Přehled snowparků v České republice - Orlické hory, Jeseníky, Beskydy

Na našich stránkách se můžete již mnoho let setkávat se sekcí Parks Info. Ta vám poskytuje každodenní informace z jednotlivých snowparků v České republice a my využili kontaktů na jejich správce a oslovili jsme je s možností prezentovat své parky v tomto přehledu. Po prvním dílu, kdy jsme si představili snowparky v Krkonoších se dnes dostáváme k parkům, které můžete navštívit v Orlických horách, Jesenících a Beskydech.

Na následujících řádcích se tak můžete setkat s informacemi ze snowparků, které můžete sledovat ve zmíněné sekci PARKS INFO. V ní najdete jak větší a známější snowparky, tak i ty malé, o které se většinou stará parta nadšenců. Pro upřesnění uvádíme, jak vlastně tato sekce vzniká. Na jejím obsahu se nepodílí naše redakce, ale samotní shapeři, kteří mají nejaktuálnější informace a sami si editují prostor, který je jim v Parks Infu poskytnut. Najdete zde jak podrobnosti z resortů (půjčovny, parkování, cena permic, počet funkčních překážek, fotografie z parků,…) tak i aktuální informace o pořádaných akcích nebo aktuální shaping parků. Kvalita informací je samozřejmě dána přímo správci, kteří tyto informace sypou do našeho systému. 

V PRVNÍ ČÁSTI tohoto přehledu jsme si představili snowparky v Krkonoších, dnes se zaměříme na další pohoří, kterými jsou Orlické hory, JeseníkyBeskydy. Zde musíme opět přidat poznámku, že není úplně jednoduché takto kompletní informace sehnat během jednoho dne. Jelikož jsme následující data sháněli přes měsíc, mohou být některé snowparky již v jiném stavu. Všude je ale uveden link na snowpark v sekci Parks Info, na stránky střediska nebo stránky na facebooku, kde naleznete ty nejaktuálnější informace. Využijte jich při hledání toho snowparku, kam se právě chcete vydat. Proto tady Parks Info je. 

Tímto bysme rádi oslovili i shapery, kteří jsou ze snowparků, o kterých v naší redakci nevíme, aby se nám ozvali na TOMTO EMAILU a mohli jsme navázat spolupráci a rozšířili Parks Info o další snowparky, kterých je v naší republice opravdu hodně. Nyní už ale k samotnému přehledu.

ORLICKÉ HORY

BCB SNOWPARK JANOVIČKY
Snowpark se začal rozvíjet před třemi lety v lyžařském areálu Janovičky u Broumova. Provozovatelem je občanské sdružení Board Club Broumov, které založila parta snowboardových nadšenců z okolí. Snowpark je dlouhý 100m a nachází se na vrchní části jedné ze sjezdovek. V letošním roce disponuje vlastním provázkovým vlekem. Bohužel nemáme zasněžovací systém, takže je snowpark otevřen jen při dostatku přírodního sněhu. Park je upravován rolbou a především silou paží nás všech vždy před víkendem. Při dobrých sněhových podmínkách bychom ještě letos chtěli uspořádat Boardcross Cup a již tradiční jarní session na posledním sněhu. Pro více informací koukněte na naší stránku na facebooku nebo na sekci Parks Info.

Lokalita: Janovičky u Broumova, Královehradecký kraj
Počet překážek: 14
Soupis překážek: Duha, 3x box, 3x street rail, wallride, bonkovací kláda, 2x C-​box, kink box, roury a 3-​4m kicker

PARKCREATION.CZ SNOWPARK ČERVENÁ VODA
Snowpark Červená Voda z dílny Parkcreation.cz se nachází ve Skiparku Červená Voda, konkrétně je vybudován v prostřední pasáži sjezdovky Mlýnice červená. Velkou výhodou je délka snowparku, ta přesahuje 1 km. Ve skiareálu je nejmodernější lanová dráha s bublinou a vyhříváním v ČR. Snowpark byl vybudován v roce 2012 a je vhodný jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. Momentálně obsahuje řadu jibových překážek, 2 skoky s 3 odrazy table 6m, 8m a 14m. Letošní novinkou jsou překážky double kink 9 m box, hokejka 5m a rail 6m. O jeho provoz a každodenní úpravu se stará firma parkcreation.cz. Pro více informací můžete navštívit stránku snowparku na facebooku nebo v sekci Parks Info.

