Freestyle.ch 2011

Velkolepost Freestyle.ch nám nemohla uniknout. A to tak, že jsme se vydali do Curychu abychom pro vás přirpavili exkluzivní matroš! Kontroluj poctivej report!

Druhá půlka záři. Tak přesně v tento termín je v našem redakčním kalendáře tučně zakroužkovaný víkend 23. – 24. září. A proč že? Švýcarský Curych se totiž letos již po sedmnácté měnil o tomto víkendu v Meku všech extrémních sportů. Snowboarding, skatebaording, BMX, FMX, párty a samozřejmě to, co pro nás znamená druhou rodinu – freeskiing. Bylo prostě předem daný, že naše redakce jako většina Čechů nezamířila na chatu okopávat kontryhele, ale vyrazila vstříc jedné švýcarské mise. Ta nesla název Freestyle.ch 2011.

Posádka Maty Vránek, Milan „Milis“ Masopust + žena Kája a fotomástr Lukyn Wagneter se polehounce v sobotu ráno dokodrcala do švýcarské metropole, kde už všechno pomalu začínalo vřít. Přece jenom taková koncentrace sportovních zabijáků se jen tak na jednom místě nevidí. Po nutném ubytování v lehce perverzní čtvrti, kde kromě našeho hotelu taky bylo porno kino Roland se zadkem ve znaku (bohužel návštěvu jsme nestihli) jsme zamířili s pivkem v ruce k areálu v Landiwiese, abychom se podívali čím nás mistři čokolády, hodinek a sýra překvapí tentokrát. A že toho bylo zase mistrně hodně.

Areál opět nabízel plno laskomin a lahůdek, takže o zábavu nebyla nouze. Největší novinkou byla mini-​megarampa pro skejtry a bajkery, která letošní ročník hodně oživila. Nás samozřejmě nejvíce zajímalo sněžné monstrum, které se už třáslo na šestnáctku pozvaných freeski pionýru. Kromě toho jste zde mohli přebytečnou energii vymlátit na slacklajnách., paddle baordingu, street surfingu nebo v Label Worldu, kde se předváděly snad všechny značky, které mají na světovém trhu patřičné jméno. Pokud jste navíc chtěli ulovit třeba podpis vašeho oblíbeného ridera nebylo nic jednoduší než se dostavit k jedné z mnoha autogramiád. Prostě na Freestyle.ch se nudit nedá.

Kvalifikace

Ale teď už k tomu proč jsme vlastně jeli těch zpropadených osm set kilometrů. K Freeski bigair kontestu. Ten sliboval podívanou navýsost skvostnou. Počasí se letos po loňském nic moc výkonu tentokrát vybičovala k pětihvězdičkové modré obloze, což jen podpořilo naši výtečnou náladu. Kvalda byla klasika jako každý rok. Šestnáct jezdců, jeden skok technický, jeden skok stylový a jedna oprava. Dělat rozhodčího asi nebylo nic medového, protože jeden rider to sekal za druhým a vybrat top osmičku chtělo hodně silný nervy ( a asi i hodně piv). Největší souboj se nakonec strhnul o poslední osmou pozici. Dlouho jí držel Jacob Wester. Předposledním skokem celé kvalifikace však Markus Eder vytasil flatspin 540 bow´n ´arrow a Švéda přeskočil. Postupové příčky si s přehledem pak zajistili Alex Schlopy (double cork 1260 mute, flat 540 tail shifty), Gus Kenworthy (double cork 1260 tail, cork 900 nose to tail) Andreas Hatveit (double cork 1080, switch misty flip 540 safety alias funky flip) a Kai Mahler (double cork 1080 poke mute, switch cork 540 scream´n´seaman japan). Domácí miláček Elias Ambühl šel dál bezpečně z bronzové pozice díky double corku 1080 mute tweakd a corku 720 nose. Druhou příčku po kvaldě držel precl mén Tom Wallisch za double cork 1080 muterodeo 720 doubl grab, který byl očividně insipován Lolo Favrem. Králem kvaldy se nakonec stal kiwi man Jossi Wells. Ten nasadil switch double cork 1080 safetyswitch cork 540 safety tweak a nebylo, co řešit. Už po kvaldě nám však bylo jasný, že se tady budou dít velký věci.

Crossover Session

Po kvaldě jsme měli malinko energetický a alkoholický deficit, takže jsme se rozhodli vynechal pimpení po boku Lil Jona. Stejnak jsme si z Čech nepřivezli zlatý řetězy a zamířili jsme se posilnit vodkou na ubikaci. Čekala nás totiž večerní perlička Crossover Session. Co k večerní session dodat?! Snad jen, že do slovníku k výrazu nářez by měli dodat rovnítko s nápisem Crossover Session. Tohle se prostě nedá popsat to se musí zažít. Třicet tisíc lidí, rajdři všech kategorií nadržený víc než posádka ponorky po dvouletý službě. Prostě čistý peklíčko na zemi. Husiny se prostě nezbavíte. Nebudu nikoho lakovat ale prostě to zase zabili nejvíc naši. Jejich sérka dabl beko by Tom Wallisch, 3x beko a čtyři čistý double corky v sérce za sebou by na prdel posadili i bezprdelního. Čistá prasárna. Nakonec z každé disciplíny postoupil vždy čtyři rideři do čtyřech skupin, kde vždy vítěz postoupil do finále. Freeski magoři předváděli věci jako beko do půl těla od Jossi Wells. Víc naked stylu pak donesl Gus Kenworthy za beko jen v trenkách. A Elias předvedl double 1080 v zaječím převleku. Nakonec postupujícím do celkové finále se stal Kai Mahler díky switch double mistymu. Vítěz nakonec však byl z řad bikerů. Byl jím Vince Byron. Ale respekt si zaslouží všichni. Tohle mělo koule!

