Swatch Freeride World Tour Revelstoke

Letos jsme poprve nezapomněli na nejvýznamější freeridový kontest Swatch Freeride World Tour, proto jukněte na první zastávku v Revelstoke. Powder or die!

Již nějakou tu sezónu se vám snažíme servírovat ty nejchutnější pokrmy skládající se z reportů z domácích akcí a z těch nejprovařenějších akcí ze zahraničí. Většinou jsme však vařili ve freestylové kuchyni. Letos naše menu chceme malinko rozšířit a proto se nově také zaměříme na největší sérii freeridových závodů, která nese název Swatch Freeride World Tour.

Nejprve tedy pár základních faktů, abychom byli všichni v obraze. Tour je poměrně mladá a jede se od roku 2008. Letos je jejím hlavním stavebním kamenem šest závodů série Freeride World Tour. Kromě nich se také jede celá řada Freeride World Qualifier, které se odehrávají po celém světě a díky nim se můžete dostat na startovní listinu hlavních kontestů. V hlavním závodě je pak taky dosti důležité, co se hodnotí. Bez toho by to nebyl závod ale punk. Takže je tu pět základních kategorií a to line choice, control, fluidity (plynulost jízdy), techniquecreativity & style. Teď už ale k závodění! V první půlce ledna se jel první závod v severoamerickém Revestoke, takže se logicky jukneme na něj, co se zde zajímavého událo.

První letošní prašanový podnik postavil na start celkem čtyřicet devět freeriderů a dvacet freeriderek, kteří se utkali o deset dívčích a dvacet pět mužských postupových míst. Systém závodu je tak jednoduchý až skoro vražedný. Na kvalifikaci a vlastně i na následující finále máte pouze jednu jízdu. Takže buď a nebo…A celkové skóre se pak sčítá kvalda plus finále dohromady. S revestokeskými svahy se v kvaldě nejlépe vypořádal teprve jednadvacetiletý Kye Petersen, který za sebou nechal americké duo Drew TabkeOakley White Allen. Obhájce loňského celkové vítězství Francouz Aurelien Ducroz si pohlídal postup z dvacáté místa. I mezi ženami se na prvních třech místech našla pouze americká nebo kanadská vlajka. Nejlepší trio vykrystalizovalo následovně: Ashley Maxfield, Nicole DerksenAngel Collinson.

Finálové klání bylo původně naplánované na úterý. Díky však špatné náladě počasí se přesunulo na středu a to bylo jedině dobře. V Revelstoku totiž ten den oblohu ovládalo slunce a naprostá nepřítomnost mraků. Mohlo jít do tuhého. Finálový svah nabízel zejména dvě lajny, mezi kterými si jezdci vybírali. Jednoduše laicky řečeno někdo jel hodně vlevo někdo hodně vpravo. Hodně riderů skončilo v nedobrovolné poloze panna-​orel. To postihlo i dva nejlepší loňského ročníku Aureliena Ducroza a Švýcara Samuela Anthamattena, protože však krysu hodila velká část riderského osazenstva tak po součtu z toho nakonec bylo 10. respektive 9.místo. Největší crash určitě předvedl Francouz Kevin Guri, který po menším dropů šel do nedobrovolného kotrmelce vpřed a pak už se jen kutálel minimálně desítky metrů. Slušný válení sudů.

Teď ale k těm nejlepším. Pátý flek si vyjel Francouz Jeremy Prevost a to hlavně díky výborné finálové. Nepopulární „bramborárna“ padla do spárů po kvalifikaci až jednadvacátému Adrienu Coirierovi. Tento další zástupce země galského kohouta předvedl dva parádní dropy a díky nejvýše hodnocené jízdě finále nebyl daleko od stupních vítězů. Finálové trio se nakonec příliš nelišilo od toho kvalifikačního. Oakley White AllenDrew Tabke oba zvolil při pohledu ze spodu delší pravou lajnu a pohlídali si „bednu“. Nakonec si vyměnili pozice a Oakley tak bral stříbro a Drew si na krk pověsil bronz. Vítězství si pak se slušným bodovým náskokem uhlídal Kye Petersen ve finále s třetí nejlepší jízdou. Ten zvolil levou lajnu a jako téměř jediný předvedl 360 drop. Svými čistými jízdami si tak připsal první vítězství na FWT a do kasičky si tak mohl přisypat slušných 8000 USD.

Dropů a přísných pádů se nebálo ani ženská tlupa. U holek se už pořádí oproti kvaldě více promíchalo. Třetí flek si vyjela Američanka Jess McMillan, která si tak ještě o jedno místo oproti kvaldě polepšila. Ještě lépe povyskočila Crystal Wright, která ve finále druhou nejlepší lajnou vyskočila na stříbro. No a nejvyšší stupeň na prvním závodě ovládla Angel Collinson, která vytasila nejlepší finálovou jízdu, a která tak navázala na vynikající loňskou sezónu, kde skončila v celkovém hodnocení druhá. Loňská celková vítězka Janette Hargin se v Kanadě nepředstavila. A po první dni vedoucí Ashley Maxfield bohužel upadla a skončila v součtu nakonec až na devátém místě. 

První letošní freeridový závod Swatch Freeride World Tour tak máme za sebou. Další pokračuje od 21. ledna ve francouzském Chamomix na Mont Blancu. A my opět pro vás připravíme nějaký to poohlédnutí. Prašanu zdar!

Swatch Freeride World Tour web ZDE

Výsledky Swatch Freeride World Tour Revelstoke:

Muži:

1. Kye Petersen (CAN) - 83.03
2. Oakley White Allen (USA) – 79.00
3. Drew Tabke (USA) – 78.83
4. Adrien Coirier (FRA) – 75.80
5. Jeremy Prevost (FRA) – 75.13
6. Nicolas Salencon (ARG) – 73.13
7. Carter McMillan (CAN) 72.97
8. Richard Small (CAN) – 72.93
9. Sebastian Hannemann (GER) – 72.50
10. Cliff Bennett (USA) – 71.97
11. Josh Daiek (USA) – 70.90
12. Sean Cochrane (CAN) – 70.07

Ženy:

1. Angel Collinson (USA) – 72.40
2. Crystal Wright (USA) – 71.73
3. Jess McMillan (USA) – 69.67
4. Louise Lintilhac (USA) – 65.20

Kompletní záznam finálové dne:

Další zajímavé články

Dávej jarní shredy s triem z Vishnu Freeski

Shreďáci z Vishnu Freeski zase jednou potěší svoje fandy...

Red Bull Unrailistic 2024 se dotýkalo jibovýho nebe

Švédské Åre se opět přeměnilo na jibové peklo díky Red Bull Unrailistic 2024...

Jussa Palaskivi z Forre má venku svůj streetovej full part

Od kluků v Forre crew dorazil jeden full part...