Lokalita: Skipark Červená Voda - Buková hora, Orlické hory
Počet překážek: 17
Soupis překážek: double kink box 9m, rail 7m, strom, plastová roura, roura rail 5,5m, barel, hokejka 5m, rail jekl 6m, box 8,5m, pyramida, wallride, kvoter pipe, butter, skok 3m, skok 6m, skok 9m, skok 10m

YOUR GRAVITY PARK DEŠTNÉ V ORL. HORÁCH
YOUR Gravity Park. Proč YOUR? Není to náš prostor, který stavíme, a o který se staráme. Ten prostor je váš a pro vás. Díky vám, kteří si koupíte v Deštném permici, může snowpark fungovat. Díky tomu, že nám fandíte, a to přes 3000 fanoušků jen na facebooku, díky tomu, že sledujete naši činnost a sdílíte ji. Že si vážíte naší práce a dáváte to často najevo, znamená, že se neustále rozšiřujeme a spousta mladých lidí chce být součástí našeho skromného projektu, který je založen na lásce ke snowboardingu a freeskiingu. Jsme jedni z vás, jsme YOUR crew a snowpark v Deštném je i tvůj. Nic víc, nic míň. YOUR Gravity Park. Hlavní novinkou v celém areálu je výrazné rozšíření modré sjezdovky, tedy její lesní části. Což je sjezdovka, která ve spodní části navazuje na snowpark. Proto se opět vracíme k myšlence se shredem v horní části. Nově přidáme 2x wall ride, 1x dřevěný půlkmen, dvě bedýnky a několik pumpů v lesní (prostřední) části a v té spodní, kde sídlí původní snowpark, proběhne několik dalších změn. Překážky chceme stavět tak, aby si na nich zajezdilo co nejvíce lidí, součástí by měla být tzv. skateová část, která by měla dovolit každému jezdci jakékoliv úrovně rozvinout svou fantazii. Prostě chceme být hraví. Vznikne nám tím nejen skoro kilometr dlouhá lajna, ale taky spousta náskoků a rádiusů, které bude třeba ručně upravovat. YOUR crew se aktuálně skládá z osmi stálých a osmi tzv. víkendových shaperů. To znamená, že teď budete v parku potkávat osm shaperů víceméně pořád a dalších osm třikrát týdně. Aktuální stav snowparku můžete sledovat na stránce snowparku na facebooku, na stránce areálu, informace naleznete i na stránce snowparku nebo v sekci Parks Info.

Lokalita: Skicentrum Deštné, Orlické hory
Počet překážek: 30
Soupis překážek: Skoky - 14m, 10m, 6m, 5m, quater pipe 3,5m, Air bag 9x15m. Raily - velbloud, železná roura 4m, Z box 13m, bedna 5m, wallride, double kink, step-​up lízátko 3m, street rail 8m, zvon, kinder rail, bedna 2,5m, roura 5m, bedna 8m, spina s rourou, boiler, duha 8m, kink gravity 4-​5m, bedna 5m, rovný rail 5m, bonk fun box, céčko 6m, spina, vrrr roura 7m, trubka 8m

JESENÍKY

FLOWPARK DOLNÍ MORAVA
Tento snowpark patří k nejstarším u nás a právem je nazýván "mekou moravského snowboardingu". Je dlouhý 700m a disponuje řadou skoků (4-​6skoků v jedné řadě za sebou, téměř všechny mají hliněné základy) a různými raily (od základních bedýnek, po složitější překážky, kterých je 8, opět v řadě za sebou). Park je pevnou a rovnocennou součástí areálu Větrný vrch, který klade důraz zejména na kvalitní šejping. Pravidelně se v areálu konají snowboardové akce, s nejprestižnějším Just Ride, letos po dlouhé době i snowboardový kemp. Pro zájemce o crossové disciplíny je zde nejdelší trať u nás, která patří k těm nejkvalitnějším. Každý rok se v trati jezdí české poháry a mistrovství republiky (skicross a snowboardcross). Areál vedou mladí lidé s bohatou snowboardovou historií, proto zde není nouze i o večerní zábavu, párty a řada koncertů, převážně mladších energických kapel. Pro více informací můžete navštívit stránku areálu nebo v sekci Parks Info.

