Burton Špindl Spring Sessions 2011 - Day 1 (DOPLNĚNO VIDEO)

Největší česká snowboardová událost slaví páté narozeniny. Už včera a dneska dorazily do Špindlu desítky lidí, aby si užili čtyři dny ježdění, zábavy a pohody. Freeride.cz parta je samozřejmě na místě a teď si můžete ve zkratce přečíst co se dneska dělo.

DOPLNĚNÉ VIDEO NAJDETE NA KONCI ČLÁNKU!

Všechny základní informace o akci jste si už mohli několikrát přečíst (pokud ne, tak mrkněte SEM), takže vás nebudu zdržovat a rovnou přeskočim k setupu parku, což je pro vás kdo tu ještě nejste určitě nejzajímavější. Kdo z vás měl pochyby o tom, jestli po průběhu letošní zimy bude dost sněhu na kvalitní park, ten se mohl při pohledu do Svatého Petra uklidnit. Oproti loňsku vůbec nedošlo ke zmenšení překážek. Jediná větší změna je gap kicker, kde je oproti loňsku jen jeden, s tím, že jeho vnitřní stěna stejně jako loni funguje jako menší quarter. Rampa je parádně vyšejplá, čehož hlavně dopoledne využívala spousta lidí. Pod rampou stojí v průseku klasickej kikán, tentokrát s 22 metrovou plošinou a odrazem na šířku rolby, takže se asi můžeme těšit i na skoky ve třech najednou...

Veškeré info o akci najdete TADY.
Víc fotek ze dneška najdete TADY.

Tzv. heli line začíná zmíněným gapem, pokračuje klasickým booterem a zakončuje jí tradičně macatej corner. Super novinkou je shred zone pod dvousedačkou, kde si můžete dát až osm překážek v lajně, a navíc hodně originálních. Hned na začátku jsou čtyři sněhové hromady ve tvaru měsíčních kráterů. Pokud se ptáte proč krátery, odpověď je jednoduchá - celé Spring Sessions jsou jako vždy laděný do jednotnýho “fejsu”, kterým je letos po předloňské matějské pouti a loňské džungli “vesmír”. Na svahu tak uvidíte několik raketoplánů, bonkovací tyč ve tvaru rakety, hvězdy, v race officu kosmonauty a spousta dalšího kosmíru... 

Do Špindlu už včera nebo dneska ráno dorazila kromě české snowboardové i freeskiingové špičky spousta cizinců. Nejsilnejší je partička Finů v čele s Villem Uotilou, loňským vítězem BSSS Terem Porkajärvim a účastníkem Snowjamu Jeppem Rontim. Jsou tady ale i Maďaři (David Liptay, Adam Balogh, Takacz Balasz...), Holanďani, Rusové, Poláci (Michal Ligocki...) nebo dokonce Libanonci!

Přestože je BSSS spíš “happeningem”, součástí programu je i několik zajímavých contestů. Dneska proběhl první z nich, tzv. trick countdown. Tahle parádička spočívá v tom, že je pod rampou nad skokem umístěno “kolo štěstí”, na kterém se na začátku každého kola vytočí jeden trik. Všichni jezdci ho pak buď musí dát, nebo kolo vynechají, ale tím ztrácí jeden ze tří svých životů. Tahle bitva vypukla v jednu hodinu odpoledne a postupně byly vylosovány tyhle triky: switch backside 540, frontside 900, cab 180, switch backside 360, backside 360, one foot, cab 360, frontside 360, switch air, cab 540, switch backside 900, backside 180, backside 900, backside 720, cab 720, backflip a libovolná 1080.

Na začátku bylo na startu kolem dvaceti jezdců, ale filtr “wheel of fortune” brzo vytřídil ty všestrannější od ostatních. Nejvíc zabíjela partička Finů, kvůli kterým se musela celá session prodloužit asi o dvě hodiny, protože prostě odjížděli všechno. Jediný, kdo jim z Čechů stačil, byl Tomáš Tuzar, kterého vyřadil až neúspěšný pokus o bs 900. Poslední, kdo si to rozdal o balíček supr cen (iPad, iPod, permice do Špindlu...) byli Finové Ville Uotila, Jeppe Ronti a Polák Michal Ligocki. Jeppe vynechal backflip a nepovedla se mu 1080, Michal na desítce taky neuspěl, naopak Ville svojí frontside 1080 konečně celou session vítězstvím ukončil. Podrobnější průběh contestu čekejte v reportu po akci.

Letošní Burton Špindl Spring Sessions začala hodně zajímavě, setup parku je díky luxusní práci kluků ze Snowparkdesignu skvělej. Najdou si na něm svoje jak profíci, tak spíš na shred/​jibbing zaměření jedinci, takže vůbec nepochybujte, že se vám výlet do Špindlu vyplatí. Dneska je na programu warm-​up mejdan přímo v párty stanu pod kopcem a zítra BSSS pokračuje druhým dnem. Pokud ještě váháte, jestli dorazit mrkněte se na fotky, který podle mě hovoří za všechno. V rychlosti jsme připravili video zachycujcí to nejdůležitější z prvního dne... VIVAT BURTON ŠPINDL SPRING SESSIONS!   

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!