Na slovíčko s Lukinem Mikulou...

Pomalu ale jistě se mílovými kroky blíží dlouho očekávaná preméra Lukinova ski videjka s názvem Styl. Koho jiného si tedy pozvat na pár slovíček, než otce celého projektu Lukina Mikulu.

Ahoj Lukine, zima v plném proudu. Jak ji trávíš ty? 

Nazdárek, dobrá otázka takhle na začátek, já sedím už dva měsíce zavřený v malinkatém pokojíčku uprostřed Dublinu a stříhám STYL. Minuloroční Search jsem sice organizoval a natočil jsem většinu záběrů, kompletní střih a část záběrů byly ale prací Honzy  Vogla aka Strupa. Letos čekejte obrat o 180°. Video vzniklo ve složení já + rideři. Můj styl střihu je úplně jiný a poslední dva měsíce je pro mě střih full time job.

Co říkáš na čím dál horší zimy bez prašanu? Vidíš nějaký rozdíl při ježdění na přírodním a technickým?

Uf, teď se budu muset zamyslet, co?:) Ve snowparku je podle mě úplně jedno, jestli se jezdí na přírodním nebo technickém. Já si užívám i kartáče, když je poblíž kdokoliv z mojí crew, s kým se mi dobře jezdí, fotí, natáčí nebo jen prostě tráví čás. Pravé parkové krysy se přispůsobí čemukoliv. Ve freeridu je to ale jiné kafe. Pro kluky a holky, kteří směřujou svůj život čistě mimo sjezdovky, není nejlepší doba a jejich těžký život jim vůbec nezávidím. Špatné zimy jsou i důvodem k tomu, proč ve Stylu není téměř žádný backcountry freestyle. Letošní zima ale bude úlet, ty o tom nevíš?

No momentálně mrzne sice hezky, ale já mám radši prašan než uměláč, tak snad nám nakydá. Které středisko jsi přijal v ČR za takový svůj HomeResort?

BigAir v Novém Hrozenkově. Jibovat a skákat s partou v kraťasech na pláži plné roštěnek ve 30° je přece sen, ne? :)  V zimě je to Jasenka na Vsetíně. Večerní jezdění, na které se dostanete pomocí MHD, je super.

Jsi ortodoxní newschooler či zkoušíš zabrousit i do freeride?

Většina parkových riderů postupem času pomalu přechází z parku do prašanu. Já jsem si prožil opačný postup. Park mě začal bavit i proto, že je mnohem přistupnější a  svoji bedýnku na kartáčích si můžu šmidlit i uprostřed léta. Málo lidí taky ví, že moje závislost na sněhu šla přes snowbitch. Ty nejlepší lajny a dropy jsem si v prašanu odbyl na jednom prkně pod nohama. No a lidi, které by zajímalo kolik freeridu najdou ve STYLu, bych rád upozornil, že tam najdou jedinou lajnu a ta je navíc moje :). Při natáčení ve Francii jsme se nedokázali s klukama domluvit na signálu rozjezdů na skok. Já jsem visel na stromě za jednu ruku a chytl jsem nerva z toho, že mi kluci  projížděli bez signálů. Jirka Volák aka Dědek se mě snažil ještě uklidnit, ale já jsem potřeboval být sám a  raděj jsem si šlápl  jeden žlebík, na který jsem se díval už několik dní. Byla to moje první lajna minulého roku a další prašan už jsem si užil jenom s Dědkem ve Francii a to zase na uzoučkých freestylových lyžích. Diskuze o tom jestli jsou do prašanu lepší lyže s 10 nebo 11cm pod patou jsou směšné. Hlavně pro mladé kluky a holky, kteří nemají finance na rozdávání stačí jedny twintipy s 80mm pod patou. 

Teď již ke Stylu. Loni jsi byl spoluautorem videjka Search. Jdeš ve Stylu v podobných šlépějích a nebo jsi vyzkoušel nějaké novoty či změny, ať už ve jménech riderů či technice?