Afterburner Party

A jak by taková sobota mohla vyvrcholit? Ten kdo hádá, že párty jak kráva má bod. Na všechny totiž čekala petelice Afterburner Party. Naše posádka se na ní dostavila s drobným zpoždění a již ve značně rozmazané poloze. Vodka a švýcarský pivka dělaj svý. Dj´s do toho řezali jak za mlada. Hlavně Max Power, kterej měl zrovna deejayský amok, a dokázal z nás vymáčknout pohyby, který byli asi proti fyzice. Party byla za velkej like. Jediný co tak bylo krapet za dislike byla pivko za sedm frantiků a hlavně můj ranní návrat domů, který místo půlhodky trval tři hodiny. I mistr alkotesař se někdy utne. Hold moje lidská GPS byla značně ovlivněna asi alkoholem. Co si tak však pamatuju tak se všichni bavili. A o tom party snad je ne? Pokud si abstinent vyhnout se obloukem…

Semifinále

Po ranním vystřízlivění a nezbytné procházce po krásách Curychu jsme se mohli opět pomalu přesunout k curyšskému jezeru, kde už čekala nejlepší osmička a jejich semifinále. To se jelo oblíbenou formou jamu. Počítaly se však pouze dva skoky a to nejlepší stolovka a nejlepší motanice alias technický skok. Kdo se hodně v neděli bavil byl Tom Wallisch. Ten vypadal, že dorazil spíš na jednu velkou párty. Celou kvaldu bavil lidi triky jako dabl beko, beko double scream´n seaman, a i když nakonec nepostoupil sklidil řádné ovace. Do poslední chvilky se o postup pral taky Gus KenworthyMarkus Eder. Nicméně i čunárny jako double cork 1260 tail, cork 360 shifty nebo double cork 1260 mute k postupu nestačili. Finálová kvartet totiž nakonec nabral podobu Andreas Hatveit, Jossi Wells, Elias Ambühl a hlavně Kai Mahler. Tenhle šestnáctiletej týpek byl totiž naprosto šílenej. Triky jako switch double misty 1260 nebo pokus o 1440 dostávali diváky do naprostého orgasmu. Šílenství na druhou!

Finále

Po celém víkendu bylo jasné, že jestli něco ohrozí naše oči, které by mohly vypadnou z důlku tak to bude finále! Nejlepší čtyrka, na kterou čekaly dva skoky. Nikoho už styl nezajímal. Teď se rotovalo jak o život. Začal Andreas Hatveit nicméně jeho double cork 1080 skončil v zemi pádů a crashů. Jossi Wells předvedl svoji jistotou switch double cork 1080 safety a mohl bejt v klidu. Pak se však rozlehl křik při kterým praskalo i neprůstřelný sklo. Domácí fandové povzbuzení ještě spíkrem Nico Zackem totiž vehementně očekávali domácí stár Eliase Ambühla. Rozjezd, odraz, double cork 1440 mute, dopad na pána, řev jak prase. Tak by se dal jeho jízda popsat. Čekalo se jak odpoví Kai Mahler. Switch double misty a bohužel pád. Šlo se ale na druhý kolo.

Andreas Hatveit tentokrát nezaváhal a předvedl double cork 1080 mute. Jossi potvrdil svoje medailové umístěný opět switch double corkem. Mistr rotátor Elias toho však neměl po první jízdě dost. Rozmach až za humny a pokus o double 1620 však skončil vyplou lyží v airtimu. Jediný kdo ho tak mohl porazit byl mladík Kai. Ten si počínal jak starý mazák a s klidem předvedl svůj switch double misty 1260 mute. Teď už to bylo jen na rozhodčích. Nakonec Kai získal o pár bodíků méně než Elias. Ten se tak konečně dočkal toužebného domácí vítězství.

Co napsat tedy do resumé Freestyle.ch 2011? No přece to co píšu každém rok! Tahle akce je asi top věc v Evropě. Tady se dá říct jen jedno. Za rok vyražte a uvidíte sami. Litovat prostě nebudete. Tohle je prostě jeden velkej svátek pro všechny fandy real freeski zábavy! A nejen tý!

Freestyle.ch web ZDE

Freeski výsledky Freestyle.ch 2011:

1. Elias Ambühl (SUI)
2. Kai Mahler (SUI)
3. Jossi Wells (NZL)
4. Andreas Hatveit (NOR)
5. Gus Kenworthy (USA)
6. Markus Eder (ITA)
7. Tom Wallisch (USA)
8. Alex Schlopy (USA)
9. Jacob Wester (SWE)
10. PK Hunder (NOR)
11. Antti Ollila (FIN)
12. Jon Olsson (SWE)
13. Frido Fredricsson (NOR)
14. Phil Casabon (CAN)
15. James Woods (GBR)
16. Kevin Rolland (FRA)

Našlapanou fotogalerku od Lukyna Wagnetera čekejte brzy!

Videa od Freestyle.ch:

Kvalifikace:

Semifinále:

Crossover Session:

Další zajímavé články

Dávej jarní shredy s triem z Vishnu Freeski

Shreďáci z Vishnu Freeski zase jednou potěší svoje fandy...

Red Bull Unrailistic 2024 se dotýkalo jibovýho nebe

Švédské Åre se opět přeměnilo na jibové peklo díky Red Bull Unrailistic 2024...

Jussa Palaskivi z Forre má venku svůj streetovej full part

Od kluků v Forre crew dorazil jeden full part...