Kitzbühelské Alpy by Honza Koukol

Náš pravidelný dopisovatel Honza Koukol opět vzal svůj splitboard a vyrazil směr Rakousko. Tentokrát se rozhodl pokořit Kitzbühelské Alpy. Dejte si další z jeho parádních výletů.

Minulý víkend jsem byl protáhnout svůj split od Gara Splitboards do Kitzbühelských Alp. Nikdy jsem tam předtím nebyl, a i když jsem kvůli vrtochům počasí neviděl celý víkend o moc dál než na špičku splita, jsem si jist, že se tam dost brzo zase vrátím. Pevně věřím, že s větším štěstí na počasí. 

Kitzbühelské Alpy leží na hranici rakouských zemí Salzburska Tyrolska. Nejlepší přístup je do nich z vesnice Kelchsau, kousek za Kufsteinem. Odtud se dostanete za cca 2-​3 hodinky šlapání na chatu Neue Bamberger Hutte. Tato hutte leží v cca 1700 metrech nad mořem a je ideální základnou pro výšlapy na okolní kopce, které mají okolo 2400 a tůry tedy nejsou nijak náročné.

My jsme v sobotu, v totální chumelenici a čistě podle GPS navigace, protože navigovat se podle mapy a buzoly je v takovýchto podmínkách téměř nemožné, zvládli vylézt na nejvyšší kopec v okolí Salzachgeier (2469m). Sjezd z něho musí být za normálních podmínek super a my jsme si to myslím taky užili, i když jsme i dolů museli jet podle GPS.

V neděli jsme si razili cestu na druhý nejvyšší kopec oblasti Aleitenspitze (2449m), ale vzhledem k lavinovému nebezpečí a opět naprosté nepřízni v podobě sněhové bouře, jsme to otočili asi 100 výškových metrů pod vrcholem. Následoval sjezd na chatu opět v neviditelnu, za to po kolena v prachu. Na chatě jsme si dali nejlepší kass-​pressknedl polívku (cibulačka s knedlíkem ze syrečků) a mastili jsme si to lesem zpět k autu.

V okolí chaty je ještě několik dalších kopců a při dobré kondičce a motivaci se podle mne dá zvládnout více vrcholů a následných sjezdů za den. I proto se tam chci tuhle zimu ještě jednou podívat a kouknout se za slunečného počasí jakže vlastně tohle údolí vypadá!

Za podporu ve šlapání děkuju Gara – OTATYL Splitboards, Shred Optics, Slytech.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!