Burton European Open 2012 - Day 4

Čtvrtek na BEO patřil finále slopestylu a jedna věc je jistá. Takovéhle finále se jen tak nevidí. Krása s nádherou, chcete-li. Více informací přímo z Laaxu tady a teď...

Vesmírná výprava jménem Burton European Open dosáhla další mety. Orel sice ještě nepřistál, ale minimálne dílčí cíl mise je splněn. A nad očekávání dobře. Dnes se totiž v Laaxu jelo finále slopestylu a stálo to rozhodně za to. Celý resort stejně jako v předchozích dnech grilovalo slunce. Jestli ho bude ještě o trochu víc, budeme už místo krémů potřebovat potřebovat tepelné štíty. Ve dvou tisících chodit prvního března v tričku? Dneska no problem.

Jak se sluší a patří, přednost dostaly dámy. Co vše se dělo včera bylo smazáno (o semifinále se více dočtete zde), dnes se začalo nanovo. Všechno nebo nic. Do finále postoupila osmička holek a měly přesně tři jízdy na to, aby ukázaly, co všechno v poslední době nadrtily. Hned po prvním kole se na čele usídlila Jamie Anderson s jízdou beklip, fs 3, bs 1, cab 7 a switch bs 5. Známe ale tyhle závody, málokdy se rozhodne v prvním kole., páč ty největší pekla si každý schovává nakonec. Ve druhém kole to nabralo na obrátkách. Hrdinka nejednoho erotického snu Silja Norendal zkoušela rodeo 7 a nechybělo moc k tomu, aby ho odjela. 

O to víc to zabila Isabel Derungs, která si ve své sérce dala grind bs 1 out, cab 5, bs 3, big bs rodeo 5 a switch bs 5 melon. Hodně nadupané jízdy měly také Kjersti Ostgaard Buaas, Sina Candrian a čerstvá vítězka z Mistrovství světa v Norsku Spencer O`Brian, ale v případě posledních dvou jmenovaných se vždy vloudila nějaká chybka. Nedáš čistě landnig, nemáš rychlost na další skok. Zato Jamie Anderson dala obdobnou jízdu jako v první kole, ale bs 1 pro sichr vyměnila za bs 5 a ještě navýšila svůj náskok. Nebudeme chodit okolo horké kaše a rovnou prásknem, že Jamie už nikdo první místo nevyfouknul. Na druhé místo doletěla Enni Rukajärvi a třetí místo brala slečna “big bs rodeo” Isabel Derungs.

Jen co si diváci stihli pomazat tlamy další vrstvou opalovacího krému, bylo zde finále slopestylu mužů. Šestnáctku riderů, kteří prošli sítem semifinále, můžeme bez obav označit, jako současnou smetánku závodního snowboardingu. Jména jako Piiroinen, McMorris, Toutant, Korpi, Smits...byli tam všichni. První jízda Christiana Hallera byla ještě taková “zahřívací”, ale hned po něm jedoucí Sven Thorgren tam pere dvě desítky za sebou. Seppe Smits posouvá level ještě výš, když na největších skocích dává za sebou bs 12 a cab 12.S Toutantem přichází na řadu sérka cab 5, bs rodeo 7, fs 10 double a bs 12. Pak už ale jede Ville Paumola (kterého mimochodem uvidíme i na letošním Snowjamu), sází tam nejdřív froňo 27 out, rodeo s prstem v nose na rozehřátí, bs 5 a pak už switch bs 12, frontside 12 je rázem průběžně první.

Ve druhém kole se rotační kulomet roztáčí naplno, dvanáctku dávají Smits, Niemala, Mc Morris, Toutant, Paumola rovnou dvanáct na switch a Sandbech pro jistotu odjíždí bs 14.O tom, že všechny tyhle megatriky byly zakombinované do vymazlených jízd nepochybujte. Na druhé místo za Paumolu se mezitím posunul Roope Tonteri s runem swich bs 5, fs 7, bs 12, cab 12! Jenže tam vydrží jen pár minut, než ho o flek níž odšoupne Janne Korpi. Ten byl po prvním kole poslední ale rodeo 5, cab 5, f 10 double a bs 12 v luxusním provedení to jistí. Na třetí místo jde mezitím Aleksander Ostreng, který tak odsouvá Seppe Smitse.

Třetí kolo a jdeme na to. Emil Ulsteten dává v jízdě cab 9 double a fs 10 double a opět se mění pořadí. Mark McMorris dává dvě dvanáctky v jedné jízdě (druhá na switch), ale není to úplně ono. Do vedení jde Peetu Piroinen, který jako by si ten nejčistější run nechal právě až do posledního kola. Chvíli po něm ale jede do té doby trochu nenápadný Aleksander Ostreng a svým naprosto čistým runem (rodeo jak sviňa, switch sedma, fs deset, bs dvanáct) jde do vedení. To mu už nikdo nevezme, a Saša vítězí. V samém závěru je to loňský vítěz slopestylu Roope Tonteri, který ještě hrábne do pořadí. Opět dává naprosto čistou jízdu včetně bs 12 a cab 12, která mu nakonec vynese druhé místo. Třetí flek patří již zmíněném Peetu Piiroinenovi.

Takové finále tu snad ještě nebylo. Tahle parta robotů neskutečně diktovala, málokdy někdo upadl, kontrolu nad prknem mají všichni obrovskou. Rozhodně bych dnes nechtěl dělat rozhodčího. Středisko vesmírných letů v Laaxu se teď na pár hodin odmlčí. Zítra je na programu semifinále rampy, o kterém vás budeme informovat v bleskovách, plnotučný článek čekejte po sobotním halfpipe finále.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!