OX skis trip na Nový Zéland vol. 2

Zdar vespolek. Hlásím se s druhým dílem reportu z jižního ostrova na Novém Zélandu (opět dál už jen NZ), kde jsem dostal možnost brousit okolí kolem Wanaky na lyžích OXskis lobotomy a psát pro Vás o tom jak si to tu užíváme. Vzhledem k tomu, že dle našich zpráv je české i slovenské léto nepříliš vyvedené, Evropa i Amerika tak trochu krachuje a příznivci adrenalinu na sněhu sebou můžou práskat jen do vody, tak nám zatím ani nevadí, že nám na NZ sníh v posledních dnech trochu odtává. Každopádně zimu tady máme v plném proudu a člověk často neví, kam nebo co dřív skočit…

Než Vás osvěžím událostmi, které se teď kolem městečka Wanaka točí a jezdí, tak trochu přibrzdíme lekcí „vlastivědy a přírodovědy z NZ“. Kromě hromady menších ostrůvků je NZ celek tvořený dvěma hlavními ostrovy. Severní ostrov je hustěji osídlen a žije tam většinová část nejen původního maorského etnika. Tento celek vznikl vlivem vulkanické činnosti, která je dosud činná a není ji nutné ani příliš hledat. Například ve městě Rotorua Vám v zemi i geotermálně uvaří oběd. Pralesům tam dominují kapradiny ve všech možných velikostech, barvách a druzích tak, že by Zemanova Cesta do pravěku mohla závidět. Sídlí zde hlavní město Wellington a největší město Auckland.

Jižní ostrov, na kterém jsem strávil většinu času, je místy osídlen řídce a místy vůbec. Leží na zlomu Australské a Pacifické tektonické desky (jedna z vedlejších větví tohoto zlomu o sobě dala v nedávné době vědět v největším městě Jižního ostrova Christchurch) a je tedy vytvořen jejich vrásněním. Napříč celým ostrovem se táhnou masivní Jižní Alpy. Příroda je velice různorodá, takže se tu velmi blízce stýkají ledovce a polopouště nebo zemědělsky výhodné roviny a nehostinné hory.

Jestli se Vám náhodou zdá, že se snažím NZ propagovat, tak jste se trefili. A jen z doslechu vím o lidech, kteří litovali času stráveného na NZ. Tento ostrovní stát byl jedním z posledních celistvých území pošlapaný lidským tvorem. Dodnes nejasným způsobem a nejasno kdy se na NZ z Polynésie doplavili Maorové a pojmenovali to tady Aotearoa, což znamená Země dlouhého bílého oblaku. Podle jedné z legend tady žili Maorové jako v ráji na zemi, než jim začali ztrpčovat život následovníci kapitána Cooka, kteří pěkně po anglicku zemi kolonizovali. Jiná verze zase vypráví, že bez pokročilých zemědělských metod kolonizátorů by zde Maorové postupně vymírali hlady. Těžko dnes soudit. 

Jednoznačně ale můžeme posoudi, že se tyto dvě rozdílné kultury postupně dohodly na sdílení a udržování jejich rozmanité a v mnoha směrech unikátní krajiny. Prvenstvím na světové úrovni se NZ může honosit v poměrně mnoha oblastech. Ženy zde měly jako první na světě volební hlasovací právo. Edmund Hillary jako první horolezec zdolal nejvyšší horu světa. Protože novozélandští vojáci bojovali a umírali (jako fakticky nezávislé území v rámci Commonwealthu), na bojištích obou světových válek, tak se jim samozřejmě vyhnulo nebezpečí upadnutí do některé škaredé diktatury. Třeba takové, jakou jsme měli v našich československých končinách. 

NZ se staví i zcela jasně k jaderné energii. Komu by se také chtělo skladovat takové svinstvo v místech, kde je každou chvilku zemětřesení a sopky pořád bublají… Je potom jen k zamyšlení, proč diplomatické vztahy NZ a USA padly kvůli otázkám všestraného využívání jádra na dlouhou dobu na bod mrazu. Nyní je oblast NZ prohlášena za bezjadernou. Jistě by bylo prospěšné naplnit několik zaoceánských lodí neposlušnými českými politiky a úředníky na převýchovu. Je zde velmi velmi nízká úroveň korupce a klientilismu (pracoval jsem ve stavebnictví v ČR i na NZ…). Byrokracie je také na zřetelně nižší úrovni a světe div se vstřícností nám zdejší instituce vyrážejí dech každou chvíli.

Všechno samozřejmě není dokonalé, některé věci jsou pekelně drahé (jednodenní permice, rajčata, oprava auta, chleba, pivo…;), novozelanďané dokázali v historii odlesnit téměř celý jižní ostrov a pokud na vás nějaký kiwi vesničan spustí svůj kiwi slang, tak jste úplně odkázán na věštění z mimiky jeho obličeje. Pozitiva ale jednoznačně převažují.

