváře přinesl už pohled na samotný park. S délkou něco přes kilometr, více než 15ti překážkami v lajně a ještě daleko více kombinacemi dostaly naše pusy rozměr pověstného úsměvu Špalkovského. Kdo se nadechl nahoře, rozhodně mu dech nevystačil až dolů. Ozdobou parku byly tři skoky s tably 8, 14 a 16 metrů v lajně za sebou, u kterých neexistovala kritika na příjemnost shapu odrazu, o délce dopadu ani nemluvě. Jedinou škodou bylo, že sněhu nebylo zdostatek pro postavení superpipe, jejíž hliněné základy prosvítaly nahoře vedle jib lajny.

Celým parkem vládla tykačka, pohodička a ať už jste přijeli z Mariboru nebo rivalské Ljubljany, Kanady, Francie či Česka a ochota s čímkoli pomoci byly to, co jste potkávali 24 hodin denně na každém kroku. Sjela se tu kompletní slovinská snb i freeski scéna. Když říkám kompletní, tak to myslím vážně. Od úplných začátečníků až po hvězdy jako Marko Grilc, nebo Tim-​Kevin Ravnjak, kterého jsme vyčekovali při přenosu finále olympijské u-​rampy na 7.místě. Jako mušketýři, všichni za jeden park, jeden park pro všechny. Z freeskierů nechyběla stará garda, ani mlaďoši Matic Lovko, Nik Podrepšek či Maks Blažon. Za výletníky nám podobné by se dal zařadit také Darek Bergman, který shredil na Freestyle weeku spolu s pozvaným evropským Nitro teamem. 

Za česko-​slovensko-​internacionální partičku zavítali do Rogly Igor Janckulík, miláček freeski scény Chroust, Peťka Jurečková se Stevenem Van Beverem, špindlák Tomáš „Króča“ Kroczek a taky bratislavský Kubo Szabo, který si odnesl třetí místo z pátečního style contestíku. V neposlední řadě se dostavil taky papa Johny s Betkou a předváděčkou Faction skis, kterými obohatil znalosti Slovinců o další skvělou freeski značku.

Vše se neslo v největší uvolněnosti jarního sluníčka a program nebyl ani tak o nahánění triků, spíš o tom užít si skvělý park všichni pohromadě. Triky však rozhodně nechyběly a od rodejí přes corky ke flipům neměl nikdo daleko. K tomu je povzbuzoval solidní soundsystem a DJs z klubu KMŠ, kteří ladili milovály od první do poslední minuty každý svatý den Freestyle Weeku. Po pátečním style contestu a párty v „Klubu 1517“ (m.n.m.) rozhodně bodla sobotní celodenní grilovačka pro všechny zdarma, opět v režii KMŠ. Komu bodl na bolehlav steak, dostal steak, jiný dostal ražniči, čevapčiči, nebo kuřkřídla pěkně čerstvé z grilu. Co se týká trikových hodnot jednotlivců, těch vás v tomto reportu ušetříme. Park byl opravdu dlouhý, takže nešlo sledovat vše a triky co padaly na párty rozhodně nejsou z těch publikovatelných. 

Nedělní ježdění bohužel kvůli přicházejícímu hegeši odpadlo. To nám ale nezabránilo dát si cestou zpět kafepivko s holkama v Mariboru na břehu řeky Drávy. Tam nás překvapil Chroust jeho znalostí práce s autoklíčkem v zapalování a následným tůrováním motoru. O tom ale někdy potom, nejlíp na Freestyle Weeku 2015 v Rogle.

Děkujeme Trtiksport.cz za podporu při tomto tripu a také děkujeme organizátorům Freestyle Weeku v Rogle za jejich vstřícnost

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...