Lokalita: Dolní Morava, Králický Sněžník
Počet překážek: 15
Soupis překážek: 6 skoků: první platforma - hlavní skok 5m table, vedlejší pro začátečníky 2m table, druhá platforma - 6m table, třetí platforma - zvaný bikery "táta", 6m table, čtvrtá platforma - zvaný bikery "máma", hlavní skok 7m table, vedlejší pro začátečníky 3m). Raily a boxy: 6m rail (dvoutrubka), 8m bedna (trubka a plast, šířka 45cm), 9m vlna bedna (trubka a plast, šířka 35cm), 8m speed bedna (trubka a plast, šířka 20cm), 9m rail bedna (trubka a plast, šířka 35cm), 10m C bedna (trubka a plast, šířka 35cm), 12m rail (dvoutrubka). Dřevěné překážky: hrazda (1,5m šířka), dřevěný bonk (kláda 1m výška, 50cm průměr)

SNOWPARK ANDĚLSKÁ HORA
Lokalita se nachází mezi Bruntálem a Vrbnem pod Pradědem na půli cesty. Snowpark byl vybudován v roce 2012 v spolupráci s firmou Parkcreation.cz. Park je oddělen od ostatních sjezdovek a nachází se po levé straně svahu. Mimo jiné nabízí areál cca 750m freeride svah pro milovníky freeridu. Park je řešen do dvou lajn (easy a hard), ve spodní části je 10m jump. Areál Annaberg nabízí pro milovníky zimních sportů 4 sjezdovky, které jsou umístěny na jižním kopci, na kterém se můžete kochat krásným výhledem až do Beskyd. Všechny překážky z dílny Parkcreation.cz se dají napojovat na sebe a měnit tak set-​up snowparku. Pro více informací můžete navštívit stránku www.annaberg.cz, stánku snowparku na facebooku, brzy pak i v sekci Parks Info.

Lokalita: Andělská hora u Bruntálu, Jeseníky
Počet překážek: 12
Soupis překážek: speed rail 8m, lámaný box 8m,sud, plastová roura 6m,rainbow bedna 5m, wallride, bedna 5m, bedna hokejka 5m, double king 13m, S rail 13m, novodurová trubka 6m, skok 10m.

SNOWPARK KRÁLIČÁK
V lyžařském areálu Králičák, který se nachází pod tyčícím se Kralickým Sněžníkem, naleznete 9 sjezdovek o celkové délce 7,6km. Na své si přijdou všechny výkonnostní kategorie. Připravena je pro vás 1 lanovka a 7 vleků. Samozřejmě nechybí ani snowpark, který se zde připravuje již druhým rokem. Letos nově za drobné podpory značky VANS. Lyžařské středisko je určeno hlavně pro rodiny s dětmi a tak je snowprak ve stejném duchu určený jak pro začátečníky, tak pokročilejší jezdce. Připraveno je zde 16 jibbových překážek, skoky 5m a 2m, platformu se speedrailem, wallride, bonkovačky a spina . Vše je uspořádáno do dvou lajn. Neustále se pracuje na rozšíření a zkvalitňování, ani v příštích letech tomu nebude jinak. Jako hlavní výhodu bereme, že má park svůj vlastní vlek a je oddělen od ostatních sjezdovek. Chvíle strávené v parku vám navíc zpříjemní posezení na pytlích s barem a usměvavou obsluhou. O každodenní výborný stav parku se stará Ski areál Kraličák a vždy přítomný shaper. V areálu se nachází také lyžařská školička, která nabízí i freestylovou výuku v parku. Tak namažte skluznice, zabalte své saky paky a hurá na Králičák, kde můžete prožít svou zimu jako v pohádce. Vývoj ve snowparku můžete sledovat na stránce snowparku na facebooku, na webu www.skikralicak.cz nebo již brzy v sekci Parks Info.

Lokalita: Hynčice pod Sušinou, Králický Sněžník
Počet překážek: 20
Soupis překážek: Raily: street rail, speed rail dvojtrubka 5m, lomená bedna 7m, rovná bedna 5m, céčko, vroubkovaná trubka 5m, vystřelovací trubka, dělo, rainbow. Skoky 5m a 2m table. Ostatní: funbox, spina, pyramida, bonk, wallride. Boxy pro začátečníky: rainbow, rovný box, lomený box, pyramida. 