Kdo rozkousal můj chvalozpěv na téma NZ, dočkal se i zpráv o aktualních událostech a ježdění. Takže: V našem domovském Treble Cone (už jen TC) už nějakou dobu řádně nenasněžilo, proto brousíme středisko křížem krážem ve snaze najít něco měkčího než led. Vyčnívajících šutrů a ofoukaných plání máme aktuálně požehnaně, takže nevrlé kontroly předpovědi počásí probíhají asi v hodinových intervalech a doufáme, že dostaneme v přístích dnech očekávanou novou dávku prašanu. Při pohledu na stav mých OXskis po měsíci ježdění zvažuji, jestli není lepší si zaletět do ČR pro nové, než je servisovat ;) Poprava hardwaru bohužel patří k folkloru místní zimy… 

Zároveň s námi v posledních týdnech na TC řádili kluci a holky, kteří zde soutěžili v rámci competition World Heli Skiing Chellange a věřte tomu, že se neměli za co stydět. O několik okamžiků jsem při čekání na sedačku propásl pokec s „nějakým Tedem z Colorada“, který by měl být velký sympaťák. Až o něco později se nám potvrdilo, že šlo o loňského vítěze World Heli Skiing Chellange v kategorii lyžařů, basejumpera a pěkně vykutálenou žijící legendu Teda Davenporta. S kámošema, kteří si s ním měli možnost povídat se nebavím doteď a v řadě na sedačku od té doby nepředbíhám ;) Nutno dodat, že Ted jako obhájce titulu to o týden později v závodě hrozně napálil a při jedné z prvních jízd zlámal lyže. Ani to mu nestačilo a v další jízdě si polámal obě nohy. Tak mu přejme rychlou rekonvalescenci. Výsledky a důležité záběry z tohoto klání si zatím organizátoři drží pod pokličkou. Procvičit angličtinu, omrknout v jakém prostředí se tu každý den pohybujeme a přesvědčit se, že při této události fakt nebude problém si nohy zpřerážet, můžete u sestřihu ze zajimavého druhého dne, zde: (http://www.redbull.com).

Minulý víkend se ve středisku Snowpark NZ (jak název napovídá, sjezdařů tam moc nepotkáte…) odehrála snb akce Billabong Slopestyle. Bohužel nebylo možné se z časových důvodů na soutěž dostat, ale vzhledem k měřítku překážek, které byly vybudovány k této příležitosti, to muselo stát za to. Chudák Antti Autti byl ve svých 26 letech nejstarším účastníkem finálových jízd a velmi si stěžoval jak je starý a jak jsou ti mlaďoši hungry po vítězství. Nakonec skončil třetí, takže ještě pořád je to evidentně mlaďoch.
V dnešních dnech vrcholí ve středisku Cardrona akce Burton NZ Open (opět název napovídá, že jde o snb). Osobně jsme byli zkontrolovat samotné středisko i semifinálové jízdy slopestylu a musím napsat: „Woooow!!“ Krásně upravená a zajimavá trať, hoši i holky skákali daleko, vysoko a vypadá, že 1080 double cork je dnes u snb nejen standard, ale dokonce kvalifikační nutnost. Celé to bylo dopravázeno příjemnou hudební produkcí a stavbou skoku v pozadí, jehož dopad jsme si skupinově spletli se sjezdovkou. Příště dodám info, jak celá akce dopadla.

Stavba skoku, kterou jsem zmiňoval výše, má jistě co dočinění s očekávanou akcí 100% Pure NZ Winte Games (http://wintergamesnz.com/), na které budou 100% startovat sportovci z celého světa. Jeho součástí bude i disciplína Big Air pro freeski i pro snb. Prozatím je potvrzená účast Byrona i Jossiho Wellsových, což by mělo laťku držet velmi vysoko. Těmto dvěma povedeným bráchům z Wanaky začínají šlapat na paty jejich ještě mladší bratři Beau-​James a Jackson a těm všem dělá kouče jejich taťka. Vypadá to, že jejich mamka má na starost jen se o ně strachovat a na nedostatek práce si určitě nemůže stěžovat... Teaser a představení snímku o Wanacké freeski rodince najdete nedaleko od tohoto reportu: (http://www.freeride.cz/ski/​), posuďte sami.
Příště si zhodnotíme pozitiva a negativa lyžařských středisek v okolí Wanaky a Queenstownu, to už nebude takový nápor na zeměpis. Užívejte začátek pozdního středoevropského léta, přejeme Vám ať je lepší než ta první půlka a vy nám přejte pořádnou hromadu nového sněhu.

Skia ora. Lukáš Bravenec

P.S: Omlouvám se všem úředníkům, kteří se mnou v ČR jednali vstřícně. Vzhledem k dramatizaci příběhu jsem Vás hodil do jednoho pytle s českými politiky a to si určitě nezasloužíte!

Další zajímavé články

Užij si třetí pokračování Director's Cut od Jiberish crew

Sebranka od Jiberishe se připomíná novou epizodou série Director's Cut...

Kdo kraloval SuperUnknown 21? Konečně to víme

Level 1 Productions sice chvilku trvalo než vypustili jména vítězů letošních SuperUnknown, ale dnes jsme se dočkali...

Čekuj první edity z Kimbo Sessions 2024

Velkolepá Kimbo Sessions 2024 je již minulostí a je nejvyšší čas se a na ní poprvé lehce kouknout...