Myslím, že už jsem to nakousl výš. STYL bude naprosto odlišné video. Je to čistě parkové video. Příští rok bych ale určitě do videa zase dal straight lines Buba Majerčiaka. Natáčení s Bubákem je hrozná sranda. Znáte někoho jiného, kdo jezdí freeride v havajské košili? STYL bude jiný i proto, že Strup, se kterým jsem spolupracoval na Searchi, je profesionální kameraman a střihač, já jsem jenom normální kluk z Hrozna, který se snaří žít svůj sen na lyžích 7-​12-​365. STYL je video střižené na bázi jednotlivých tripů, ne rider’s segmentů, jak tomu bylo u videa Search. Lidi, kteří se na Styl podívají nečeká jen pár písniček a hromada triků. Poznají nejlepší české ridery i mimo snowpark a to v hodně zábavné formě. 

Na koho se tedy ve Stylu můžeme těšit?

Na víc než 15 riderů. 

Kde všude se Styl natáčel?

Natáčeli jsme v Česku, Rakousku, Francii a  na Novém Zélandě. Doufám, že letos toho mnohem víc natočíme v u nás a na Slovensku. Máme krásné hory a pokud bude dost sněhu a české snowparky budou v kvalitním stavu, nevidím důvod proč nenatáčet mnohem víc doma. 

Proběhlo vše v klidu a podle tvých představ nebo vznikly nějaké problémy, ať už s počasím či zraněním?

Zraněných naštěstí moc nebylo, ale našli se. Asi nejhorší byla zrušená kolena Ondry Neumana, Michala Novosada a Lukáše Pospíchala. Pak už si vzpomínám jen na menší věci, které sice bolely, ale neznamenaly konec sezóny. Například pohmožděné rameno Jirky Voláka, nebo odražený palec Jimmyho Štrougala. Tihle kluci jsou ale samospravovací. Počasí neřeším. Z focení jsem zvyklý na to, že v českých podmínkách si nemůžeme dovolit zůstat někde v zahraničí o několik dní nebo dokonce týdnů déle, protože zrovna dneska nesvítí sluce nebo nepadlo dost prašanu. Prostě se musíme přispůsobit a hotovo. Problém peníze a natačení a focení lyží u nás je ale na jinou diskuzi. V krátkosti se dá říct, že jediné firmy, které nám finančně přispěly jsou  Red Bull a Horsefeathers. Pokryli nám část nákladů na letenky na Nový Zéland a patří jim za to největší dík. Kdyby někoho napadlo srovnávat Search nebo STYL s českým snb videem LAB mějte prosím na paměti, že náš rozpočet byl 70x menší a svoji kameru vozím v kapse od bundy :). I s takovým vybavením se ale dá podle mě natočit video, které lidi bude bavit. 

Součástí každého videjka jsou i párty. Kam a kdy pozveš naše čtenáře ty?

Pořádáme dvě promítání. První proběhne v Praze v pátek 9. ledna v RETRO MUSIC BARU. V sobou 10. ledna budeme dělat premiérku v Olomouci v Sklubu. V Praze proběhne i křest knížky Lyžování – Newschool. Obě dvě akce začnou ve 20:00 a doufám, že se opět strhne šupec. 

Říká se do třetice všeho dobrého i zlého. Prezentuješ se jako fotograf, tak mě zajímá, jestli točení pověsíš na hřebík a budeš jenom fotit, či se můžeme těšit za rok opět na dalším ski videjko?

Tady tě musím zastavit:). Neprezentuju se jako fotograf, ale jednou bych se jím rád stal. Jsem jenom kluk s docela dobrým foťákem, na který jsem si vydělal manuální prací, ne prodejem fotek. Například David Blažek nebo Vítek Ludvík jsou fotografové, které uznávám a snažím se vzít si co možná nejvíc z jejich práce. Můj cíl je dostat svoje fotky na podobnou úroveň. Focení pro mě bude vždycky priorita, natáčení a stříhání mě ale neskutečně baví a příští rok opět vydáme s klukama video a budeme pokračovat v blogování. 

Díky za rozhovor. Máš něco na srdci, co bys rád vzkázal českým skierům do Nového Roku 2009?

Trable byly, jsou a budou, když ale budete víc jezdit, zbude vám na ně alespoň míň času…

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...