Silveretta Montafon Trip – zdánlivě vzdálené Rakousko

Každý kdo si chtěl poslední dva roky užít hlubokého prašanu, se musel smířit s tím, že pojede daleko. Počasí nadělovalo sníh v Itálii, Francii a ve Švýcarsku, ale na naše blízké Rakousko až tak moc nezbývalo. Výjimkou byla vlastně po celý loňský rok a začátek letošního oblast Vorarlbersko, tedy ta nám nejvzdálenější část, která sousedí se Švýcarskem. Možná je to daleko kilometrově, ale rozhodně to není oblast špatně nedostupná.

Vlastně asi nejdále v Rakousku je to do námi navštíveného střediska Silveretta Montafon. Trasa z Prahy přes Rozvadov, Mnichov a Lindau, je dlouhá 630km. 600 kilometrů je to po dálnice z čehož 400 kilometrů německá. Velmi pohodnou jízdou, tak cíl dosáhnete za 7 hodin. Pokud je auto rychlejší a řidič v dobré náladě a dálnice volná, není problém sedět v gasthofu u pivka už za hodin 5.

Středisko je fyzicky rozdělené na dvě oblasti (Hochjoch a Nova) s propojovacím bodem ve vesničce St. Gallenkirch, odkud vyjíždí lanovky do dvou částí na opačné straně údolí. Nabízeno je úctyhodných 140km sjezdovek, z čehož 27km je značeno jako freeride. O dopravu se stará celkem 38 lanovek. Většina volného ježdění je v zadní části oblasti Nova (při příjezdu pravá strana). Do střediska prý bylo za posledních pár let investování přes 100 miliónů EUR a na infrastruktuře je to docela vidět.

Středisko se profiluje jako freeride friendly a snaží se tento fakt podpořit souvisejícími akcemi. Například zajímavou možností velmi časně ranního výjezdu lanovkou na první prašan. Dále je zajímavé, že freeride trasy jsou nejen značené přímo v mapce střediska, ale jsou i zanesené do google maps, což velmi usnadňuje základní orientaci a prvotní rozhodování kudy kam to pustit.

Vyšší poloha samozřejmě trochu krátí možnost jezdit za horší viditelnosti, průjezdných lesů je poskrovnu, ale obecně to nejzajímavější je samozřejmě nad hranicí lesa. Hlavní sjezdy pak vedou z lanovky Rinderhutte a lanovky Burg. Tyto jsou na protějších stranách jednoho údolí, takže při sjezdu z jedné, můžete studovat, kterou lajnu najedete na té druhé. Trasy se potkávají na traverzu podél potoka, který Vás za velmi malé úsilí (5-​10min po rovině) dovede zpět k lanu.

Takže když máte to štěstí a je vám nadělen TEN den, kdy je od rána do soumraku azuro a čestvých 30cm toho nejlepšího čeká na Vaše první stopy, nelitujete delší cestu ani maličko. A z vlastní zkušenosti vím, že pak to není daleko nejen na víkend, ale ani na jediný den. A pojedu zas!

Za SnowPigs.cz - Alf

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...