SNOWPARK PAPRSEK
Snowpark na Paprsku funguje už pátým rokem a každý rok do toho majitel areálu a parta místních pořádně šlápnou. Snowpark je se svou 1km dlouhou lajnou plnou kickerů a překážek jednoznačně nejdelším a nejnabitějším parkem u nás. V parku je celosezónně parta shapers Dreambuilders nadšených pro věc, denně se rolbuje i šejpuje a každé ráno je pro vás nachystán naprosto do luxusu. Na tom si místní zakládají. V krásné rolbě Parkbully 400 jezdí mistr rolbař Filip Taraba, který zde úročí své zkušenosti s freestyle lyžováním. V Jeseníkách vědí, jak je dnes velká konkurence a váží si riders co k nim jezdí, neusínájí na vavřínech a na každou sezónu chystají nějaký upgrade. Letos např. přikoupili dvě nová děla, takže momentálně je v areálu šest děl a čtyři zasněžovací tyče - tzn. jistotu, že si zajezdíte kdykoliv. Z areálu v Přemyslově zakoupili čtyři zánovní velké překážky (dance floor, wall ride, double king bednu 13m a rádius). Velkou výhodou areálu je udržované bezplatné parkoviště pro 200 aut, přímo u nástupní stanice lanovky, klidná domácí atmosféra, výborná kuchyně na Chatách Paprsek a Vindoška a hlavně přístup majitele arálu p. Miky, který ve snowparku vidí budoucnost a neustále do něj investuje. Prostě je toho dost a dost, takže neváhejte a přijeďte. Určitě se budete rádi vracet. Držíme se hesla: PAPRSEK- STAVÍME SNY. Nejrychlejší a nejpohodlnější cesta do areálu je ze směru na Zábřeh, Hanušovice, Staré Město,Velké Vrbno. Aktuální informace můžete sledovat na stránkách areálu, na stránce snowparku na facebooku nebo v sekci Parks Info.

Lokalita: Jeseníky
Počet překážek: 29
Seznam překážek: Dance floor, kicker 12m, skok gap 19m a normal 12m, step up 6m, lomená bedna, lomenej rail, lízátko, spina, bedna vlna (wave box), wallride, barel, hokejka (tlustá trubka) 7m, speed rail 5m a 8m zábradlí, skok 5m, skok 6m, skok 7m, skok 4m přes ráhno, kink rail, speed rail 5m a 8m roura, plus 3x plastové roury a navíc stash park v lese. Dále dance floor, wall ride, double king bedna 13m a rádius z Přemyslova. 

BESKYDY

SNOW PARK KAROLINKA
Snowpark Karolinka se nachází ve městě Karolinka v Beskydech a je jeden z největších na Moravě. Délka snowparku je 900m a je určen spíše pro pokročilé jezdce. Začátečník si tu ale svou překážku najde také. Park je rozdělen do dvou částí. Vrchní část je věnovaná především railům a bednám, spodní pak jak skokům, tak obtížnějším překážkám. Upravován je každý den a podle potřeby i přes den. Set up parku se během sezóny několikrát mění. Letos už má třetí podobu. Ve snowparku jsme již měli spoustu akcí a plno z nich máme ještě před sebou. 4.-8.března Zabil.cz Snb and Freeski Camp, 9.března tradiční slopestylový závod Snb and Freeski Contest a na závěr sezóny 23.března Party in the Park. Pro více informací můžete navštívit stránku snowparku na facebooku nebo v sekci Parks Info.

Lokalita: Karolinka, Beskydy
Počet překážek: 19
Soupis překážek: Skoky: 6m table, 8m table, 12m table. Raily: street rail hokejka, street rail 5m, up rail 4m, streight box kluziště, double kink rail, ypsilon rail, straight box 4m, straight rail 4m, street rail 6m, street box 6m, kink box, rainbow 6m, double kink box 7m, up box 5m, double kink rail malý, mail boxy 

SNOWBOARDS.CZ SNOWPARK PUSTEVNY
Ski areál Pustevny je areál s lanovkou a několika sjezdovkami. Náš snowpark se nachází přímo při příjezdu lanovkou na vrchol, takže úplně každý návštěvník vidí naší práci. Park se skládá z 2 hlavních platforem, na kterých jsou 3 překážky, jako další následují kickery, které jsou 3 vedle sebe tak, aby si každý rider vybral to, na co si troufne. Na závěr čeká každého pvc roura, malý skok, spina. Areál nám napomáhá s chodem parku maximálním způsobem, jakým dokáže, což znamená nákup lopat, hrábel, sprejů,… a samozřejmě nám poskytují děla a dle naší potřeby vždy urolbují park. Každý pátek je park připravován na víkend tak, aby byly nájezdy, dopady a kicker ve 100 % stavu. Zakoupit můžete tzv. freestyle permanentku, která platí pouze pro snowpark. Snowpark je ozvučený. Pro více informací můžete navštívit stránku snowparku na facebooku nebo v sekci Parks Info.

Lokalita: Ski areál Pustevny, Beskydy
Počet překážek: 14
Soupis překážek: Lámaná bedna, 6m bedna, 4m bedna, 3m bedna, 3x Rail, 3x PVC roury, 3x skok (12m, 7m, 4m), wallride

V poslední části se zaměříme na Šumavu, Krušné horyJizerské hory. Aktuální stavy snowparků zahrnuté v naší sekci hledejte na odkazu PARKS INFO.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!